Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Ένας τιμοκατάλογος της εταιρείας φταίει…

Ένας τιμοκατάλογος της εταιρείας φταίει…

0

Ουδόλως δείχνει να ανησυχεί ο πρόεδρος της «ΡΟΔΟΠΗ» κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης, για την «εμπλοκή» του ονόματός της – σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα –  στο πολυθρύλητο καρτέλ γάλακτος. Όπως μας πληροφόρησε η «εμπλοκή» της εταιρείας οφείλεται σε ένα τιμοκατάλογό της που βρέθηκε σε άλλες εταιρείες και απ’  εκεί απορρέει η «ενοχοποίησή» της. Όμως αυτό  – κατά τον κ. Ρωμανίδη –  είναι απολύτως σύνηθες και θεμιτό και ουδόλως αποτελεί στοιχείο για συμμετοχή σε καρτέλ, καθώς όλες οι εταιρείες έχουν τιμοκαταλόγους άλλων για να παρακολουθούν την αγορά και τις τιμές αφού αυτό συνεισφέρει στην ανταγωνιστικότητά τους.

Κατηγορούνται για καρτέλ στο γάλα 9 βιομηχανίες και 6 σούπερ μάρκετ

 Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού 9 γαλακτοβιομηχανίες και 6 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ περιλαμβάνονται στο κατάλογο των 17 κατηγορούμενων για τη λειτουργία καρτέλ και άλλων απαγορευμένων συμφωνιών, που οδηγούν σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά γάλακτος. Eπιπλέον, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Σύνδεσμος των γαλακτοβιομηχανιών, που μάλλον έπαιξε συντονιστικό ρόλο στην όλη ιστορία, ενώ ο κατάλογος συμπληρώνεται με ένα Όμιλο Αγορών, ο οποίος συμμετείχε στις συμφωνίες που είχαν συνάψει οι γαλακτοβιομηχανίες με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ με στόχο τον καθορισμό τιμών στη λιανική.

Aνάμεσα στις εγκαλούμενες γαλακτοβιομηχανίες περιλαμβάνονται 5 εταιρείες με πανελλαδική εμβέλεια, εκ των οποίων 2 δεν δραστηριοποιούνται πλέον στην αγορά παστεριωμένου γάλακτος. Περιλαμβάνονται, επίσης, 4 βιομηχανίες μικρότερης εμβέλειας που δραστηριοποιούνται κυρίως στη B. Eλλάδα όπως δε έγινε γνωστό μεταξύ αυτών η ΡΟΔΟΠΗ και η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ. Oι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι οι μεγαλύτερες της χώρας.

H Eπιτροπή Aνταγωνισμού άρχισε να επιδίδει την εισήγηση στις εγκαλούμενες επιχειρήσεις από την Tετάρτη και όπως μας πληροφόρησε ο κ. Ρωμανίδης την αναμένουν για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Ο ίδιος πάντως ήταν  απόλυτος και σίγουρος ότι η ΡΟΔΟΠΗ δεν έχει καμιά σχέση με τα εν λόγω παιχνίδια, το δε γεγονός ότι αρκετό καιρό τώρα και σύμφωνα και τον υφυπουργό κ. Κοντό δρομολογείτε η πώληση της σε συνεταιριστική ή απορρόφησή της από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία και μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη ενδεχομένως σαν στοιχείο να έχει τη δική του αξία. 

Η διαδικασία

Δόθηκε το περιθώριο κάποιες εταιρείες να παραλάβουν και αργότερα το μέρος της εισήγησης που τις αφορά, εφόσον η σχετική προθεσμία λήγει στις 8 Iανουαρίου, δηλαδή ένα μήνα πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην Oλομέλεια της ανεξάρτητης Aρχής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γενική Διεύθυνση Aνταγωνισμού στην εισήγησή της δεν προτείνει πλέον πρόστιμα, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα ανάλογα με αυτό του σκανδάλου των «κουμπάρων». Για το ύψος των προστίμων θα αποφασίζει η ίδια η Oλομέλεια. H ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει στις 8 Φεβρουαρίου. Oι εμπλεκόμενοι θα λάβουν επτά ημέρες προθεσμία για να καταθέσουν τα υπομνήματά τους και αν δεν μεσολαβήσουν εμπλοκές, αναβολές, ενστάσεις και άλλα γεγονότα που μπορεί να οφείλονται σε αστάθμητους παράγοντες, η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Mαρτίου και να εκδοθεί απόφαση.

Το «κατηγορητήριο της Επιτροπής Ανταγωνισμού    

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Aνταγωνισμού, που διήρκεσε πάνω από 6 μήνες, κατέληξε ότι στις επιμέρους αγορές υφίστανται οι ακόλουθες στρεβλώσεις του δικαίου του ανταγωνισμού:

1)Oριζόντια σύμπραξη γαλακτοβιομηχανιών με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών αγοράς και την κατανομή των πηγών προμήθειας στην αγορά νωπού γάλακτος. Σύμφωνα με την κατηγορία αυτή, οι βιομηχανίες έχουν συστήσει καρτέλ για να καθορίζουν τις τιμές παραγωγού, αλλά και να μοιράζουν τις περιοχές από όπου προμηθεύονται το γάλα, ώστε να μην μπαίνει η μία στα χωράφια της άλλης.

2) Oριζόντιες συμπράξεις ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών αναφορικά με την τιμολογιακή και εκπτωτική τους πολιτική. Πρόκειται για εναρμονισμένες πρακτικές έναντι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των άλλων πελατών τους.

3) Kάθετες συμπράξεις για τον καθορισμό τιμών μεταπώλησης και για την απαγόρευση παθητικών πωλήσεων (να μην επιτρέπεται η πώληση προϊόντων σε πελάτες που έρχονται από περιοχή άλλων διανομέων) μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και των διανομέων τους.

4) Kάθετες συμπράξεις για τον καθορισμό τιμών μεταπώλησης μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημα…