Η «Λερναία» οδός Ύδρας…

0

Μπορεί τα υπαρκτά προβλήματα στην διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων από την οδό Τσιμισκή να χρησιμοποιήθηκαν (με κάποια διόγκωση…) από την πλειοψηφία στην συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής της περασμένης Παρασκευής 29 Μαϊου 2009, για να δικαιολογηθούν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης τα κονδύλια για την ανακατασκευή του συγκεκριμένου πεζοδρομίου, όμως ένα ακόμη πρόβλημα, παρόμοιας ίσως και μεγαλύτερης σημασίας, παραμένει άλυτο για ένα ακόμη χρόνο.
Αναφερόμαστε στο «απαγορευτικό» που βγάζουν κάθε Σάββατο οι πάγκοι των μικροπωλητών στο παζάρι της Ξάνθης στα οχήματα της Πυροσβεστική Υπηρεσίας της πόλης μας, ένα θέμα που «καίει» πραγματικά αλλά που όμως δεν βρίσκει τη λύση του, παρά τα αλλεπάλληλα υπηρεσιακά έγγραφα, υπομνήματα και συσκέψεις που έχουν γίνει για το θέμα. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η Πυροσβεστική επισήμανε το πρόβλημα στις αρμόδιες υπηρεσίες (Νομαρχία, Τροχαία, Δήμο Ξάνθης, Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας) προκαλώντας ουσιαστικά μία έκτακτη σύσκεψη, τον Ιούλιο του 2008, υπό τον τότε Αντινομάρχη, κ. Παρτσαλίδη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι, εκτός των προαναφερθέντων φορέων, και των μικροπωλητών. Στα αποτελέσματα εκείνης της σύσκεψης καταγράφονται ουσιαστικά δύο μέτρα. Ένα προσωρινό, δηλαδή η τοποθέτηση εκτός χώρου στάθμευσής τους 2 οχημάτων της Πυροσβεστικής, ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν σε περίπτωση ανάγκης, καθώς και ένα μόνιμο μέτρο, δηλαδή την αστυνόμευση από τροχονόμους της οδού Ύδρας, μέχρι την έξοδό της στην οδό Βασ. Σοφίας, ώστε να είναι ανεμπόδιστη η έξοδος των πυροσβεστικών οχημάτων.
Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά δεν απέφεραν ουσιαστικά τίποτε, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, κ. Δημήτριος Γενιτζές, απέστειλε εκ νέου έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες, τον Φεβρουάριο του 2009, επισημαίνοντας και πάλι το πρόβλημα. Όμως, όπως δήλωσε ο κ. Γενιτζές στο «Ε», «παρά την επικοινωνία που είχα με τον Αντιδήμαρχο και προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Λεωνίδα Κωνσταντινίδη, αλλά και άλλους εκπροσώπους φορέων, για επιτήρηση του χώρου, καθώς και παρά την απομάκρυνση κάποιων πάγκων από την είσοδο του Πυροσβεστικού Σταθμού, το πρόβλημα παραμένει, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, οπότε και οι μικροπωλητές με τα οχήματά τους «εισβάλλουν» στην οδό Ύδρας για να μαζέψουν τα εμπορεύματά τους, αποκλείοντάς μας ουσιαστικά από κάθε μετακίνηση». Σε ερώτησή μας προς τον κ. Γενιτζέ αναφορικά με το ποια θεωρεί πως θα μπορούσε να είναι η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, η απάντησή του είναι αφοπλιστικά απλή: «θα έπρεπε απλώς να εφαρμοστεί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και οι άλλες ρυθμιστικές διατάξεις, ώστε να εκκενωθεί η οδός Ύδρας από πάγκους και αυτοκίνητα, αφού αποτελεί την μοναδική δίοδο για τον Πυροσβεστικό Σταθμό τόσο της πόλης όσο και του νομού».
Από την πλευρά μας, δεν γνωρίζουμε αν η Δημοτική Αστυνομία έχει την δυνατότητα να επιβάλλει την απομάκρυνση των πάγκων των μικροπωλητών ή αν το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης έχει την δυνατότητα ν’ αποτρέψει την κατάληψη της οδού από οχήματα κάθε Σάββατο, όμως δεδομένης της σημασίας για συνεχή ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων της Πυροσβεστικής, όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου, θα έπρεπε να κάνουν ό,τι μπορούν για να το καταφέρουν. Άλλωστε το να γίνεται της …«Λερναίας» Ύδρας στην συγκεκριμένη οδό, που σημειωτέον δεν βρίσκεται στον χώρο του παζαριού και απλά έχει καταληφθεί από μικροπωλητές, είναι ένα θέμα που μπορεί να το πληρώσει ο κάθε ξανθιώτης, αλλά και όλοι μαζί ταυτόχρονα, μιας και μπαίνουμε σε μία περίοδο που τα φαινόμενα των δασικών και αστικών πυρκαγιών εντείνονται, όπως όλοι είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην αντίστοιχη περυσινή καλοκαιρινή περίοδο…

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…