Παράλληλα με τον αγώνα των υποψηφίων…αγώνα δίνει και η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας – Τμήμα Εκλογών – προκειμένου να προετοιμαστεί για τεχνικά και διαδικαστικά θέματα ώστε να είναι όλα έτοιμα για το βράδυ των εκλογών και με σωστό προγραμματισμό σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών να αποσοβηθούν τυχόν ελλείψεις ή προβλήματα στη ροή των αποτελεσμάτων. Παράλληλα στις φετινές εκλογές στην Ξάνθη θα εφαρμοστεί το πιλοτικό σύστημα συλλογής αποτελεσμάτων με SMS.
«Είμαστε έτοιμοι κατά 90%» λέει στο «Ε» ο προϊστάμενος του τμήματος εκλογών της νομαρχίας κ. Λιόλιος, διαβεβαιώνοντας ότι το βράδυ των εκλογών θα υπάρχει απολύτως εύρυθμη λειτουργία.
Έτσι στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου – σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων – δικαίωμα ψήφου έχουν 112.143 εγγεγραμμένοι εκλογείς του νομού Ξάνθης αυξημένοι κατά 1. 584 οι οποίοι και θα ψηφίσουν σε 234 Εκλογικά Τμήματα ενώ υπάρχουν και 2 εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών στο σχολικό συγκρότημα του 4ου γυμνασίου.
Όπως πληροφορηθήκαμε σ’ όλα τα τμήματα υπάρχουν ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων και η διαδικασία που ακολουθείται στα τμήματα των ετεροδημοτών είναι η ακόλουθη: Οι εκλογείς ψηφίζουν με βάση την περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Τα αποτελέσματα των τμημάτων αυτών προστίθενται σε αυτά του κάθε Νομού. Αντίστοιχα στο Πρωτοδικείο της Ξάνθης, έρχονται και προστίθενται την επομένη τα αποτελέσματα και οι σταυροί προτίμησης των ετεροδημοτών της εκλογικής περιφέρειας Ξάνθης που ψηφίζουν σε άλλες περιοχές.
Πιλοτικό σύστημα συλλογής των αποτελεσμάτων μέσω μηνυμάτων SMS
Σε 46 εκλογικά τμήματα του νομού θα εφαρμοστεί το πιλοτικό σύστημα συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων και αποστολή του με SMS απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου με την ένδειξη «Κατεπείγον εκλογικό» προς τις αρμόδιες υπηρεσίες η διαδικασία περιγράφεται ως εξής: «Η νέα διαδικασία θα λειτουργήσει παράλληλα με τις υφιστάμενες, οι οποίες θα εφαρμοσθούν κανονικά, όπως τις γνωρίζετε από προηγούμενες εκλογές (αποστολή, μέσω ΟΤΕ, τηλεγραφήματος στη Νομαρχία , τηλεφωνική μετάδοση από τη Νομαρχία στην Κ.Υ. του Υπουργείου κλπ). Αποκλειστικός στόχος της νέας διαδικασίας είναι η ταχύτερη δυνατή συλλογή του αποτελέσματος.
Για την υλοποίηση της νέας διαδικασίας θα χρησιμοποιηθεί ένα κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη ειδική εφαρμογή, μέσω του οποίου ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος θα αναμεταδώσει τα δεδομένα του τηλεγραφήματος των ψήφων. Ένα επί πλέον πλεονέκτημα της νέας διαδικασίας είναι αυτό του άμεσου ελέγχου ορθότητας των δεδομένων που καταχωρούνται στο τηλεγράφημα (αθροιστικοί έλεγχοι κ.α.). Το κινητό τηλέφωνο θα διατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα παραδοθεί σε κάθε Δικαστικό Αντιπρόσωπο μαζί με το λοιπό εκλογικό υλικό». Να σημειώσουμε ότι το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις πρόσφατες Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και η επιτυχία του οδήγησε στην εφαρμογή της νέας διαδικασίας σε 4.000 τμήματα σ’ όλη τη χώρα εκ των οποίων και 46 τμημάτων στην Ξάνθη.
Μαριάννα Ξανθοπούλου