Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου , στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης της Ξάνθης, (ώρα 19.00) διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Η σεξουαλική διαφορετικότητα των νέων στην οικογένεια και το σχολείο.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με την
υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Θετική Φωνή και του LGBT
περιοδικού City Uncovered, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη σεξουαλική
διαφορετικότητα των νέων, που πραγματοποιούν οι παραπάνω συνεργαζόμενοι
φορείς, με τίτλο «Ζούμε όπως κι εσύ».
Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι (κορίτσια και αγόρια) – με αφορμή τη σεξουαλική τους διαφορετικότητα – στην οικογένεια και στο σχολείο καθώς και να προβληματίσει αναφορικά με το φαινόμενο της ομοφοβίας εστιάζοντας στην ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης και άμβλυνσης των ανωτέρω καταστάσεων. Η οικογενειακή και κοινωνική συνοχή και η αρμονική συμβίωση των νέων είναι ο στόχος. Ο φόβος, η περιθωριοποίηση και η εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών που καταγράφονται κατά καιρούς είναι τα εμπόδια στην επίτευξη αυτού του στόχου δημιουργώντας προβλήματα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των εφήβων.
Οι ομιλητές/τριες προέρχονται από το χώρο της ψυχολογίας, της εκπαίδευσης και τον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς,κ. Γιάννος Λιβανός. Τον συντονισμό θα έχει η κα Μαριανέλλα Κλώκα, διευθύντρια της Θετικής Φωνής και εκδότρια του περιοδικού City Uncovered. Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις θα υπάρξει χρόνος για ερωτήσεις του κοινού .
Το πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:
- Αναπαραστάσεις για μια άλλη σεξουαλικότητα – Γεωργία Τζαμαλούκα, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας.
- Ταυτότητα και ψυχολογία του ομοφιλόφυλου εφήβου: η πρόκληση της στήριξης ολόκληρης της οικογένειας και η ευθύνη των επαγγελματιών ψυχικής υγείας – Αλεξάνδρα Βασιλείου, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια.
- Ποιος/α κάνει το ομοφοβικό bullying στο σχολείο; Εγώ κι εσύ… – Αγγελική Σηφάκη, υποψήφια διδάκτορας του Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Πατρών- μέλος της ομάδας Εκπαιδευτικοί κατά της ομοφοβίας.
- Όσα μου έμαθε το coming out – Εύκλεια Παναγιωτίδου, Δημοσιογράφος-μέλος της νεανικής ομάδας Θεσσαλονίκης Good As You(th).
- Τρόποι αντιμετώπισης της σχολικής ομοφοβίας – Φιλίππα Διαμάντη, Κοινωνιολόγος-μέλος της ομάδας “Eκπαιδευτικοί κατά της ομοφοβίας”.