Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Τι υπάρχει τελικά πίσω από την άρνηση;

Τι υπάρχει τελικά πίσω από την άρνηση;

0

Το ζήτημα των νέων επενδύσεων και μάλιστα αυτών που να βασίζονται σε ανακυκλώσιμες μορφές ενέργειας, η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» που βρίσκεται ως εύπεπτη καραμέλα στο στόμα Ελλήνων αλλά και ξένων πολιτικών, φαίνεται πως τελικά για τον τόπο μας αποτελεί ακόμη ένα άπιαστο όνειρο… Αυτό μάλιστα παρά τις αποσπασματικές στην ουσία τους, ενέργειες του Ελληνικού Δημοσίου και των υπηρεσιών του (κυρίως του ΙΓΜΕ αλλά όχι μόνο) να μπορέσουν να δώσουν μία ώθηση στην αξιοποίηση των μοναδικών γεωθερμικών κοιτασμάτων, καταγράφοντάς τα και δίνοντας το έναυσμα για την αξιοποίησή τους, κυρίως μέσω του αγροτικού τομέα.

Μία αξιοποίηση που τελικά, όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση της «Γεωθερμικής Ελλάδος Ε.Π.Ε.», αποτελεί μάλλον μία ουτοπία. Στο πρόβλημα που αντιμετώπισε η συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση στην προσπάθειά της να επεκτείνει μία, κατά τεκμήριο, επιτυχημένη δραστηριοποίησή της στην εφαρμογή πρωτοποριακών για την περιοχή αλλά και την χώρα μας τεχνολογιών και μεθόδων καλλιέργειας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, αναφερθήκαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Η αναφορά μας είχε να κάνει με την προσπάθεια της εταιρείας να ενοικιάσει επιπλέον πενήντα στρέμματα χέρσας γης, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, στην περιοχή του Ερασμίου Ξάνθης, δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, τις οποίες και προτίθεται να επεκτείνει, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί ως ενεργειακό μοχλό το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής.

Την άρνηση της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Ξάνθης να εγκρίνει κάτι τέτοιο, δικαιολόγησε στο «Ε» ο Αντινομάρχης Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, εν απουσία του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιου Παυλίδη, δικαιολογώντας την για δύο λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με τον αναδασμό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Ερασμίου, ενώ ο δεύτερος είχε να κάνει με την χαμηλή επάρκεια σε βοσκοτόπους στο νομό μας, δεδομένου ότι για να συνεχίσουν οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης να παίρνουν κανονικά τις κοινοτικές τους επιδοτήσεις θα πρέπει να υπάρχει αναλογία δέκα στρεμμάτων βοσκοτόπου για κάθε ζώο που εκτρέφεται, αναλογία η οποία έχει πέσει, σύμφωνα με τον κ. Δημαρχόπουλο και τη Νομαρχία Ξάνθης, σε λιγότερο από τρία στρέμματα ανά ζώο.

Τα πράγματα όμως ίσως να μην είναι τόσο απλά όσο τα παρουσιάζει η Νομαρχία Ξάνθης και οι υπηρεσίες της… Απαντώντας λοιπόν με την αλληλογραφία του με την Διεύθυνση Γεωργίας, ο ένας εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης, κ. Νικόλαος Κολιός, μας αποκάλυψε ότι τα δύο επιχειρήματα που έχουν τεθεί ώστε να αποτραπεί η νέα αυτή επένδυση στην περιοχή μας, ύψους περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα δημιουργήσει σαράντα περίπου νέες θέσεις εργασίας, είναι μάλλον σαθρότερα από όσο τα παρουσιάζει η Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας Ξάνθης…

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μας εξηγήθηκαν από τον κ. Κολιό, έχει υπάρξει ήδη συμφωνία της επιτροπής αναδασμού του Ερασμίου, ώστε να εξαιρέσει την εν λόγω έκταση, κάτι που ακυρώνει το επιχείρημα της υπηρεσίας περί γης η οποία είναι αναδιανεμητέα. Κατά δεύτερον, όπως ήδη αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη έκταση είναι χέρσα και άρα ακατάλληλη για οποιαδήποτε υπαίθρια κτηνοτροφική δραστηριότητα. Εκτός βέβαια και αν αποδεχόμαστε ως συστηματική πρακτική το «βάφτισμα» της όποιας διαθέσιμης έκτασης ως βοσκότοπο, ανεξάρτητα αν αυτό ισχύει ή όχι, προκειμένου να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα «στραβά μάτια» και να συνεχίσει να επιδοτεί μία εξαιρετικά φθίνουσα δραστηριότητα για την τοπική οικονομία, όπως είναι η υπαίθρια κτηνοτροφία.

Το τελευταίο σημείο της αλληλογραφίας μεταξύ της «Γεωθερμικής Ε.Π.Ε.» και της Διεύθυνσης Γεωργίας, στο οποίο αξίζει τον κόπο να σταθεί κανείς, είναι η αναφορά της υπηρεσίας στο γεγονός ότι έχουν ήδη υπάρξει πολλά αιτήματα για παρόμοιες επενδύσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οπότε απορρίπτονται όλα. Βεβαίως ξεπερνάμε το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν, διότι αν γινόταν θα μπορούσε η υπηρεσία πανεύκολα να διακρίνει ότι ήταν η μόνη επενδυτική πρόταση που αξιοποιούσε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που θεωρητικά είναι ζητούμενο στην περιοχή μας. Δεν θα έπρεπε όμως η υπηρεσία να αξιολογήσει το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς αρνήσεις του τοπικού Δήμου Τοπείρου να συναινέσει σε παρόμοιες παραχωρήσεις εκτάσεων, το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο ήταν το μόνο που έκανε αποδεκτό, δείχνοντας έτσι και την αποδοχή και την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης;…

Από την πλευρά μας, απευθύνουμε τα παραπάνω ερωτήματα στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Ξάνθης καθώς και στον ίδιο το Νομάρχη Ξάνθης, κ. Παυλίδη, ελπίζοντας αυτή τη φορά σε μία απάντηση που να μην διαψεύδεται από την πραγματικότητα και την λογική…

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚ

Σε λίγες μέρες, ο κ&…