Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Για να μην είναι ο ήλιος της Δικαιοσύνης μόνο …νοητός!

Για να μην είναι ο ήλιος της Δικαιοσύνης μόνο …νοητός!

0

Όταν η πολιτική αντλεί μηνύματα από την ανεξάντλητη πηγή της ποίησης, το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι πολιτικός πολιτισμός! Και όταν οι νέοι το κάνουν αυτό τότε υπάρχει …ελπίδα για επανατοποθέτηση ενός άλλου αξιακού συστήματος στην πολιτική που να εμφορείται από ιδεολογικό περιεχόμενο και ιδανικά…ξεχασμένα στις μέρες μας! Στα «Ποιήματα του Καβαδία και του Ελύτη και τα μηνύματα που περνούν στην εποχή μας», ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε η νεολαία ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, την Τετάρτη 27 Μαΐου το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Μια εκδήλωση που εξέπληξε ευχάριστα και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που ήταν νεολαίοι καθώς και στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ.
«… για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»
Τα φώτα χαμήλωσαν…και στη σκηνή της αίθουσας δυο νέοι διαβάζουν ποίηση του Νίκου Καββαδία και του Οδυσσέα Ελύτη. Οι νότες από τα πλήκτρα του πιάνου σμίγουν με τη μελωδία του ποιητικού λόγου: «Ετούτο το μαχαίρι, εδώ, που θέλεις ν’ αγοράσεις…», «ήτανε κείνη τη νυχτιά που φύσαγε ο Βαρδάρης…»(Ν. Καββαδίας),
«Τη δικαιοσύνης ήλιε νοητέ….ένα το χελιδόνι και η άνοιξη ακριβή για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή», «Όμορφη και παράξενη πατρίδα, ωσάν αυτή που μου’ τυχε δεν είδα»!
Για να μην είναι ο ήλιος της Δικαιοσύνης μόνο …νοητός!
«Δική τους δρόμοι δικές μας διαδρομές…δικά τους ποιήματα δικές μας περιπλανήσεις», λένε οι νεολαίοι και συμπληρώνει ο πρόεδρος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Δαβιτίδης: «Διοργανώσαμε μια διαφορετική εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα γιατί πρέπει να θυμηθούμε ότι η πολιτική μπορεί να συμβαδίζει με τον πολιτισμό. Από τα έργα των μεγάλων μας ποιητών Νίκου Καββαδία και Οδυσσέα Ελύτη περνάνε καθαρά πολιτικά μηνύματα, μηνύματα διαχρονικά και πάντα επίκαιρα. Πρέπει αυτά να τα λαμβάνει ο κόσμος και να σηκωθεί από τον καναπέ του… ν’ αγωνιστεί για ένα καλύτερο αύριο. Η νεολαία σήμερα δεν διαβάζει πολύ ποίηση και μ’ αυτή μας την εκδήλωση θέλουμε να δώσουμε το κίνητρο να την αγαπήσουν και να διδαχθούν απ’ αυτή».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…