-1/3 φλιτζανιού (του τσαγιού) ελαιόλαδο
-1/2 φλιτζάνι (του τσαγιού) μέλι
-2 αυγά
-1 φλιτζάνι πουρές ψημένης κολοκύθας (καλά στραγγισμένος)
-1 κουτάλι του γλυκού βανίλια
-1/2 κουτάλι του γλυκού αλάτι
-1/2 κουτάλι του γλυκού κανέλα
-1/2 κουτάλι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
-1/4 κουτάλι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
-1/4 κουτάλι του γλυκού μοσχοκάρυδο
-1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-3/4 φλιτζανιού (του τσαγιού) αλεύρι ολικής αλέσεως
-1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια
-1 κουτάλι του γλυκού μαγειρική σόδα
-1/4 φλιτζάνι του τσαγιού) ζεστό νερό
-Βούτυρο ή ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας
Κόβουμε την κολοκύθα, τη λαδώνουμε (λίγο) και την βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30-40′ (ανάλογα την κολοκύθα-μέχρι να μαλακώσει). Την λιώνουμε να γίνει πουρές και την στραγγίζουμε καλά για να φύγουν όλα τα υγρά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι και το μέλι και ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα αυγά και την κολοκύθα και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα δεύτερο μπολ, βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι ολικής και ανακατεύουμε προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μπώλ με τα υγρά και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα καρύδια. Διαλύουμε τη σόδα στο ζεστό νερό και τη βάζουμε στο μείγμα.
Γεμίζουμε μια φόρμα 10×20 (μπορούμε και μεγαλύτερη αλλά δεν θα φουσκώσει πολύ και πασπαλίζουμε με κομμένα καρύδια.
Ψήνουμε στους 160-170βαθμούς για όση ώρα ψήνουμε ένα κοινό κέικ (δοκιμάζουμε με μαχαίρι να δούμε αν έχει ψηθεί). Παίρνει αρκετά σκούρο χρώμα όταν ψηθεί (από το αλεύρι ολικής, τα μπαχαρικά και επειδή καραμελώνει το μέλι), οπότε μην φοβηθείτε ότι το κάψατε.