Την αγωνία τους για την υποβάθμιση της επιστημονικής έρευνας στην χώρα μας καθώς και απαξίωση του έργου που επιτελείται μέσα στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), εξέφρασαν τόσο τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων σε αυτό, όσο και εκπρόσωποι φορέων της Ξάνθης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τον σκοπό αυτό την Τρίτη 12 Μαΐου 2009, στις 11:00 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης.
Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν από την πλευρά των εργαζομένων, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κεντρικού συμβουλίου του συνδικάτου των εργαζομένων στο Ι.Γ.Μ.Ε., κύριοι Ευάγγελος Αράπογλου και Χάρης Σμυρνιώτης, ο αντιπρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου και πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων Ι.Γ.Μ.Ε. Ξάνθης, κ. Βασίλης Αρβανιτίδης, καθώς και ο προϊστάμενος της περιφερειακής μονάδας του Ι.Γ.Μ.Ε. Ξάνθης, κ. Νίκος Επιτρόπου. Από την πλευρά των τοπικών φορέων της πόλης μας παραβρέθηκαν ο διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., κ. Αναστάσιος Παράσχος, ως εκπρόσωπος του κ. Δ. Σταμάτη, ο αντιδήμαρχος, κ. Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, καθώς και ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ., κ. Μανόλης Τσέπελης, οι οποίοι στην διάρκεια του χαιρετισμού τους προς την εκδήλωση μετέφεραν μηνύματα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους, τόσο από τον κ. Σταμάτη όσο και από τον κ. Στυλιανίδη, ενώ ιδιαίτερα θερμός στην στήριξη και ενίσχυση του έργου του Ι.Γ.Μ.Ε. στάθηκε ο κ. Τσέπελης, επικρίνοντας κάθε προσπάθεια υποβάθμισής του.
Μιλώντας οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στάθηκαν στην διαρκή υποβάθμιση μιας πολύ σημαντικής υπηρεσίας, τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής άποψης, όπως είναι το Ι.Γ.Μ.Ε., επικρίνοντας με δριμύτητα τις πολιτικές επιλογές απαξίωσής του που έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια από όλες ανεξαρτήτως τις κυβερνήσεις. Αυτές οι πολιτικές, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έφτασαν έναν μοναδικό για την χώρα μας ερευνητικό φορέα, με τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας, να υπολειτουργεί και ουσιαστικά ν’ αργοσβήνει λόγω τόσο της συνεχούς περικοπής κονδυλίων για την έρευνα, όσο και τον έμμεσο αποκλεισμό του από την ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «το προσωπικό ηλικιακά αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσο όρο 58 ετών, ενώ με τους ρυθμούς «αποψίλωσής» του, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στα έργα που θα πρέπει ν’ αναλάβει ενόψει του Δ’ Κ.Π.Σ. και του Ε.Σ.Π.Α.». Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι πρόθεσή τους είναι ν’ αντισταθούν στην «ενίσχυση» του Ιδρύματος με προσωπικό μέσω ελαστικών μορφών απασχόλησης αφού «κάτι τέτοιο είναι αδύνατο λόγω της ιδιομορφίας του ερευνητικού έργου το οποίο επιτελεί», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν.
Είναι χαρακτηριστικές, τέλος, οι δηλώσεις που έκανε στους εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Σμυρνιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «είναι καιρός τώρα που ο ρόλος του Ι.Γ.Μ.Ε. υπονομεύεται και αμφισβητείται, όχι ευθέως αλλά δια της «διολισθήσεως», δηλαδή με την σταδιακή αποχώρηση προσωπικού και την μη ανανέωσή του. Επομένως το Ι.Γ.Μ.Ε. δεν χρειάζεται να το κλείσει κανένας γιατί κλείνει μόνο του με αυτή την τακτική. Το παράρτημα της Περιφέρειας είχε το 1999 103 άτομα προσωπικό, σήμερα έχει 59 και το 2012, όταν θα πρέπει να παραδοθούν τα έργα του Δ’ Κ.Π.Σ. και του Ε.Σ.Π.Α. θα έχει μόνο 22 εργαζόμενους, με μεγάλο κίνδυνο το ερευνητικό προσωπικό να φτάσει να είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις απαιτήσεις των έργων. Αυτό το καμπανάκι κινδύνου θέλουμε να χτυπήσουμε και είμαστε σίγουροι ότι στις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ πιο γνωστό από ότι στην Αθήνα, αφού στην ελληνική περιφέρεια η προσφορά του είναι πολύ μεγαλύτερη σε μία σειρά από τομείς όπως το νερό, το περιβάλλον και άλλους και η προσπάθειά μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή να ενεργοποιηθούν οι τοπικοί παράγοντες και φορείς, προκειμένου να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια του Σωματείου μας, που έχει σαν στόχο την ανανέωση του προσωπικού, την ενίσχυσή του με νέο, καθώς και μία σειρά από εργασιακά θέματα που είναι ανάλογα». Σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με την ανταπόκριση που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα από τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Σμυρνιώτης δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα επισκεφτήκαμε την Πρέβεζα, την Τρίπολη, την Κοζάνη και την Θεσσαλονίκη. Σε όλες αυτές τις πόλεις συναντήσαμε μαζική ανταπόκριση στην προσπάθειά μας, τόσο από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όσο και από Νομάρχες, Δημάρχους και τους υπόλοιπους φορείς των πόλεων αυτών, οι οποίοι έδειξαν ότι έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία στην προοπτική να εξαφανιστεί ένας τέτοιος ερευνητικός φορέας».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr