1 μεγάλη μελιτζάνα (φλάσκα), κομμένη σε φέτες, πάχους τριών εκατοστών
2 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες, πάχους τριών εκατοστών
Μισό κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκι ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Μισό κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μισό κουταλάκι ρίγανη
Μία πρέζα κόκκινη γλυκό πιπέρι
Χυμός από τρεις μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
350 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη
500 γραμμάρια προβρασμένα λαζάνια
Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες για μισή ώρα σε νερό κι αλάτι και μετά τις στραγγίζουμε. Τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφού σοταρισθούν για ένα λεπτό προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας μαζί με τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το αλάτι, το μαύρο και κόκκινο πιπέρι και τη ρίγανη. Αφήνουμε τα υλικά μας να βράσουν για τουλάχιστον δέκα λεπτά.
Μέχρι να γίνει η σάλτσα, βράζουμε για πέντε έως επτά λεπτά τα φύλλα από τα λαζάνια και τρίβουμε σε ψιλό τρίφτη το τυρί.
Σε ένα ταψί ή σε ένα πυρίμαχα σκεύος στρώνουμε στην επιφάνειά του ένα παχύ στρώμα σάλτσας. Στη συνέχεια καλύπτουμε με τα λαζάνια και πάνω σε αυτά τοποθετούμε διαδοχικές στρώσεις από μελιτζάνες, κολοκυθάκια και τριμμένο τυρί, τελειώνουμε με λαζάνια και τριμμένο τυρό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά. Αφήνουμε ανοιχτό το σκεύος στο τέλος για να ροδίσει το φαγητό.