Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συνεχίζονται τα «παζάρια» της ΑΤΕ με τον Ινδό

Συνεχίζονται τα «παζάρια» της ΑΤΕ με τον Ινδό

0
sekap-empros

Αναβάλλεται για 10 μέρες η γενική συνέλευση των μετόχων στη ΣΕΚΑΠ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση

Ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι η προσφορά ήταν μειωμένη σε σχέση με την αρχική του Ινδικού Ομίλου. Δεύτερη ευκαιρία για την πώληση των εργοστασίων της ΕΛΒΙΖ

Δέκα ημερών παράταση στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου,  αποφάσισε η ΑΤΕ, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τον Ινδό επιχειρηματία Bommidala, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ινδικός Όμιλος ο οποίος είχε ανακηρυχτεί από την ΑΤΕ ως «πρώτος προτιμητέος» υποψήφιος αγοραστής κατέθεσε δεσμευτική προσφορά τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου (τελευταία μέρα υποβολής) και έκτοτε είναι πλέον στα «χέρια» της διοίκησης της  ΑΤΕ η αξιολόγησή της. Αυτή η αναβολή μπορεί να σημαίνει είτε ότι η πρόταση «περπατάει» και η τράπεζα χρειάζεται ενδεχομένως μερικές μέρες προκειμένου να διευθετήσει λεπτομέρειες της συμφωνίας είτε ότι η πρόταση των Ινδών απορρίπτεται, επομένως η αύξηση κεφαλαίου –που είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα της Γ.Σ.- δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή θ κληθεί ο δεύτερος υποψήφιος να υποβάλλει δεσμευτική προσφορά και συγκεκριμένα ο Ηλίας Παπαδόπουλος.

Φήμες για «μειωμένη» προσφορά σε σχέση με την αρχική
«Στόμα ερμητικά κλειστό» κρατούν στελέχη της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ αναφορικά με το ύψος της προσφοράς του Ινδού και αν αυτή είναι μειωμένη σε σχέση με την αρχική του προσφορά, φήμη που κυκλοφόρησε μετά τη Δευτέρα. Ο Διοικητής της ΣΕΚΑΠ κ. Δημήτρης Πράτσος στον οποίο απευθυνθήκαμε μας παρέπεμψε στον διοικητή της ΑΤΕ αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες. Από την πλευρά της τράπεζας και του συμβούλου πώλησης επίσης δεν επιβεβαιώνεται τίποτα σχετικά με το ύψος της προσφοράς ή το business plan που κατέθεσαν οι επίδοξοι αγοραστές. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι Ινδοί είχαν εκδηλώσει πρόθεση αγοράς του 52,33% των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ με προσφορά  άνω των 40 εκατ. ευρώ. Τα 30 εκατ. ευρώ θα «έμπαιναν» άμεσα στην εταιρεία μέσω της αύξησης κεφαλαίου ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα αφορούσαν τις δανειακές υποχρεώσεις προς την τράπεζα τις οποίες θα αναλάμβανε o νέος ιδιοκτήτης. Η Bommidala έκανε, επίσης, λόγο και για επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας για την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας στην περιοχή, εκσυγχρονισμό του εργοστασίου και μετατροπή της ΣΕΚΑΠ στη Νο1 καπνοβιομηχανία στην Ελλάδα με σημαντικές εξαγωγές.

Τα οικονομικά στοιχεία του β’ εξαμήνου της ΣΕΚΑΠ  μείωσαν την προσφορά;      
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το τελευταίο εξάμηνο του 2011 επέδρασε καθοριστικά στη διαμόρφωση του ύψους της τελικής προσφοράς του ινδικού Ομίλου. Συγκεκριμένα μετά από μια αναλυτική και λεπτομερή καταγραφή και αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας από τον τεχνικό σύμβουλο του ινδικού Ομίλου κ. Λάτσεφ,  ο όμιλος αναπροσάρμοσε σε κατώτερα επίπεδα την τελική προσφορά του καθώς τα οικονομικά στοιχεία του β’ εξαμήνου κρίθηκαν ως αποθαρρυντικά. Υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτό το διάστημα η ΣΕΚΑΠ αντιμετώπισε έντονα προβλήματα ρευστότητας που είχαν ενταθεί με την απόφαση της ΑΤΕ «μπλοκάρει» τις εγγυητικές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελωνίσει και να έχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των σημάτων της ενώ παράλληλα να χάνει σταδιακά το μερίδιο αγοράς της που ήταν στις αρχές του έτους στο 8%. 

Κρύβεται …Βούλγαρος πίσω από τον Ινδό;
Το γεγονός ότι η τεχνική «επεξεργασία» της προσφοράς του Ινδικού Ομίλου έχει ανατεθεί στον βούλγαρο επιχειρηματία και καπνοβιομήχανο κ. Λάτσεφ ενισχύει την φήμη ότι πίσω από τον Ινδικό όμιλο κρύβεται η βουλγάρικη καπνοβιομηχανία με αδιευκρίνιστη εταιρική σχέση μεταξύ τους. Ο κ. Λάτσεφ είναι γνωστός στην ΣΕΚΑΠ αφού την επισκέφτηκε πολλές φορές αν και δεν υπήρξε συνεργασία μαζί του. 

Δεύτερη ευκαιρία για την πώληση των εργοστασίων της ΕΛΒΙΖ

Δεν «νέκρωσε» η διαδικασία πώλησης του ποσοστού 99,8% της ΑΤΕ στην  ΕΛΒΙΖ μετά την ανακήρυξη του διαγωνισμού ως «άγονου». Αντιθέτως, μέσω της υιοθέτησης ενός τεχνικού ελιγμού, ο σύμβουλος, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της ATEbank, ζήτησε από τους δύο φιναλίστ του διαγωνισμού (σ.σ. είχαν καταθέσει και δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, αλλά δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές) να κάνουν γνωστό αν τυχόν ενδιαφέρονται να επανακάμψουν. Η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο στάδιο, είναι ότι αυτή τη φορά προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη δεύτερη ευκαιρία, ήταν ότι δεν θα διεκδικηθεί το σύνολο των υπό εκχώρηση μετοχών, αλλά επιμέρους εργοστάσια. Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση διαθέτει μια σύγχρονη μονάδα στο Πλατύ Ημαθίας και μια δεύτερη στην περιοχή της Ξάνθης.
Αν και δεν κατέστη δυνατό να διερευνηθούν λεπτομέρειες γύρω από τον αριθμό ή την ταυτότητα των «μνηστήρων», ούτε και για το «αντικείμενο του πόθου» τους, φαίνεται ότι αυτή τη φορά ίσως και να προκύψει θετική εξέλιξη για την πώληση της βιομηχανίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τοπίο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει έως το τέλος του Ιανουαρίου.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σήμερα καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα από τον ΕΦΚΑ των 487 ευρώ

Σε ειδική κατηγορία δικαιούχων – οι προϋποθέσεις Σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου καταβά…