Για τη βάση
200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
Για την κρέμα
300 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
250 γρ. γιαούρτι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
90 γρ. κρέμα γάλακτος 35% – 36% λιπαρά
χυμός από 1 μοσχολέμονο
ξύσμα από 2 λεμόνια + επιπλέον για γαρνίρισμα
Βάση: Τρίβουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα σε σκόνη. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να βραχούν ομοιόμορφα και όλο το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένο χώμα. Το αδειάζουμε σε μια τετράγωνη φόρμα (διαστάσεων περίπου 20×20 εκ.) ή σε μια στρογγυλή διαμέτρου περίπου 20 εκ.
Καλό θα είναι να έχει αποσπώμενο πάτο ή να χρησιμοποιήσουμε τσέρκι, ώστε να μπορούμε να ξεφορμάρουμε το γλυκό. Πιέζουμε το μείγμα με τις παλάμες μας να γίνει επίπεδο και συμπαγές.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το τυρί κρέμα με το γιαούρτι και την άχνη ζάχαρη. Χρησιμοποιούμε είτε μίξερ είτε αυγοδάρτη. Προσθέτουμε λίγη-λίγη την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και το χυμό και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές, κρεμώδες μείγμα. Το αδειάζουμε πάνω από τη βάση και βάζουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα να σφίξει. Ξεφορμάρουμε το τσίζκεϊκ. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με επιπλέον ξύσμα λεμονιού ή ακόμη και με γλυκό του κουταλιού λεμόνι ή άλλο εσπεριδοειδές.