Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Αθώωσε ο ΑΠ Ψάλτη, Εφραίμ και Αρσένιο

Αθώωσε ο ΑΠ Ψάλτη, Εφραίμ και Αρσένιο

0
diki_vatopediou2-empros

Έκρινε ότι υπάρχει έλλειψη αιτιολογίας στην καταδικαστική απόφαση του Εφετείου που επέβαλε εξάμηνη φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος. Δήλωση Θ. Ξυνίδη

Αθώους έκρινε τελικά ο Άρειος Πάγος την δικαστή Μαρία Ψάλτη, τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο, στη γνωστή πια για την περιοχή παράπλευρη δίκη της υπόθεσης Βατοπεδίου, που είχε να κάνει με την καθυστέρηση από πλευράς της προέδρου Πρωτοδικών έκδοσης απόφασης αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστονίδας.
Η υπόθεση είχε οδηγηθεί ξανά στο 5μελές Εφετείο της Ροδόπης με νέα σύνθεση μετά την πρώτη αναιρετική απόφαση του ΑΠ, το οποίο απάλλαξε τους κατηγορουμένους από το αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου, αλλά τους έκρινε ένοχους για παράβαση καθήκοντος με τις βαθμίδες της φυσικής αυτουργίας για τη Μαρία Ψάλτη και της ηθικής για τους δύο μοναχούς, επιβάλλοντάς τους ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Αν και η υπόθεση βρίσκεται στα όρια της 8ετούς παραγραφής, εντούτοις η αναίρεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την απόφασή του αναιρεί την απόφαση του Εφετείου και απαλλάσσει τους κατηγορουμένους επειδή έκρινε ότι η καταδικαστική απόφαση δεν έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, περιέχει ασάφειες, στερείται νόμιμης βάσης και ερμηνεύει εσφαλμένα την εφαρμογή του νόμου. Για αυτό και δέχθηκε ότι αφού δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη πρέπει να κηρυχθεί αθώα η φυσική αυτουργός της παράβασης καθήκοντος, δηλαδή η δικαστής Μ. Ψάλτη και να κηρυχθούν επίσης αθώοι οι καταδικασθέντες ως ηθικοί αυτουργοί της.
Να σημειωθεί ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Α. Κονταξής είχε προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά της παραπάνω καταδικαστικής απόφασης, κρίνοντας ότι αυτή έχει νόμιμη και ορθή αιτιολογία.
Ο Θανάσης Ξυνίδης που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των διεκδικήσεων της μονής και παρακολούθησε στενά όλο αυτό το διάστημα τις πολιτικές και νομικές εξελίξεις, εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτή την απόφαση και δήλωσε στο «Ε»: «σε μία περίοδο που ο κόσμος έχει ανάγκη να πειστεί ότι πρέπει να βάλουμε όλοι «χέρι» για να σταματήσει η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και ότι κανένας δε μένει στο απυρόβλητο, ούτε παπάς, ούτε πολιτικός, ούτε άλλος κανείς, επιβεβαιώνουμε ότι αυτό στην Ελλάδα δε συμβαίνει», ενώ σε ένα από τα τιτίβισματά» του (στον προσωπικό λογαριασμό twitter) για το θέμα αναφέρει με νόημα: «Όσον αφορά την απαλλαγή Εφραίμ και Σια μην ανησυχείτε δεν είναι τυχαίο ότι η τήβεννος είναι μαύρη σαν τα ράσα».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…