Η τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους ψαράδες στο παζάρι Ξάνθης απασχόλησαν τη συνεδρίαση
Μια από τις τελευταίες, μ’ αυτή τη σύνθεση, συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης, την περασμένη Παρασκευή, όπου ο Νομάρχης ενημέρωσε για τους όρους του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ενώ αναβλήθηκε το θέμα της αναστολής έκδοσης αδειών ιχθυοπωλών στο παζάρι Ξάνθης.
Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2006, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Μεγάρου, πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης. Τα δυο πρώτα θέματα σχεδόν μονοπώλησαν τη συνεδρίαση.
Ο Νομάρχης για το 4ο ΚΠΣ
Μια γενική ενημέρωση θεώρησε σκόπιμο να κάνει ο κ. Παυλίδης, για τις προγραμματικές περιόδους και γενικά πού οδεύει το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης «σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη της περιφέρειας» όπως χαρακτηριστικά είπε. Όπως ανέφερε, ο χρόνος συμβατοποίησης του 3ου ΚΠΣ τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2006 και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα σε, συν δυο χρόνια κι όχι τρία όπως είχε ζητηθεί και συνεχίζει να προσπαθεί το κράτος για να επιτευχθεί μεγαλύτερη απορροφησιμότητα και μικρή απώλεια πόρων. Το 4ο ΚΠΣ ξεκινά από το 2007 και λήγει το 2013 ενώ θα δοθούν και πάλι δυο χρόνια για την ολοκλήρωση των έργων. Οι αποφάσεις για το πού βρισκόμαστε και πώς θα κινηθούμε ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, βγήκαν από μακρά διαβούλευση και συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν εδώ και στη Δράμα όπως είπε ο Νομάρχης και συνεχίζοντας ανέφερε ότι η δημόσια συμμετοχή ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ και προστίθενται και τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ενημέρωσε, δεν καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο της σύγκλησης του 75% έτσι θα ενταχθούμε σε μια από τις πέντε περιφέρειες εκ των οποίων οι δυο έχουν μέσο όρο πάνω από 75%.
Οι πόροι της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας –Θράκης
Ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι στη δική μας Περιφέρεια, οι πόροι συνολικά ανέρχονται στα 738 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι δημόσιοι πόροι θα κινηθούν στα προηγούμενα πλαίσια, χωρίς ίδια συμμετοχή. Το Πρόγραμμα δε θα έχει τη μορφή που είχε μέχρι τώρα και δεν εντάσσονται τα παρόμοια έργα όπως μέχρι σήμερα. Όπως ενημέρωσε, το 40% των πόρων θα αφορά σε έργα υποδομών, προσπελασιμότητας και οδοποιίας, στον αγροτικό τομέα και την αλιεία. Το υπόλοιπο 60% θα διατεθεί στην περιφέρεια της χώρας για αειφόρο ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, κάτι που ταιριάζει απόλυτα σε μας και θα αφορά σε παρεμβάσεις πολιτισμού, στον τομέα της υγείας, κοινόχρηστων χώρων, σε ορεινές περιοχές. Συνεχίζοντας ο κ. Παυλίδης είπε ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι φορείς για να βοηθήσουν στο έργο της συνολικής ανάπτυξης όπως επίσης και ένας υποστηρικτικός φορέας στην Περιφέρεια, για αποφυγή φαινομένων συγκεντρωτισμού.
Μια μεγάλη τελευταία ευκαιρία
Συμπερασματικά ο Νομάρχης τόνισε ότι: «πρόκειται για μια μεγάλη τελευταία ευκαιρία και για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους και για να πετύχουμε πλήρη ανάπτυξη ως το 2015 θα πρέπει να ακούσουμε καινούργιες ιδέες και να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη για την αύξηση του ανταγωνισμού. Απαιτούνται προσαρμοστικότητα, ωρίμανση, πρότυπα, καινοτόμα σχέδια ανάπτυξης ενώ πρέπει όλοι να παλέψουμε και να υλοποιήσουμε νέες ιδέες». Κλείνοντας την ενημέρωσή του ο κ. Παυλίδης είπε: «Αναγκαία η κατάθεση ιδεών κι όχι τόσο πολύ η χρηματοδότηση, όπως θέλουμε να λέμε.»
Όροι υγιεινής στα υπαίθρια ιχθυοπωλεία του παζαριού
Το επόμενο μεγάλο και σημαντικό για τη δημόσια υγεία, θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ήταν η συνθήκες κάτω από τις οποίες φυλάσσονται και διατίθενται τα ψάρια από τους ιχθυοπώλες στο παζάρι Ξάνθης ενόψει της ανανέωσης των αδειών που πρέπει να γίνουν από τη Νομαρχία Ξάνθης.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ξάνθης κ. Μ. Σάββας: «από τους τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους που πραγματοποιούν τα μικτά Συνεργεία Ελέγχου, στη Λαϊκή Αγορά της Ξάνθης, διαπιστώνεται ότι η λειτουργία των ιχθυοπωλείων είναι ιδιαίτερα προβληματική, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία». Όπως ενημέρωσε ο κ. Σάββας έχουν γίνει μηνύσεις και έχουν καταδικαστεί οι υπεύθυνοι αλλά και πάλι δεν έχουν πλήρως συμμορφωθεί με τις διατάξεις. Εκπρόσωποι της οικογένειας των πωλητών που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, υποστήριξαν ότι τα περισσότερα από όσα τους έχουν ζητηθεί, έχουν μεριμνήσει να γίνουν ενώ παρουσίασαν και κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης υποδομής, χώρου και καιρικών συνθηκών. Μετά από την παρέμβαση για διευκρινήσεις και από πλευράς νομαρχιακών συμβούλων, το θέμα έκλεισε με την ψήφιση της πρότασης του Νομάρχη για αναβολή ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους μια τελευταία ευκαιρία για να συμμορφωθούν πλήρως με τις κείμενες διατάξεις.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης, σε θέματα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερη αυστηρή και θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα ξεκινούν από 2.000 ευρώ και θα φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ενώ δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα είναι πιο εντατικοί αφού ευχαρίστησε τις υπηρεσίες της Νομαρχίας για την προσπάθεια που καταβάλλουν για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των αγορών και των καταστημάτων του Νομού.
Προσοχή στο περιβάλλον και την εικόνα της πόλης
Επ’ ευκαιρία της συζήτησης για την έγκριση δημιουργίας διαλυτηρίου αυτοκινήτων μετά τον κύκλο ζωής τους, που θα κατασκευαστεί στην είσοδο της πόλης της Ξάνθης, ο Νομάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη να φροντίζουν τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και οι πολίτες, το περιβάλλον αλλά και την αισθητική της πόλης. Η άδεια για την κατασκευή της μονάδας δόθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με την επιφύλαξη της τήρησης όλων των σχετικών κανονισμών που αφορούν στην περιβαλλοντική προστασία αλλά και τη φροντίδα της διατήρησης της καλής εικόνας της εισόδου της πόλης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ