Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ο Ελληνικός Στρατός απέναντι στα ναρκωτικά

Ο Ελληνικός Στρατός απέναντι στα ναρκωτικά

0

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των στελεχών και των οπλιτών του Στρατού, η ΧΧV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία πραγματοποίησε, την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009, στο Αμφιθέατρο του Δ΄ Σ.Σ. σεμινάριο με θέμα «Πρόληψη – Καταπολέμηση των Ναρκωτικών» στο Στρατό Ξηράς.
Ο Ταξίαρχος κ. Χρήστος Χαλκίδης, Διοικητής της ΧΧV Τ.Θ.Τ., αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τόνισε τις μεθόδους μέσα από τις οποίες ο Στρατός προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να κρατήσει το προσωπικό του μακριά από τη μάστιγα των ναρκωτικών, ενώ παράλληλα όρισε τους δύο βασικούς στόχους του Στρατού για το πρόβλημα που είναι:
α) ο περιορισμός και η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων των ναρκωτικών σε όλους όσους, ανεξαιρέτως, υπηρετούν στις τάξεις του, και
β) η θωράκιση της ψυχής και η συνειδητή αντίδραση στελεχών και στρατευμένων στην εύκολη και επιπόλαιη λύση των ναρκωτικών.
Στη συνέχεια κάλεσε τον Υποστράτηγο κ. Ιωάννη Γατέλα, Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, να κηρύξει την έναρξη του σεμιναρίου και ο οποίος με τη σειρά του τόνισε το συνεχή ενδιαφέρον του Στρατού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Ο κ. Γατέλας επισήμανε επίσης ότι η παρατηρούμενη αύξηση της χρήσης των ουσιών στην προεφηβική ή εφηβική ηλικία, ηλικίες που προηγούνται της ηλικίας στράτευσης, οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των χρηστών που προσέρχονται για κατάταξη. Για αυτό θα πρέπει:
– να γνωρίζουν ότι ο στρατός, ως τμήμα της κοινωνίας, θεωρεί υποχρέωσή του να επαγρυπνεί και να παίρνει προληπτικά μέτρα για την μη εξάπλωση του φαινομένου στις τάξεις του, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δυνατότητα εκτέλεσης της αποστολής του και την ευρύτερη κοινωνική του προσφορά,
– η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για εντοπισμό ατόμων που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών να είναι συνεχής από το Διοικητή μέχρι τον τελευταίο οπλίτη,
– ν’ αναφέρουν στις Διοικήσεις οι ίδιοι οι στρατιώτες, έστω και υπόνοιες για αλλαγή συμπεριφοράς συναδέλφων τους (τάσεις απομόνωσης, ευερεθιστικότητα, αστάθεια βαδίσματος, αντικοινωνική συμπεριφορά, εξεζητημένη εμφάνιση κλπ), η οποία θα βοηθήσει αμέριστα σε συνεργασία με τους γιατρούς των Μονάδων στην καταπολέμηση του φαινομένου, καθ΄ όσον τα άτομα αυτά είναι ασθενείς και έχουν ανάγκη φροντίδας,
– να επισημαίνεται στους οπλίτες κατά την έξοδο τους, να αποφεύγουν την συναναστροφή τους με ύποπτα άτομα για αποφυγή της διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών εντός των στρατοπέδων,
– η προσπάθεια οποιουδήποτε να μεταφέρει ναρκωτικά εντός των στρατοπέδων ή να αναζητεί «πελάτες» μέσα η έξω από αυτά θα πατάσσεται με τη δέουσα αυστηρότητα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας από την οποία κινδυνεύει η νεολαία μας.
Το σεμινάριο που ακολούθησε ήταν χωρισμένο σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα πήραν το λόγο:
– ο Διευθυντής του 412 Γ.Σ.Ν., Ταγματάρχης κ. Καβάσης Ιωάννης
– ο ψυχίατρος και Επιμελητής Α’ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Βαϊόπουλος Χρυσόστομος
– η υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, κα Διούδη Παγώνα,
Και στη δεύτερη ενότητα οι:
– ο Υπαστυνόμος Α΄ του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ξάνθης, κ. Καρυπίδης Παύλος
– ο Ιατροδικαστής και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Ψαρούλης Δημήτριος.
Όλοι οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στους κινδύνους που απορρέουν από την χρήση των εθιστικών ουσιών δίνοντας βαρύτητα στο κοντινό περιβάλλον το οποίο επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τους νέους μας. Ιδιαίτερα οι ομιλητές των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκαν αναλυτικά στα χαρακτηριστικά των στρατευμένων νέων τονίζοντας, ότι η εμπέδωση της συναδελφικής αλληλεγγύης συνιστά ισχυρό και αποτρεπτικό όπλο απέναντι στης προκλήσεις των εθιστικών ουσιών.
Ακούστηκαν επίσης συμβουλές αναφορικά με το «πως μπορεί αφενός μεν να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος και αφετέρου πως μπορεί να βοηθηθούν τα στελέχη και οι στρατευμένοι μέσω των ομάδων στήριξης που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και άλλοι κρατικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό».
Το ακροατήριο πληροφορήθηκε επίσης για την ύπαρξη της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης που λειτουργεί εδώ και χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και για τις ομάδες ψυχοκοινωνικής μέριμνας που διέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από όλες τις μονάδες του Στρατού.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν συνολικά περίπου 350 στελέχη και στρατευμένοι οπλίτες.
Όπως ανέφερε ο Ταξίαρχος Χαλκίδης Χρήστος, «παρόμοιες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον προκειμένου κάθε νέος στρατιώτης που παρουσιάζεται στην Ταξιαρχία να ενημερώνεται από ειδικά καταρτισμένα άτομα για τους κινδύνους που διατρέχει κάποιος από τη χρήση εθιστικών ουσιών».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…