Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Το ρωμαλέο ψέμα και η αναιμική αλήθεια

Το ρωμαλέο ψέμα και η αναιμική αλήθεια

0

Μπρός, δηλώστε τώρα όλοι εδώ μπροστά μου ότι σας αρέσει η αλήθεια και πως καταδικάζετε ευθαρσώς το ψέμα. Καλά μην τρέμετε, μην κάνετε σαν να είναι να σας σφάξουν, δεν αντέχουν όλοι οι άνθρωποι να κρατήσουν το κινίνο μισή ώρα στο στόμα τους. Εντάξει, κατανοητό. Τους ζυγούς λύσατε και το ψέμα αναμασήσατε. Πάρτε μία σοκολατόπιτα και ξεκοκαλίστε την.

Όπως και να το κάνουμε το ψεματάκι έχει την χάρη του, έχει τα κέρδη του και την απόλαυσή του. Βλέπεις τέλεια, δηλώνεις τυφλός και παίρνεις σύνταξη ανώτερη από του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν το δηλώνεις;  Κοίτα να ξυπνάς νωρίς γιατί τα μεροκάματα κάναν πόδια. Το ψέμα είναι προσοδοφόρο, και η αλήθεια δύσκολη και ανωφελής, σαν τα κουνούπια.

Ο καϋμένος ο Ρομαίν Ρολλάν είναι σαφέστατος και να τον ακούτε. ‘’Ο λαός προτιμάει ένα ρωμαλέο ψέμα από μία αναιμική αλήθεια’’. Και καλά κάνει ο πάντα σοφός λαός. Έλα όμως που υπάρχουν και σοφότεροι! Σου λέει ο άλλος πως άμα πεθάνεις θα κοιμάσαι κάθε βράδυ με Μανούλια, θα τρως τα πιλάφια σε ποσότητες οροσειρών Ιμαλαΐων και κάθε που θα έρχεται ο Θεός αυτοπροσώπως στη γη θα πετάγεσαι από τον τάφο σαν να σου έχουν βάλει αμορτισέρ στα πόδια. Τα ακούς εσύ και τρελαίνεσαι. Περισσότερο όμως τρελαίνονται οι εκπρόσωποι των διαφόρων θεϊκών αποχρώσεων, διότι για να τύχεις της επιχορήγησης για ολοκαίνουργια Γερμανικά αμορτισέρ Bilstein όλο και μια εγγύηση πρέπει να δώσεις. Κανά ντενεκέ λάδι, κανά χρυσαφικό στην Τήνο κι αν δεν έχεις παιδάκια το εξοχικό σου της παραλίας στην πλησιέστερη Ιερά Μητρόπολη. Δηλαδή τι περίμενες, να σε αναστήσουμε χωρίς έστω ένα διαμέρισμα τεσσάρι ρετιρέ; Ε, όχι δα, δεν είμαστε και τόσο ακουμπισμένοι στον τοίχο. Άμα θες κιόλας, αλλιώς τράβα στην Ινδία να ταΐζεις ποντίκια. Εσύ, προκειμένου να αποφύγεις την εκτροφή των συμπαθών αρουραίων στην Καλκούτα συναινείς και για την κατάθεση σου στην Eurobank. Έτσι μάλιστα, τώρα είσαι σωστός Χριστιανός, Μουσουλμάνος ή Βουδιστής. Είδατε το ψεματάκι πόσο αποδοτικό είναι και πόσο το αγαπάνε οι περί τα θαύματα τυρβάζοντες. Νυν και αεί.

Καλά, τι ωραίος τυπάκος ήταν εκείνος ο Joseph Goebbels, όσο μπόι του έλειπε, τόσο μυαλό είχε .’’Αμα θες να πεις ένα ψέμα, πες ένα μεγάλο ψέμα, τα μικρά δεν γίνονται πιστευτά, έλεγε. Στο ψέμα πρέπει να υπάρχει πλουραλισμός. Πες στον άλλον πως θα σε διορίσω στο Δημόσιο. Ε, επί σαράντα χρόνια θα σε ψηφίζουν μέχρι τα πεντασέγγονα του εγγονού σου. Πες του πως είδες κάποιον να περπατάει απάνω στο νερό, θα σε πιστέψουν μέχρι και οι τεθνεώτες συγγενείς και τα έμβρυα που κυοφορούν οι έγκυες από το σόι στην Αρκαδία και το Ιλλινόις. Συμπέρασμα: Μην λέτε ποτέ  μικρά ψέματα, πες τε ό,τι πιο γιγάντιο σας έρθει στο μυαλό. Η αλήθεια βλάπτει διότι έχει μέσα της αίμα ρέζους αρνητικό.

Η κοινωνία είναι ο πρώτος κοινωνός στην χρηματιστηριακή αξία του ψέματος. Ο άνθρωπος δεν ορέγεται φύσει του ειδέναι,  που ατυχώς έλεγε ο Αριστοτέλης, αλλά φύσει ορέγεται του ψεύδεσθαι. Δώστου ψέμα και την ψυχή του πάρε αντί πινακίου φάβας Σαντορίνης. Πάρε-δώσε, κάντην ότι θες, ακόμα και ποδοπάτησέ την, αρκεί να πληρωθεί  η ψυχή του έως άνω με ψέμα. Ο Τσίπρας υποσχέθηκε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Άριστα έπραξε, είχε διαβάσει σε βάθος τον Γάλλο μυθιστοριογράφο Ρομαίν Ρολλάν. Και ξέρετε, δεν είναι ο μόνος, αν θέλεις να κερδίσεις την οποιαδήποτε εξουσία χρησιμοποίησε το ψέμα, είναι αυτό ακριβώς που εκτιμάει και αναζητάει εναγωνίως ο πολίτης. Αν του πεις την αλήθεια αλλοίμονό σου, κατάπτυστος θα γίνεις. Ζήτω το αειθαλές και διαιώνιο ψέμα.

 

Φοίβος Ιωσήφ

  • Φτάσαμε πιά κοντά στον Θεό

    Φοίβος Ιωσήφ Ήταν τόσο κοντά ο Θεός και δεν το ξέραμε, τώρα το μάθαμε. Αυξήσαμε τις γνώσει…
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
  • Ανθρωπωδία

    Είναι η ᾠδὴ τῶν τράγων = χορικό άσμα των λατρευτῶν του Διονύσου που φορούσαν δέρματα τράγω…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…