Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Νέο μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή «Καλύβα»

Νέο μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή «Καλύβα»

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα που καίει η φωτιά στην περιοχή«Κούλα» της ορεινής ζώνης της Ξάνθης, νέο μέτωπο πυρκαγιάς εντοπίστηκετηνΚυριακή τα χαράματα στην «Καλύβα», περιοχή που βρίσκεται κοντά στοΛειβαδίτη,απ’ όπου ο καπνός ήταν ορατός. Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση γιαέρπουσαφωτιά που καίει δηλαδή μόνο φυλλώματα, χωρίς να επηρεάζει, σύμφωνα μετιςεκτιμήσεις, τις ρίζες των δέντρων, ενώ η χαμηλή θερμοκρασία δεν τηςεπιτρέπεινα ανέβει ψηλά στα δέντρα και να γίνει επικόρυφη. Αυτό έχει αποτέλεσμανα είναιορατός μόνο ο καπνός και όχι η φλόγα. Η φωτιά έφτασε μέχρι τοΓυφτόκαστροπερίπου αλλά εκεί περιορίστηκε, ενώ υπάρχουν σαφείς διαβεβαιώσεις απότην Π.Υ.ότι δεν κινδυνεύει το Παρθένο Δάσος.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στην περιοχή «Κούλα» ηοποία μετατοπίστηκε από την περιοχή του οικισμού Ωραίου και Ρεύματοςκαι είναιπλέον ορατή από το Δημάριο. Οι κάτοικοι που, όπως μετέφεραν στο «Ε»,είδαν τοπρωί της Κυριακής το βουνό να «λάμπει», αναστατώθηκαν και προέβησαν σεαυτοσχέδια κατασκευή αντιπυρικών ζωνών.
Για τις δύο φωτιές, που συμπτωματικά ή όχι, εντοπίστηκαν κατά τιςημέρες του σαββατοκύριακου υπάρχουν υπόνοιες ότι προκλήθηκαν απόκυνηγούς καικάποια απροσεξία για το λόγο ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί δεδομένων τωνφυσικώνφαινομένων πρόκληση πυρκαγιάς από φυσικά αίτια.
 
45 πυροσβέστες, 20 υλοτόμοι και ντόπιοι στη μάχη με τη φωτιά
Σε μια πραγματική μάχη έχουν επιστρατευτεί 45 πυροσβέστες από όλητην περιφέρεια, 20 υλοτόμοι του δασαρχείου, αλλά και ντόπιοι κάτοικοιτηςπεριοχής, σύμφωνα με το διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ ΒασίληςΠαυλακάκης, όχι γιατί έρχονται αντιμέτωποι με τις φλόγες, μιας και δενδημιουργούνται τέτοιες σε μια έρπουσα φωτιά, αλλά λόγω των αντίξοωνσυνθηκώνκάτω από τις οποίες κατασκευάζουν τις αντιπυρικές ζώνες. «Μαζί με τουςπυροσβέστες και τους υλοτόμους και πολλοί κάτοικοι συνδράμουν. Τομέτωπο(Δημαρίου) περιορίστηκε και σήμερα (σ.σ. χθες) πάμε καλύτερα»,σημειώνει ο κ.Παυαλάκης και προσθέτει ότι: «δεν υφίσταται κίνδυνος για οικισμούς σεκαμίαπερίπτωση. Ούτε υπάρχει πιθανότητα να ενωθούν τα δύο μέτωπα, μιας καιβρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Είναι μία φωτιά γιαγεράνεύρα. Μια φωτιά ταλαιπωρίας και υπομονής».
 
Περιορισμένη δυνατότητα επέμβασης από τα καναντέρ
Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν σε αυτή τη φάση νασυνδράμουν αποτελεσματικά τα καναντέρ, εξηγεί στο «Ε» ο προϊστάμενοςΠολιτικήςΠροστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης ΚώσταςΚοκολάκης,αναφέροντας αρχικά ότι τα καναντέρ δεν μπορούν να επέμβουν σε περιοχέςμεχαράδρες, ότι δεν ρίχνουν νερό σε συγκεκριμένα σημεία μαζικά αλλά σεόλο τομήκος κατά τη διάρκεια της πτήσης και ότι το πάχος του φυλλώματος δενεπιτρέπεινα εισχωρήσει το νερό με αποτέλεσμα στο έδαφος να φτάνουν μόνοδροσοσταλίδες…Πρόσθεσε επίσης, ότι τα ελικόπτερα έχουν αποδεσμευτεί αφού έληξε ηαντιπυρικήπερίοδος.
Παρόλα αυτά ο κ. Κοκολάκης κάνει δηλώσεις καθησυχαστικές καιρεαλιστικές, υποστηρίζοντας ότι στον κύκλο της ζωής ενός δάσουςπεριλαμβάνεταικαι η φωτιά, η οποία μπορεί να επιτρέψει στο σπόρο να πέσει στο έδαφοςκαι ναπραγματοποιηθεί φυσική αναδάσωση, όπως έχει συμβεί σε άλλεςπεριπτώσεις. Ακόμη,επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να βγει η φωτιά εκτός ελέγχου μιαςκαι τουψηλό υψόμετρο με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουνστη φωτιάνα συντηρηθεί.
Σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά ο κ. Κοκολάκης αναφέρειότι το 97% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον παράγοντα άνθρωπο καιμόλις το 3%από φυσικά αίτια, επομένως σε μία αβλεψία ή απροσεξία κυνηγού ή κάποιουπουπήγε να μαζέψει ξύλα από το δάσος είναι πιθανό να οφείλεται η πυρκαγιάκαι στημία και στην άλλη περίπτωση.
Τέλος αναφορικά με την ισορροπία που διαταράχθηκε και κατά πόσο στηνπανίδα της περιοχής ο ίδιος παρατηρεί: «αυτό δε μπορούμε να τογνωρίζουμε απότώρα. Η Πολιτική Προστασία έχει στόχο να μειώσει τις δυσμενείςεπιπτώσεις,ωστόσο την πραγματική εικόνα θα αποτυπώσουν κυνηγοί, θυροφύλακες καιδασικοίυπάλληλοι που θα δουν ποια ζώα παραμένουν».
 
Το δασαρχείο θα εκτιμήσει την έκταση της φωτιάς
Στο πρόβλημα όχι μόνο κατάσβεσης, αλλά και εντοπισμού της φωτιάςαναφέρεται και ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ.ΧρήστοςΚαλογουλίδης, ενώ ο διοικητής Δημήτρης Γενιτζές βρισκόταν χθες από τοπρωί στοσημείο του μετώπου. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι λόγω του δύσβατου τηςπεριοχήςδεν μπορεί αν γίνει εκτίμηση προς τα πού μεταφέρεται η πυρκαγιά, ούτεπουβρίσκεται. Γι’ αυτό τα πεζοπόρα τμήματα, αν και έχουν περιορισμένοχρόνοεπέμβασης επειδή σκοτεινιάζει γρήγορα, πρέπει πρώτα μέσα στα απόκρημναμονοπάτιανα εντοπίσουν πού βρίσκεται η φωτιά. «Υπάρχουν σημεία ακόμα και με 70οκλίση όπου πυροσβέστες και υλοτόμοι κατασκευάζουν τις αντιπυρικέςζώνες. Είναιευτύχημα που δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά κανείς ακόμη».
Πάντως, σχετικά με την έκταση της φωτιάς και με βάση την πρώτηεκτίμηση από τα αεροσκάφη για 1.000 στρέμματα, ο κ. Καλογουλίδηςαναφέρει ότιπλέον στην περιοχή του Δημαρίου: «δεν γνωρίζουμε ακριβώς, το δασαρχείοθαεκτιμήσει, αλλά σίγουρα έχει διπλασιαστεί». Επιπλέον ο ίδιοςδιευκρινίζει: «οιδύο φωτιές σε Λειβαδίτη και Δημάριο έχουν διαφορετικές ιδιαιτερότητες.ΣτοΔημάριο έχει απότομα βράχια, ενώ στο Λειβαδίτη έχει μεσέδες,ψευτόδεντρα καιπουρνάρια που κάνουν πολύ πυκνή τη βλάστηση και δύσβατη την περιοχή».
Βέβαια, αναφέρεται και στο γεγονός ότι η ανομβρία της περιόδουευνοεί την επέκταση της πυρκαγιάς. Ακόμη, σημειώνει ότι ετοιμότηταπαρατηρήθηκεαπό την βουλγαρική πλευρά όσο η φωτιά πλησιάζει στα σύνορα, αλλά εκεί ηπεριοχήείναι πιο βατή και η αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε με μηχάνημα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Παυλίδης: «Οι επιτροπές του κ. Γιαννακίδη, η διαρκής παραπομπή των προβλημάτων στις καλένδες»

Τώραπου η κοινωνία μας βρίσκεται σεαναβρασμό, οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ακραίες δυσ…