Στη Ξάνθη το 1/6 του ΠΕΠ ΑΜΘ

0

Για «πρωταθλητισμό της περιφέρειας Αν.Μακ. – Θράκης», και για «επιτυχημένο κλείσιμο του Γ’ΚΠΣ» έκανε λόγο ο Γ. Γραμματέας ΑΜΘ κ. Δημήτρης Σταμάτης στο πλαίσιο της εκδήλωσης ολοκλήρωσης και απολογισμού των δράσεων του ΠΕΠ ΑΜΘ 2000 – 2006, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη τη Δευτέρα στις 7μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ελισσώ», παρουσία του νομάρχη και του δημάρχου Ξάνθης και των δημάρχων Τοπείρου, Βιστονίδας , Σελέρου, Σταυρούπολης. Τα στοιχεία που ισχυροποιούν την άποψή του είναι δύο: Α) Πρώτη η περιφέρεια ΑΜΘ από όλες τις περιφέρειες της χώρας, στις 31/12/2008 είχε φτάσει σε ποσοστό απορρόφησης 108% του Γ’ ΚΠΣ και Β) Η απορρόφηση έχει φτάσει στο 112% με βάση τις πληρωμές και του 131% με βάση τις νομικές δεσμεύσεις.
Από το ΠΕΠ η Γέφυρα του Νέστου και η ολοκλήρωση της Εγνατίας
Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος και για ανάλογη πορεία του ΕΣΠΑ που «άνοιξε» πρόσφατα αφού ήδη έχουν απορροφηθεί 11 εκ. ευρώ. Ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι έχουν γίνει μεγάλα έργα μέσα από το ΠΕΠ που άλλαξαν την εικόνα της περιφέρειας όπως το Νοσοκομείο Καβάλας, η Εγνατία ,το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η Γέφυρα του Νέστου οδοποιία στην ορεινή Ξάνθη και έχουν χρηματοδοτηθεί επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και στην εκπαίδευση, ξεκαθάρισε δε ότι το γεγονός ότι από το ΠΕΠ χρηματοδοτήθηκαν κομμάτια της Εγνατίας που αποτελούν τομεακά έργα δεν σημαίνει απώλεια πόρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τοπικά έργα: «Το μεγαλύτερο μέρος είναι έργα τοπικών κοινωνιών, έργα που προκλήθηκαν από το ενδιαφέρον από την α’ και β’ βαθμού τοπική αυτοδιοίκηση και είναι έργα που προέρχονται από την απαίτηση του ίδιου του πολίτη. Βέβαια στην περιοχή έχουν γίνει έργα αρκετά και σημαντικά τομεακά έργα. Όπως γέφυρα του Νέστου, η ολοκλήρωση της Εγνατίας. Όμως δεν υπάρχει απώλεια πόρων από το ΠΕΠ. Αυτά είναι κατευθείαν τομεακά, πέρα από το δικό μας ΠΕΠ».
Επιτυχημένο «κλείσιμο» Γ ΚΠΣ – Αισιοδοξία για ανάλογη πορεία του ΕΣΠΑ
Αναφερόμενος στα ποσοστά απορρόφησης σημείωσε: «Η περιφέρειά μας έκλεισε με μεγάλη επιτυχία το Γ ΚΠΣ. Έχουν πληρώσει το 112% του ΚΠΣ ενώ οι νομικές δεσμεύσεις αγγίζουν το 131% Μια πρόσθετη προσπάθεια δική μας ήταν να μετατοπίσουμε το υπερβάλλον ποσοστό για να μην το επιβαρυνθεί όλο ο κρατικός προϋπολογισμός, στο ΕΣΠΑ. Γίνεται μια συστηματική δουλειά και αυτή θα εξελιχθεί ταυτόχρονα με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ που έχει ξεκινήσει.
Ήδη έχουμε εντάξει 14 έργα προϋπολογισμού 32 εκ. ενώ εκκρεμούν και προκηρύξεις άλλες και εξετάζονται δύο ακόμη προκηρύξεις που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση. Είμαι αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησης και του ΕΣΠΑ».
Ο κ. Σταμάτης επεσήμανε ότι τα έργα που έγιναν άλλαξαν την εικόνα της Θράκης: « Σήμερα δεν είναι απομονωμένη, είναι μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Φτάνει να το πιστέψουμε. Την ευνοούν και οι συνθήκες και οι συγκυρίες. Έχει όμορες χώρες που έχουν μπει στην Ε.Ε., έχει καταστεί ενεργειακός κόμβος. Εμείς κάνουμε τις υποδομές για την ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και έχοντας επίκεντρο τον άνθρωπο».
Να σημειώσουμε ότι το ο δημόσιος προϋπολογισμός του ΠΕΠ ΑΜΘ ανέρχεται στο ποσό των 995.144.362 ευρώ και με την προσθήκη της ιδιωτικής συμμετοχής ο
συνολικός προϋπολογισμός του διαμορφώνεται σε 1.205.389.847 ευρώ. Χρηματοδοτεί έργα υποδομών, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις επιχειρηματικές ενέργειες και καινοτόμες δράσεις, προγράμματα στον αγροτικό τομέα , έργα πολιτισμού και τουρισμού.
Έργα του ΠΕΠ για το νομό Ξάνθης
Στο Νομό Ξάνθης, υλοποιήθηκαν 259 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 200,8
εκατ. ευρώ. Από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού υλοποιήθηκαν 110 δράσεις προϋπολογισμού 34 εκατ. € περίπου. Από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης υλοποιήθηκαν 54 δράσεις προϋπολογισμού 49,4 εκατ.ευρώ περίπου. Από φορείς του νομού Ξάνθης υλοποιήθηκαν 50 δράσεις προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ περίπου. Από Περιφερειακούς και Κεντρικούς Φορείς στο Ν. ΞΑΝΘΗΣ υλοποιήθηκαν 45 δράσεις προϋπολογισμού 111,4 εκατ. ευρώ περίπου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…