Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ας τη δούμε πρώτα και τα λέμε αργότερα…

Ας τη δούμε πρώτα και τα λέμε αργότερα…

0

Μπορεί ο Ξανθιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός να παρουσιάζεται ως «λυτρωτής» του νομού από τη Συνθήκη Ραμσάρ από τοπική εφημερίδα όμως με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ακόμη το θέμα ο Νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης…κρατώντας μικρό καλάθι μιας και η ΚΥΑ που αναμένεται να συνυπογραφεί από τους υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού βρίσκεται ακόμη στα συρτάρια των αρμοδίων υπουργείων , χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της και χωρίς να έχουν αποσταλεί ακόμη από τα υπουργεία στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση οι ακριβείς χάρτες με την οριοθέτηση των ζωνών ώστε να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα ποιες απ’ τις ολοκληρωμένες προτάσεις της Νομαρχίας Ξάνθης που ήταν η συνιστάμενη των προτάσεων με τους φορείς γίνονται αποδεκτές και ποιες όχι.
Ο σκεπτικισμός του κ. Νομάρχη έγκειται στο γεγονός ότι είναι βαθύς γνώστης της γραφειοκρατίας και της εν γένει αναβλητικότητας στη λειτουργία των υπουργείων και της δημόσιας διοίκησης μιας και ο ίδιος την έχει αντιμετωπίσει, από το 1999 που ως Νομάρχης είχε θέσει ως στόχο τον εξορθολογισμό της ισχύουσας από το 1996 ΚΥΑ και την άρση των στρεβλώσεών της που καταδίκαζαν τον νομό σε τουριστική υπανάπτυξη. Παράλληλα όμως κάνει λόγο για «ευχής έργον» που είναι ο κ. Κοντός στο συγκεκριμένο υπουργείο και συνυπογράφει την ΚΥΑ, τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θ’ αφήσει να περάσουν ρυθμίσεις που δεν εναρμονίζονται με τις προτάσεις του νομού.
Νομάρχης: «Προσωπικά έχω απογοητευτεί! Από το 1999 μας στέλνουν έγγραφα από το υπουργείο Περιβάλλοντος να σπεύσουμε να γνωμοδοτήσουμε γιατί σ’ ένα μήνα βγαίνει η νέα ΚΥΑ για τη Ραμσάρ και από τότε πέρασαν 10 χρόνια στην αναβλητικότητα. Για πρώτη φορά τελεσφορεί το θέμα αφού έχει συγκροτηθεί η απόφαση με συγκεκριμένες καταλήξεις και αυτό είναι δεδομένο. Είναι ευχής έργον βεβαίως ότι συνυπογράφει την ΚΥΑ ο Ξανθιώτης υπουργός κ. Κοντός και συνεπώς έχει και το δικαίωμα της αρνησικυρίας αν στην ΚΥΑ δεν υιοθετούνται βασικά αιτήματα του νομού».
Ο κ. Νομάρχης κατέθεσε στο «Ε» την πληροφόρησή του για τα σημεία της υπό υπογραφήν ΚΥΑ τα οποία αποτελούν αιτήματα του νομού, αλλά επιφυλάχτηκε να αναφερθεί σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία πριν την οριστική υπογρφή της ΚΥΑ
Αυτά είναι: Υπάρχουν διέξοδοι ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη: Τούτο σημαίνει δίνεται η δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης των παραλιών του νομού.
Ζητούμενο είναι να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι υφιστάμενες καταστάσεις που έχουν δημιουργήσει με αυθαιρεσίες τις προηγούμενες δεκαετίες οικοδομικά συμπλέγματα: « δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίσουμε», τονίζει επ’ αυτού ο κ. Νομάρχης.
Υπάρχουν προβλέψεις για μαρίνες σε διάφορα σημεία της παραλιακής ζώνης.
Επιτρέπεται να γίνονται έργα σε πολλά σημεία, όπως αντιπλημμυρικά τα περιβαλλοντικά και τα έργα των αναδασμών που είναι φιλοπεριβαλλοντικά.
«Ζητήσαμε να μην στρουθοκαμηλίζουμε στα θέματα των ζημιών που γίνονται στις παράκτιες περιοχές προσχώσεις στην περιοχή του Πόρτο Λάγος και να επιτραπεί η επέκταση του σημερινού λιμανιού. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν έχουμε στα χέρια μας τους ακριβείς χάρτες για να γνωρίζουμε επακριβώς και να μπορούμε να εκφράσουμε ολοκληρωμένη άποψη», καταλήγει ο κ. Νομάρχης.
Σημειώνεται ότι επειδή στους πρώτους χάρτες της ΚΥΑ οι διαχωριστικές γραμμές καταλάμβαναν ζώνες 500 μέτρων με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται από ανακρίβεια και ασάφεια οι Νομάρχες Ξάνθης και Ροδόπης – Παυλίδης και Γιαννακίδης αντίστοιχα – ανέθεσαν στο ΤΕΕ – Θράκης την εκπόνηση μελέτης και για τους δυο νομούς ώστε να υπάρχουν τα ακριβή γεωγραφικά στοιχεία.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…