«Την μπουκιά απ’ το στόμα» κινδυνεύουν να χάσουν μια σειρά βιοτεχνικές επιχειρήσεις του νομού μας, που έπαιρναν την επιδότηση του κόστους εργασίας (12%) σύμφωνα με το νόμο Ν. 1767/88 και 1836/89, καθώς τέθηκε υπό αμφισβήτηση από την τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ, για το ποιες επιχειρήσεις του βιοτεχνικού κλάδου είναι δικαιούχοι της επιδότησης του 12%.
Εκκρεμεί η επιδότηση του 12% στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Ξάνθης
Το θέμα ανακίνησε ο διευθυντής του ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Μαζαράκης, ο οποίος με έγγραφό του προς το Επιμελητήριο Ξάνθης ζήτησε διευκρινίσεις αναφορικά με το πώς γίνεται η ταξινόμηση στο Βιοτεχνικό τμήμα και ποιες επιχειρήσεις κατατάσσονται σ’ αυτό. Και παρά το γεγονός ότι το Επιμελητήριο με έγγραφό του διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις που ασκούν μεταποιητική δραστηριότητα και οι επιχειρήσεις που για την άσκησή της δραστηριότητάς απαιτείται τεχνική κατάρτιση και δεξιότητα ή και χρήση εργαλείων και ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού με απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής της ΤτΕ κατατάσσονται στο Βιοτεχνικό τμήμα και είναι δικαιούχοι της επιδότησης, ο κ. Μαζαράκης δεν επείσθη και για το λόγο αυτό εστάλη από την τοπική υπηρεσία υπηρεσιακό έγγραφο προς τα κεντρικά του ΟΑΕΔ με το οποίο ζητούνται περαιτέρω διευκρινήσεις για το εάν με βάση το αντικείμενο των εργασιών τους μια σειρά από επιχειρήσεις όπως: Κομμωτήρια, υδραυλικές εγκαταστάσεις – τοποθετήσεις ανελκυστήρων, ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές – λειτουργία τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού , έκδοση εφημερίδας ή περιοδικών χωρίς τυπογραφείο, παραγωγή λογισμικού, συνεργεία, βαφεία, φανοποιεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετιστών, στεγνοκαθαριστήρια ρούχων και χαλιών συνεργεία καθαρισμού χώρων, φωτογραφία, φωτοτυπίες , επισκευή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, γραφικές τέχνες, μπορούν να υπαχθούν στο νόμο και να επιδοτηθούν.
Επιδοτήθηκαν οι επιχειρήσεις Έβρου και Ροδόπης
Να σημειώσουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές μέχρι τώρα έπαιρναν το 12% και ενώ δόθηκε το α΄ εξάμηνο του 2007 στις υπόλοιπες, σ’ αυτές δεν δόθηκε καθώς εκκρεμεί η απάντηση της κεντρικής Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στους νομούς Ροδόπης και Έβρου δεν τέθηκε τέτοιο θέμα και οι επιχειρήσεις αυτές έχουν λάβει την επιδότηση του α’ εξαμήνου του 2007.
Ποια η σκοπιμότητα της ενέργειας;
Εξ αυτών των δεδομένων ερωτηματικά εγείρονται ως προς σκοπιμότητα της εν λόγω κίνησης του κ. Μαζαράκη, ο οποίος επέλεξε, εν μέσω οικονομικής κρίσης που αποδεδειγμένα χτυπά τις εν λόγω επιχειρήσεις του νομού και ενώ περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού την επιδότηση του 12% και με βάση αυτή προγραμματίζουν την δραστηριότητά τους και τις θέσεις εργασίας που απασχολούν, το οποίο και δίνεται με το σταγονόμετρο και ετεροχρονισμένα, να φανεί πιστός στο γράμμα του νόμου και να κινήσει τη διαδικασία αμφισβήτησης δημιουργώντας έτσι πρόσκομμα στις επιχειρήσεις.
Μεθοδεύεται συρρίκνωση των δικαιούχων;
Ο ίδιος αιτιολογώντας την ενέργειά του τόνισε στο «Ε» ότι πρόκειται για μια υπηρεσιακή υπόθεση, που η σκοπιμότητα της έγκειται στη διασφάλιση του σύννομου της επιδότησης σ’ αυτούς που είναι δικαιούχοι. Και σ’ αυτό το σημείο αναφύεται το ερώτημα αν τόσα χρόνια οι επιδοτήσεις δίνονταν μη …σύννομα και γιατί εν μέσω οικονομικής κρίσης πρέπει να επανεξεταστεί το σύννομο. Μήπως το σύννομο είναι προσχηματικό και απλά όλο αυτό αποτελεί μια μεθόδευση για να συρρικνωθεί η λίστα των δικαιούχων του νομού μας μόνον;
Αναφορικά δε με το γιατί κάτι τέτοιο δεν έπραξαν οι Διευθυντές του ΟΑΕΔ Ροδόπης και Έβρου και οι εν λόγω επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν όπως επιδοτούνται χρόνια, ο κ. Μαζαράκης απάντησε ότι είναι θέμα κάθε υπαλλήλου για το πώς ερμηνεύει και αντιλαμβάνεται την ευθύνη του στην άσκηση των καθηκόντων του.
Στο δια ταύτα: Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια ή άλλως πώς η ευθυνοφοβία, η τυπολατρεία και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των λειτουργών της δημόσιας διοίκησης αποτελούν βρόχο στην επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα σε μια εποχή που χρειάζεται στήριξη.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr