-200 – 250 γρ. φακές, ψιλές
-1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
-3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
-2 φύλλα δάφνης
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-1 φλιτζ. τσαγιού ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
-ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
-2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
-50 ml ελαιόλαδο
-1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (καυτερό ή γλυκό, ανάλογα με τα γούστα μας)
-1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο ή ρίγανη τριμμένο
Για τα σέσκουλα
-400 γρ. καθαρισμένα σέσκουλα σε μέτρια κομμάτια με το χέρι
-50 ml ελαιόλαδο
-1 σκελίδα σκόρδου, ξεφλουδισμένη και σπασμένη
-1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος (ή 1/2 κοφτό κουτ. γλυκού σκόνη κόλιανδρου)
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-χυμός από 1 πορτοκάλι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και 600 ml (3 φλιτζάνια) νερό. Ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια θερμοκρασία και, μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για 25 – 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια με τους χυμούς τους, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο και το δεντρολίβανο (ή τη ρίγανη) και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για άλλα 10 – 15 λεπτά, μέχρι το φαγητό να γίνει μια πηχτή σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τα δαφνόφυλλα.
Παράλληλα, σοτάρουμε τα σέσκουλα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το μαραθόσπορο (ή τη σκόνη κόλιανδρου) και το χυμό πορτοκαλιού. Τα ζεσταίνουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά. Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας νερό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 3 – 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθούν τα χόρτα και να αναμειχθούν τα αρώματα και να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τοποθετώντας στο κέντρο κάθε πιάτου που έχουμε γεμίσει φακή, μια κουταλιά σέσκουλα.