Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

0

Νέο Χ της Αποκεντρωμένης στον δήμο Ξάνθης
Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με όσα συμβαίνουν στον δήμο Ξάνθης. Για πρώτη φορά στα χρονικά συμβαίνει η Αποκεντρωμένη να ακυρώνει τόσες πολλές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Αυτό είναι ένδειξη ότι κάτι δεν κάνει σωστά η δημοτική αρχή αλλά και προκαλεί ερωτηματικά που αφορούν την νομική της υπηρεσία. Είναι δυνατόν να μην την προφυλάσσει από ατοπήματα διαδικαστικού χαρακτήρα και να εκτίθεται έτσι ο δήμος; Αυτό συνέβη και με την ψηφοφορία για την θέση του αντιπροέδρου στην ΔΕΥΑΞ. Ενώ η αντιπολίτευση προειδοποίησε τον δήμαρχο ότι χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία εκείνος επέλεξε τις επαναληπτικές ψηφοφορίες. Μια απόφαση που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη και τώρα δεν υπάρχει αντιπρόεδρος στην ΔΕΥΑΞ. Με τον ίδιο τρόπο είχε οριστεί και ο προηγούμενος αντιπρόεδρος και μακάρι αυτό να μη βάλει σε μπελάδες την ΔΕΥΑΞ και το δήμο.
Μ.Ξ.


Περί του Ανασχηματισμού
Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης υλοποιήθηκε και ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει όπως αυτός εκτιμά το περιεχόμενό του, επιτυχημένο ή όχι. Κι αυτή η εκτίμηση βέβαια αποτελεί συνάρτηση των μελών που την απαρτούν. Για άλλους θα θεωρηθεί επιτυχημένος ο ανασχηματισμός, για άλλου όχι. Ο καθένας λοιπόν θα τον χαρακτηρίσει κατά τη δική του αντίληψη και αξιολογικό βάρος. Εξάλλου οι ανασχηματισμοί κρίνονται από το αποτέλεσμα των μελών του, την απόδοσή τους, τη φαντασία, την οργανωτική τους ικανότητα.
Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ουσιαστικά ο ανασχηματισμός αφορά 13 νέα στελέχη, σε σύνολο 54. Δηλαδή, οι παλιοί υπερτερούν συντριπτικά και έχουν δοκιμαστεί αρκετό χρόνο. Το εάν πέτυχαν ή όχι, αυτό θα κριθεί αργότερα. Ο χρόνος πλησιάζει.
Γ.Δ.


Μοναδικός στη Θράκη
Ο προχθεσινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος, περιείχε για τη Θράκη και την Ξάνθη ιδιαίτερα, μια ευχάριστη έκπληξη. Περιελάμβανε ως υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης τον συμπολίτη μας βουλευτή Στάθη Γιαννακίδη, με υπουργό τον Δραγασάκη και αναπληρωτή υπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα.  Η υπουργοποίηση λοιπόν του Γιαννακίδη ξάφνιασε, διότι δεν αναφερόταν σε κανένα σενάριο το όνομά του. Όμως, η εξέλιξη αυτή της ανάληψης ρόλου σοβαρού σ’ ένα υπουργείο από τα βασικά, είναι μια θετική εξέλιξη για την Ξάνθη από κάθε άποψη.
Με την ευκαιρία, απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας προς τον Στάθη Γιαννακίδη και του ευχόμαστε επιτυχία στα νέα καθήκοντά του.
Γ.Δ.


29 χρόνων οι γιορτές της Παλιάς Πόλης
Μεγαλώνουν χρόνο το χρόνο οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης. Αισίως έφτασαν τα 29 χρόνια. δηλαδή είναι ακόμη μια όμορφη κόρη, θελκτική και με γνώση αυτού που είναι, επιθυμητή απ’όλους. Μπορεί το όνομά της «Παλιά Πόλη» ν’αναφέρεται σε κάτι παλιό, περασμένο, όμως οι Γιορτές μας είναι νέες, ζωντανές, ζωηρές και αγαπησιάρικες που τις ζηλεύουν οι γείτονες. Σύντομα λοιπόν, από 1 έως 8 Σεπτεμβρίου θα έχει τη γιορτή της, την τιμητική της η Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Και σ’αυτήν τη γιορτή προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν και συνεορτάσουν αλλά, κυρίως, να την γνωρίσουν. Να την περπατήσουν, την προσεγγίσουν σε όλα τα σοκάκια της, τ’ αρχοντικά της, τις ομορφιές της, τις εκκλησιές της, τα καλντερίμια της. Η μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή έφτασε λοιπόν! Η Παλιά Πόλη μας περιμένει…
Γ.Δ.


Λόγω Προσωπικών Δεδομένων
Το Υπουργείο Παιδείας με τη στενομυαλιά που το διακρίνει, έκανε δεκτή τη διαμαρτυρία κάποιων γονέων για τη δημοσίευση των ονομάτων των παιδιών που εισέρχονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ,  θεωρώντας ότι αυτό αντιβαίνει στην προστασία των παιδιών.
Ο όποιος ανόητος το εισηγήθηκε σίγουρα δεν θα έχει παιδιά. Και δεν έζησε αυτή την παιδική χαρά για τη δικαίωση της προσπάθειας και της δημοσιότητας, έστω για λίγες ώρες, τη χαρά των γονιών, των συγγενών για την επιτυχία του παιδιού. Και αποφάσισε λοιπόν το υπουργείο να μην γίνεται πλέον η δημοσίευση των ονομάτων των επιτυχόντων. Δηλαδή μούγκα. Αντί ονομάτων, ένας κωδικός αριθμός και τίποτε άλλο. με την εύκολη δικαιολογία τα Προσωπικά Δεδομένα… έχουμε μεταβληθεί τα άτομα σε αριθμούς πλέον. Σιγά –σιγά θα φύγουν τα ονόματα και θα μείνουν οι αριθμοί όπως ήδη γίνεται με τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και άλλα. Ο Όργουελ το είχε προβλέψει. Το ζούμε ήδη.
Γ.Δ.


Πρόχειρη δημοσκόπηση Ι
Κοινωνική εκδήλωση στα μέσα Αυγούστου και η παρέα μεγάλη, άνδρες και γυναίκες και κάμποσοι νέοι. Η συζήτηση ήταν πολιτισμένη και με επιχειρήματα και προβληματισμό. Σ’αυτήν λοιπόν την ομάδα ανθρώπων πραγματοποίησα ένα σύντομο γκάλοπ (δημοσκόπηση ελληνικά). Η αίσθηση ήταν πικρή. Το 50% των παρισταμένων ήταν «κλεισμένοι» στον εαυτό τους και τις έγνοιες τους και ουσιαστικά αρνούνταν τις απαντήσεις με το «δε βαριέσαι», «δεν θ’αλλάξει τίποτε», «δεν ενδιαφέρομαι» και άλλα.
Όμως ενδιαφέρον είχε και η αντίδραση των υπολοίπων όταν ερωτώντο για την έξοδο από το μνημόνιο. Οι περισσότεροι μειδιούσαν πικρά και κουνούσαν το κεφάλι τους, σα να μην πίστευαν σε τίποτε, ενώ αυτοί που μιλούσαν έβγαζαν οργή, απελπισία, απαξίωση, λόγια βαριά για τους Έλληνες πολιτικούς.
Γ.Δ.


Πρόχειρη δημοσκόπηση ΙΙ
Και η αιτία για όλα αυτά τα αρνητικά; Για την οργή και τη θλίψη; Γνωστά σε όλους. Χαράτσια, σκληρή φορολογία, ανεργία, περικοπές συντάξεων, κατασχέσεις, απώλεια περιουσίας, ματαιώσεις κ.α.
Συνεπώς, πώς βγήκαμε από τα μνημόνια; Και πως θα είναι η ζωή μετά από αυτά; Το μόνο βέβαιο είναι πως τα Μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια απάνθρωπης κρίσης, αφήνουν την Ελλάδα χώρα-αποικία, με δεσμευμένους ή πουλημένους νευραλγικούς τομείς ενός κράτους όπως αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια…
Το κυριότερο όμως, αφήνουν μια χώρα με «κομμένα τα φτερά της», με λυγισμένο το ηθικό των ανθρώπων της, δίχως αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.
Γ.Δ.


Συμπέρασμα;
Συμπέρασμα λοιπόν: Το να συζητάς με τους πολίτες, χαλαρά, με ειλικρίνεια, να τον προσεγγίζεις χωρίς ιδιοτέλεια και μεγαλοστομίες αλλά απλά και τίμια, είναι η καλύτερη σφυγμομέτρηση μιας κοινωνίας. Φαίνεται λοιπόν, αποτυπώνεται ο προβληματισμός, το «κλείσιμο» στον εαυτό τους και στις έγνοιες τους, το σφίξιμο για το αύριο, το πικρό χαμόγελο, το μειδίαμα το ειρωνικό για την έλλειψη εμπιστοσύνης ότι θα έρθουν αλλαγές, ότι η ζωή θα πάρει άλλη ρότα από τη μίζερη σημερινή που δεν δίνει προοπτική, μέλλον.
Ενδιαφέροντα όλα αυτά κι ας τα λάβουν υπ’ όψιν τους οι πολιτικοί μας. Θα τους βοηθήσουν.
Γ.Δ.


Τα «ανοίγματα» του ανασχηματισμού
Αυτά ήταν τελικά τα “ανοίγματα” σε άλλους πολιτικούς χώρους που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός; Με την Ξενογιαννακοπούλου και την Παπακώστα; Είναι ν’απορεί κανείς, γιατί οι δύο συγκεκριμένες κυρίες, όχι μόνο δεν διαθέτουν πολιτικό κεφάλαιο, αλλά ανήκουν στο πιο παλιό κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος. Η πρώτη, πρώην γραμματέας του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αυτού που βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα, η δεύτερη στα όρια της γραφικότητας και στις παρυφές της ακροδεξιάς είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν την μήνι της Αριστεράς, όταν μιλούσε για “λαθρομετανάστες που κυκλοφορούν σαν κατσαρίδες”. Έκπληξη αποτελεί και η υπουργοποίηση του «εξαφανισμένου» λόγω Μακεδονικού, Μάρκου Μπόλαρη, με τη φρούδα ελπίδα ότι θα εξευμενιστεί ένα κομμάτι του συντηρητικού και θρησκευόμενου βορειοελλαδίτικου ακροατηρίου, που είναι τώρα στα κάγκελα λόγω των χειρισμών Τσίπρα-Κοτζιά στο εθνικό θέμα.
Οι επιλογές αυτές εκφράζουν την αγωνία του πρωθυπουργού να περάσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ελκυστικός και πολυσυλλεκτικός. Με αυτό τον ανασχηματισμό απέτυχε, δείχνοντας πως η αριστεροδεξιά κυβέρνηση του τροφοδοτείται μόνο από το «πολιτικό ορφανοτροφείο». Ένας ανασχηματισμός – κύκνειο άσμα, με ολίγον από παλιό ΠΑΣΟΚ και παλιά ΝΔ. Σίγουρα ήταν το τελευταίο που περίμεναν όλοι όσοι αναζητούσαν ένα σοβαρό “κεντροαριστερό άλλοθι” για να στηρίξουν τον Τσίπρα. Από σήμερα θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να πείσουν ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ  είναι κάτι περισσότερο από δημιούργημα της φαντασίας τους ή των προσωπικών τους συμφερόντων και φιλοδοξιών.


Σιδεροκέφαλος υφυπουργέ Στάθη Γιαννακίδη
Είναι σαφές ότι ο ανασχηματισμός  έχει προεκλογικό χρώμα. Ο Α. Τσίπρας κάνει ένα διακριτό άνοιγμα προς την κεντροαριστερά τοποθετώντας σε καίρια υπουργεία πρώην υπουργούς όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που διατέλεσε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υπουργός υγείας καθώς και στο ΥΠΕΞ επί κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου. Και δεν σταματά εκεί καθώς η Μυρσίνη Ζορμπά που αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού ήταν ευρωβουλευτής επί Σημίτη και σύμβουλος της Μελίνας Μερκούρη. Άνοιγμα κάνει επίσης και στην κεντροδεξιά με την υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα, γνωστής πολέμιας του Άδωνη Γεωργιάδη. Παράλληλα κρατά τις ισορροπίες με τους ΑΝΕΛ και εμπλουτίζει την κυβέρνηση με το νέο αίμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υφυπουργοποίηση του δικού μας Στάθη Γιαννακίδη που παίρνει το χαρτοφυλάκιο του υφ. Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Είναι ένα καλό νέο για τον νομό μας και την ευρύτερη περιοχή μας που έχει τόσο ανάγκη από επενδύσεις που θα ανοίξουν δουλειές και θα φέρουν ανάπτυξη. Ευελπιστούμε να προχωρήσει η καλλιέργεια και η μεταποίηση κάνναβης στην Ξάνθη  με ένα νέο εργοστάσιο. Ένα θέμα που το «δούλεψε» ο Στάθης Γιαννακίδης.
Καλή επιτυχία υφυπουργέ και Σιδεροκέφαλος!
Μ.Ξ


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…