Ίσως εμένα τον Γρύπα, όπως και άλλα μυθικά σύμβολα να μας αποστρέφονται. Ίσως οι του Δήμου των Αβδήρων, να ήθελαν να με ξεφορτωθούν και με απέβαλαν με κόκκινη κάρτα από τη σημαία του Δήμου. Περίμενα να βάλουν στη θέση μου τη Ζέτα Μακρυπούλια, ή την Ευγενία Μανωλίδου. Να τις καλέσουν και να χτενιστούν ή να κάνουν περμανάντ σε ένα κομμωτήριο στη Γενισέα ή τα Άβδηρα και να γίνει χαμός. Εξώφυλλο στα περισσότερα περιοδικά το λιγότερο. Μετά σκέφτηκα ό,τι ίσως να ευελπιστούν στην Ελένη Μενεγάκη με το νέο της αμόρε. Πάραυτα εγώ θα εμφανίζομαι κάπου – κάπου και θα τα λέω. Θα τα γράφω.
Αλλού τα κακαρίσματα, αλλού γέννησε η κότα. Κι ένα αυγό κάτσε καλά. Όχι χρυσό, πλατινένιο. Γερμανοί του κρατιδίου Βάδης – Βυρτεμβέργης ήρθαν συγκροτημένα στα Άβδηρα, επισκέφτηκαν το μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο, φιλοξενήθηκαν από το σύλλογο γυναικών, γνώρισαν την τοπική γαστρονομία και εξέφρασαν την επιθυμία της αδελφοποίησης. Οι μεγάλες ευκαιρίες δίδονται ελάχιστες φορές. Η περίπτωση των Γερμανών είναι από τις κραυγαλέες.
Σε μια εποχή που στη Γερμανία έχουν προγραμματίσει την κατάργηση όλων των πυρηνικών εργοστασίων, τα Άβδηρα του Δημόκριτου αποτελούν τη σημαία σε μια τέτοια προσπάθεια. Τελεία και παύλα. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη των Γερμανών.
ΑΒΔΗΡΙΤΕΣ ΑΡΠΑΞΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Το γράφω με κεφαλαία εγώ ο αποπεμφθείς Γρύπας. Αν η υποταγμένη από το 146 π. Χ. στη Ρώμη Ελλάδα, υπέταξε τους κατακτητές με το πνεύμα, το ίδιο μπορεί να κάνει και τώρα η υποταγμένη οικονομικά πατρίδα μας. Η τεχνολογία στις μέρες μας έχει εκμηδενίσει προ πολλού τις αποστάσεις. Σχεδιασμός και οργάνωση για πολιτιστική έξοδο – έφοδο από το Δήμο των Αβδήρων χρειάζεται. Αυτό το ρόλο δεν θα τον έχουν οι αντιδήμαρχοι, αλλά οι διανοούμενοι. Ας υποταγεί και το κόμμα στο πνεύμα επιτέλους.
Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Σοβέζο, Κίεβο, Φουκοσίμα. Οι πόλεις που γνώρισαν τον πυρηνικό όλεθρο. Μπροστά από ένα υπολογιστή, τηλεδιάσκεψη των Δημάρχων των πόλεων αυτών. Την ημέρα της υπογραφής της αδελφοποίησης με την Βάδη – Βυρτεμβέργη, από το γραφείο του Γερμανού Δημάρχου. Μετάφραση και διάδοση των συγγραμμάτων των κκ. Πέτρου Γεωργαντζή – Θανάση Μουσόπουλου για τα Άβδηρα. Όπως και των όποιων άλλων στοχαστών ή συγγραφέων ή ερευνητών διαχρονικά. Με τον ίδιο τρόπο, ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο από την κυρία Καλλιντζή και τους συνεργάτες της.
Σε μια τέτοιας κλίμακας προσπάθεια δεν γίνεται να απουσιάζουν το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Έμψυχο υλικό υπάρχει. Το καλύτερο όλων των εποχών. Συντονισμός χρειάζεται.
Στα πρώτα χρόνια της γνωριμίας με το διαδίκτυο, είχαμε από τα Άβδηρα τηλεσυνομιλίες Αβδηριτών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ήταν ενταγμένη η εκδήλωση εκείνη στα «Δημοκρίτεια» που γίνονται κάθε χρόνο. Τον άλλο μήνα στις ίδιες εκδηλώσεις, ας έχουμε κάτι σε αντιστοίχηση με τα χρόνια, τους καιρούς που διανύουμε.
Δυστυχώς για μας, σύμβολα της χλιδής, της καλοπέρασης, του βολέματος, οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν.
Γρύπας