Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι – Αναλυτικά παραδείγματα
Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Η προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση κάτι που σημαίνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να βρεθεί και ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος. Εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 1,2 δις. ευρώ για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τους συνταξιούχους.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 800 εκατ. ευρώ έχει ήδη “περαστεί” στον προϋπολογισμό οπότε αυτό που υπολείπεται είναι να βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος περίπου 400 εκατ. ευρώ. Το ποσό δεν είναι μεγάλο. Ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι για το 2023 θα πρέπει να γίνει ακόμη μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε η χώρα να κλείσει την παρένθεση των ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας και να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και προχωρήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τότε θα συμβούν τα εξής:
- Δημόσιος υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 15.000 ευρώ θα γλιτώσει φόρους 66 ευρώ σε ετήσια βάση ή 5,5 ευρώ τον μήνα.
- Αν οι ετήσιες αποδοχές φτάσουν στα 20.000 ευρώ, το όφελος ανέρχεται στα 176 ευρώ τον χρόνο ή στα 14,67 ευρώ τον μήνα
- Για αποδοχές 25.000 ευρώ, έχουμε όφελος 426 ευρώ τον χρόνο ή 35,5 ευρώ τον μήνα και
- Για αποδοχές 30.000 ευρώ, το όφελος ανεβαίνει στα 676 ευρώ ή στα 56,3 ευρώ τον μήνα.
Το πραγματικό όφελος για τους δημοσίους υπαλλήλους (αλλά και για τους συνταξιούχους καθώς και αυτοί ωφελούνται από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης) δεν θα προέλθει πάντως από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά από το ξεπάγωμα των κλιμακίων.
Το μεγάλο ερώτημα είναι –δεδομένου ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται και η μεταμνημονιακή εποπτεία- αν και σε ποιο βαθμό θα προκύψουν ονομαστικές αυξήσεις στις αποδοχές κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και μια 10ετία κατά την οποία υπήρξαν μόνο μειώσεις. Τα μπόνους στο δημόσιο, θα είναι μια ξεχωριστή πολιτική η οποία θα θεσμοθετηθεί φέτος, θα συνδεθεί με συγκεκριμένους στόχους και τα χρήματα θα δοθούν μέσα στο 2023 με πόρους είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό.