Σε ρόλο ξεναγού ο σύλλογος Πομάκων

0

Και ρόλο ξεναγού στα Πομακοχώρια έχει εντάξει στις δράσεις του, ο σύλλογος Πομάκων Ξάνθης. Όπως μας πληροφορεί το μέλος του συλλόγου κα Εμινέ Μπουραντζή, ανταποκρίθηκε θετικά στην επιθυμία του συλλόγου Θρακικής Εστίας της Καβάλας και ξενάγησε 50 μέλη του στα Πομακοχώρια. Συγκεκριμένα οι Θρακιώτες κάτοικοι της Καβάλας επισκέφτηκαν τη Σμίνθη, τη Γλαύκη τα λουτρά των Θερμών.
Έτσι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φυσικό κάλλος της περιοχής, να ακούσουν για την ιστορία και τον πολιτισμό των Πομάκων, να ακούσουν τραγούδια τους, να συνομιλήσουν με τους κατοίκους, να δουν από κοντά τις γυναίκες με τις παραδοσιακές πομάκικες φορεσιές, να γευθούν παραδοσιακές λιχουδιές και να αγοράσουν πομάκικα γλυκίσματα και υφαντά.
«Ενθουσιάστηκαν τα μέλη του συλλόγου Θρακική Εστία με τα Πομακοχώρια. Και πρόκειται να διοργανώσουν και άλλες τέτοιες επισκέψεις», δήλωσε η κα Μπουραντζή.
Να σημειώσουμε ότι ο σύλλογος Πομάκων εδώ και δύο χρόνια συμμετέχει στην Πανελλήνια Oμοσπονδία Θρακικών Σωματείων. Το γεγονός αυτό έφερε πολύ πιο κοντά τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας με τους χριστιανικούς συλλόγους τόσο της περιοχής μας, όσο και της υπόλοιπης Eλλάδας, σπάζοντας στεγανά και διαχωρισμούς, που θέλουν τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας (και ιδιαίτερα τους Πομάκους), στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής και ξεκομμένους από τον εθνικό κορμό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…