-1/4 φλ. ελαιόλαδο
-1 κιλό σουπιές ή καλαμάρια ή χταπόδι ή ανάμεικτα
-1 πράσο κομμένο σε φέτες
-1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
-2 καρότα κομμένα σε φέτες
-2-3 άγριες αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα (φρέσκια ή κατεψυγμένη)
-1 μεγάλη πατάτα
-1 μεγάλο μαρούλι χοντροκομμένο
-1 ματσάκι λάπαθα ή σέσκουλα χοντροκομμένα
-αλάτι, πιπέρι
-1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
-Για το λαδολέμονο με ταχίνι
-1 φλ. ταχίνι
-χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
-1/4 φλ. ελαιόλαδο
Για το νηστίσιμο φρικασέ, καθαρίζουμε πρώτα και κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς, τις σουπιές, το καλαμάρι ή το χταπόδι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα θαλασσινά και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά και να αλλάξουν χρώμα, περίπου για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, τις αγκινάρες και την πατάτα. Προσθέτουμε το μαρούλι και τα λάπαθα. Δεν ρίχνουμε καθόλου νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι. Σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η σουπιά και η πατάτα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον άνηθο.
Διαλύουμε το ταχίνι με λίγο νερό και λίγο ζωμό από το φαγητό. Χτυπάμε το λαδολέμονο με πιρούνι ή σύρμα να πήξει. Προσθέτουμε το αραιωμένο ταχίνι και λιώνουμε την πατάτα σε μπολ με πιρούνι να γίνει πουρές. Προσθέτουμε το λαδολέμονο ταχινιού στην πατάτα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό από το φρικασέ. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το φρικασέ.