Με κυρίαρχο στοιχείο την αποχή…

0

Ελένη Διαφωνίδου
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Εκλογική πρεμιέρα του Καλλικράτη στο νομό Ξάνθης και το κλίμα ήτανιδιαίτερα υποτονικό σ’ όλους τους δήμους. Το «Ε» κατέγραψε την εικόνατηςεκλογικής διαδικασίας σε εκλογικά τμήματα της πόλης της Ξάνθης και τουδήμουΑβδήρων.
 
Χωρίς προβλήματα άσκησαν οι ψηφοφόροι της Ξάνθης το εκλογικότουςδικαίωμα
Ομαλά ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στο δήμο της Ξάνθης με τουςεκλογείς να κινητροδοτούνται από την πολύ καλή μέρα για να πάνε ναψηφίσουν. Ηδιαδικασία αν και διαφορετική από τις προηγούμενες φορές λόγω τουΚαλλικράτη δεδημιούργησε δυσκολίες, καθώς δικαστικοί αντιπρόσωποι και προσωπικόέδινανπληροφορίες και καθοδηγούσαν τους ψηφοφόρους. Μικροπροβλήματαπαρουσιάστηκανόταν εκλογείς προσήλθαν στο 14ο δημοτικό σχολείογια να ψηφίσουν,αλλά το βρήκαν κλειστό και πληροφορήθηκαν ότι τα εκλογικά τμήματα πουανήκανμεταφέρθηκαν στο 2ο ΕΠΑΛ. Αυτή η λανθασμένηπληροφόρηση προκλήθηκεαπό παράλειψη του υπουργείου να ενημερώσει για την αλλαγή τηςτοποθεσίας λίγωνεκλογικών τμημάτων που στις ευρωεκλογές είχαν μεταφερθεί στο 14οδημοτικό προσωρινά, λόγω έργων.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Ξάνθης άσκησαν το πρωί το εκλογικό τουςδικαίωμα, οι μεν Στυλιανίδης και Πούλιος στο 5οδημοτικό, οι δεΑνταμπούφης και Κολλάρος στο 2ο ΕΠΑΛ.
Καυγάς ξέσπασε στην αυλή του 2ου ΕΠΑΛ νωρίς τομεσημέριτης Κυριακής μεταξύ ψηφοφόρων, αλλά τα πνεύματα εκτονώθηκαν γρήγοραχωρίς τηνπαρέμβαση της αστυνομίας.
Σύμφωνα με καταγγελία στο «Ε» για άλλη μια φορά αμαυρώνουν τησυνολική εικόνα της εκλογικής διαδικασίας συμπεριφορές δικαστικώναντιπροσώπωνπου επιτρέπουν τη συνοδεία ατόμων Τρίτης Ηλικίας στο παραβάν απόσυγγενικά τουςπρόσωπα, πράγμα που δεν επιτρέπεται, αφού μόνο ο δικαστικόςαντιπρόσωποςδύναται να παράσχει βοήθεια κατά την τέλεση του εκλογικού δικαιώματοςσε άτομαπου κωλύονται για οποιοδήποτε λόγο.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, ωστόσο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τουτμήματος εκλογών και στην Ξάνθη, όπως και σε όλη την Ελλάδα,παρατηρήθηκε αθρόαμη προσέλευση εφορευτικών υπαλλήλων στα εκλογικά τμήματα, ωστόσο δενέχειξεκαθαρίσει ακόμα κατά πόσο αυτό προκάλεσε προβλήματα ή καθυστερήσεις.
Πάντως, το συνολικό κλίμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ηςΝοεμβρίου στιγματίστηκε από ένα γενικότερο μούδιασμα και αποχή πουαναμένεταινα είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές. Χαρακτηριστικό είναιότι σταεκλογικά τμήματα του 2ου ΕΠΑΛ 2 ώρες πρινκλείσουν οι κάλπες η αποχήκυμαινόταν από 45% έως 60%.
 
Οι μισοί δεν ψήφισαν – Δεν ήρθαν οι απόδημοι στα Άβδηρα
Μέσα σ’ ένα ήρεμο κλίμα και με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τηνυποτονικότητα που αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας, διεξήχθησαν οιπεριφερειακέςκαι δημοτικές εκλογές 2010 στα Άβδηρα του Καλλικρατικού Δήμου Αβδήρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από τους δικαστικούςαντιπροσώπους, του αντιπροσώπους των κομμάτων καθώς και τα μέλη τωνεφορευτικώνστα 4 εκλογικά τμήματα των Αβδήρων η αποχή ήταν μεγαλύτερη από τιςεθνικέςεκλογές του 2009.
Ενδεικτικό στοιχείο, υποδηλωτικό του κλίματος είναι ότι μέχρι τις 2.30 μ.μ. σε3 από τα 4εκλογικά τμήματα είχαν ψηφίσει λιγότεροι από τους μισούςεγγεγραμμένους, σεποσοστά που ξεπερνούν το 50%. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι δενπροσήλθανστις κάλπες απόδημοι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τιςεκλογές του2009. Προβλήματα δεν υπήρξαν σ’ ότι αφορά την επάρκεια των ψηφοδελτίων.Επίσης,δεν υπήρξαν προβλήματα σ’ ότι αφορά τον τρόπο της ψηφοφορίας παρότιπρωτόγνωρηη διαδικασία καθώς υπήρχαν 2 ξεχωριστές κάλπες, μια για τις δημοτικέςκαι μιαγια τις περιφερειακές εκλογές και η ψηφοφορίας γινόταν διαδοχικά μεδιαφορετικού χρώματος φακέλους  (λευκόγια τις δημοτικές  -σιέλ για τιςπεριφερειακές).
Τα …μακροσκελή ψηφοδέλτια των υποψηφίων δεν δημιούργησαν ιδιαίτεροπρόβλημα καθώς οι εφορευτικές ενημέρωναν για το δικαίωμα του ψηφοφόρουστησταυροδοσία (αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που είχεδικαίωμανα ψηφίσει )αλλά και οι μεγαλύτερης ηλικίας ερχόταν κατά το σύνηθες μετοψηφοδέλτιο στην …τσέπη!.
Γύρω στις 6.15 μ.μ. προσήλθε στα εκλογικά τμήματα ο υποψήφιος δήμαρχοςΑβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος και ενημερώθηκε για ταδιαδικαστικά καισυναντήθηκε με υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.
Να σημειώσουμε ότι ήταν εμφανής μια αμφίσημη διάθεση στηνσυμπεριφορά των ψηφοφόρων και μια αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα μεσημάδιαχαλαρής συσπείρωσης στους συνδυασμούς και στους κομματικούς συνδυασμούςπουτους υποστηρίζουν. Το κατά πόσο αυτό θα εκφραστεί στην κάλπη θα είναιθέμαανάλυσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την δημοσιοποίηση τωντελικώναποτελεσμάτων.
 
Απόπειρα νοθείας κατήγγειλε ο συνδυασμός ‘ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΑΜΘ’στοδήμο Μύκης
«Πρωτοφανή απόπειρα νοθείας» κατήγγειλε την Κυριακή ο συνδυασμός«Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη» στα δήμο Μύκης.
Σύμφωνα με την καταγγελία, το πρωί της Κυριακής ο υποψήφιοςαντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού στην Ξάνθη Μηλιαζήμ Τζεμαλή ανακάλυψεότι στοχωριό που ψηφίζει ο ίδιος (το Δημάριο Ξάνθης) δεν υπήρχαν καθόλουψηφοδέλτιατου συνδυασμού. Έπειτα από συνεννόηση με τον δικαστικό αντιπρόσωποέφερε οίδιος ψηφοδέλτια για να συνεχιστεί η ψηφοφορία. Κατόπιν τούτου άρχισενα ψάχνειαν υπάρχουν ψηφοδέλτια στα γύρω χωριά. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, οίδιοςανακάλυψε ότι στο χωριό Αιμόνιο, με 200 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους,είχαν σταλείαπό τη Νομαρχία περίπου 3.000 με 4.000 ψηφοδέλτια. Αντιθέτως, στηΓλαύκη σταεκλογικά τμήματα 75, 76 και 77 υπήρχε ελάχιστος αριθμός ψηφοδελτίων(περίπου100 ενώ οι εγγεγραμμένοι είναι 400-430). Βάσει της καταγγελίας, το ίδιοσυνέβηκαι στα εκλογικά τμήματα της Πάχνης.
«Καταγγέλλουμε αυτή την απροκάλυπτη απόπειρα νοθείας σε βάρος της‘Ανταρσίας σε Αν. Μακεδονία και Θράκη’ (ειδικά στις περιοχές πουκατοικεί ημειονότητα) και δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμεςενέργειεςπροκειμένου να τιμωρηθούν οι ένοχοι» αναφέρεται σε ανακοίνωση τουσυνδυασμού»,σημείωσαν σε ανακοίνωση οι εκπρόσωποι του συνδυασμού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καιρός για νέες μορφές κινητοποιήσεων

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.grΜπορεί να άλλαξε η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ξάν…