Εκδόθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου η δικαστική απόφαση – μετά από 7 μήνες – για τις αγωγές που κατέθεσαν κάτοικοι της Ουρανούπολης Χαλκιδικής και ο δήμος Τρίγλιας κατά της Μονής Βατοπεδίου, του Ελληνικού Δημοσίου και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και οι οποίοι διεκδικούσαν ακύρωση των ανταλλαγών των παρόχθιων εκτάσεων της λίμνης Βιστονίδας με οικόπεδα «φιλέτα» της Χαλκιδικής. Υπενθυμίζουμε ότι η δίκη πραγματοποιήθηκε στο Πρωτοδικείο Ξάνθης και η ακροαματική της διαδικασία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008.
Απορρίφθηκαν οι προσφυγές των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της Μονής Βατοπεδίου
Το δικαστήριο ΑΠΕΡΡΙΨΕ τις αγωγές των κατοίκων της Ουρανούπολης και του δήμου Τρίγλιας. Το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο ότι το δικαστήριο έκρινε ότι τόσο οι κάτοικοι όσο και ο δήμος δεν είχαν έννομο συμφέρον ως προς τις προσφυγές και ότι επιπρόσθετα δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.
«Φραγμός» σε προσφυγές κατά της Μονής από το Πρωτοδικείο Ξάνθης
Προκειμένου να γίνει κατανοητή η σημασία της απόφασης η οποία ουσιαστικά θέτει φραγμό για άλλες παρόμοιες προσφυγές παραθέτουμε τη νομική άποψη που κατέθεσε στο «Ε» την ημέρα ολοκλήρωσης της δίκης (12 Δεκεμβρίου 2008) ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστα Γούναρη. Τότε ο κ. Γούναρης είχε υποστηρίξει ότι σημασία της δίκης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για άλλες προσφυγές κατοίκων που επιζητούν δικαστικά ακύρωση των ανταλλαγών: «Αυτή η δίκη ξεκίνησε με άλλες συνθήκες. Όταν η απόφαση του Πολυμελούς πρωτοδικείου με τη συμφωνία Μονής – Δημοσίου δεν εκδόθηκε ποτέ οι κάτοικοι της Ουρανούπολης προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να αποδείξουν ότι τα συμβόλαια των ανταλλαγών οικοπέδων της Ουρανούπολης με τη λίμνη Βιστονίδα είναι παράνομα. Αυτό ανοίγει το δρόμο και για άλλες προσφυγές καθώς εκκρεμούν υποθέσεις ανταλλαγών, εκτιμώ δε ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης θα επηρεαστεί από την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαιώνει το δημόσιο. Σημασία έχει ότι για όσους από το 2002 και 2003 πίστεψαν ότι η Μονή Βατοπεδίου ουδέποτε είχε δικαιώματα κυριότητα επί της λίμνης Βιστονίδας πέρα από τη γνωστή νησίδα και όσα μεσολάβησαν εκ των υστέρων, δικαιώνονται».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr