Αναβλήθηκε η δίκη του Αρδευτικού

0

Αναβλήθηκε η δίκη του Αρδευτικού της Ξάνθης που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 6 Μαΐου. Η αναβολή δόθηκε κατόπιν αιτήματος της εισηγήτριας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αιτιολογικό ότι δεν ήταν έτοιμη η εισήγηση.
Όπως είναι γνωστό στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρεις οικολογικές οργανώσεις καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων έγκρισης του έργου και αναστολής των έργων – που έχουν δημοπρατηθεί αρχές του 2009 – της μεταφοράς νερού από τον Νέστο για άρδευση 300.000 στρεμμάτων της πεδιάδας της Ξάνθης υποστηρίζοντας ότι αυτό το έργο θα έχει επιζήμιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Υπερασπιστικό χαρτί του έργου η μελέτη του Δ.Π.Θ.
Οι οικολόγοι βρίσκονται σε ευθεία διαμάχη με τη Νομαρχία Ξάνθης, η οποία – όπως πληροφορηθήκαμε – είναι και ο μόνος φορέας που έχει καταθέσει στο ΣτΕ μια εμπεριστατωμένη μελέτη του Δ.Π.Θ. με ακριβή στοιχεία για την ταυτότητα του έργου αλλά και μετρήσεις σε Ελλάδα και την Βουλγαρία ως προς την επάρκεια νερών του Νέστου. Η μελέτη αυτή αποτελεί το υπερασπιστικό… χαρτί του έργου προκειμένου να καταδειχθεί η αναγκαιότητα υλοποίησής του αλλά και η περιβαλλοντική του διάσταση. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρότι έχει δημιουργηθεί μια κινητοποίηση και από άλλους φορείς (ψήφισμα ΕΒΕ, δήμων, υπογραφές κ.λ.π.) δεν έχει φτάσει τίποτε στο ΣτΕ.
Επιστολή Νομάρχη στον Σταύρο Δήμα
Σημειώνεται επίσης ότι ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης έχει στείλει επιστολή στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Σταύρο Δήμα στην οποία κάνει λόγο για ερημοποίηση της πεδιάδας της Ξάνθης εξαιτίας της υφαλμύρωσης και του επισημαίνει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση του έργου συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη για το περιβάλλον.
Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως: «πρόκειται για ένα έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για το Νέστο, καθώς θα σφραγιστούν χιλιάδες γεωτρήσεις, που είναι υπεύθυνες, λόγω της υπεράντλησης, για την υφαλμύρινση των υδάτων. Αντί των γεωτρήσεων, χάρη στο έργο, θα χρησιμοποιηθούν για άρδευση τα επιφανειακά νερά του ποταμού, τα οποία κατέληγαν αχρησιμοποίητα στη θάλασσα”. Σύμφωνα με το Νομάρχη Ξάνθης η περιβαλλοντική μελέτη έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και η χρηματοδότησή του έργου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Εάν δεν αρχίσει άμεσα η κατασκευή του κινδυνεύουμε να χάσουμε τους πόρους της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, ήδη είμαστε στο 2009, ενώ είναι δεδομένη η αδυναμία να βρεθούν εθνικοί πόροι».
Απ’ την πλευρά τους οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του έργου θα μειωθεί σημαντικά η ποσότητα των υδάτων στον υδροβιότοπο, στον οποίο περιλαμβάνεται το εθνικό πάρκο της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και προστατεύεται από το δίκτυο Νatura 2000, ενώ οι εκβολές του Νέστου έχουν ενταχθεί από το 1974 στους υδροβιοτόπους διεθνούς σημασίας της σύμβασης Ραμσάρ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…