Σχόλια 20/04/16

0
mitsotakis-daskalos
Αν είναι να πάμε για 4ο Μνημόνιο γιατί δεν πάμε για ένα… διαρκείας. Φθηνότερο βγαίνει…
Θωμάς Βουγιουκλής


Να το χαρούμε
Έκπληξη, συγκίνηση, χαρά και ικανοποίηση προκάλεσε η τελετή των εγκαινίων της εντυπωσιακής οικίας Χατζιδάκι. Άνθρωποι του πολιτισμού, αρχές, ξανθιώτες, μεγαλύτεροι και νεότεροι περιηγήθηκαν στους χώρους του εντυπωσιακού αρχοντικού, απόλαυσαν τη γοητευτική θέα με τη συνοδεία των μοναδικών συνθέσεων του κορυφαίου έλληνα συνθέτη.
Μετά από τα επαινετικά σχόλια, αυτό που συζητούσαν οι επισκέπτες, αυτό που αναρωτιόταν με πραγματική αγωνία και ενδιαφέρον, είναι κατά πόσο και πώς θα επιτευχθεί το να παραμείνει ο χώρος ανοιχτός και επισκέψιμος, έτσι ώστε να μπορούν να τον χαίρονται οι ξανθιώτες, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να το επισκέπτονται οι τουρίστες, οι φίλοι και περαστικοί της πόλης μας.
Ευχή όλων μας το Σπίτι του Χατζιδάκι να καταφέρει να αποτελέσει το νέο τόπο έλξης, το νέο σταθμό και τη νέα εικόνα-ορόσημο για την πόλη μας.
Ε.Δ.


Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην ΟΝΝΕΔ ο Μητσοτάκης
Αποφασισμένος να ξεμπερδεύει με τις παλαιοκομματικές παθογένειες αλλά και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους εμφανίζεται ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση του να έρθει σε ρήξη και να αναγκάσει σε παραίτηση τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο και να διαγράψει τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη μετά τα όσα κωμικοτραγικά έγιναν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και το φιάσκο με τις κάλπες και τις εκλογές των συνέδρων που δεν έγιναν! Δια των συγκεκριμένων στελεχών που διεγράφησαν στέλνεται και ένα μήνυμα προς άλλα στελέχη όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας που κινήθηκαν, όπως ο Αντρέας Παπαμιμίκος εκλέγοντας προέδρους σε πάρα πολλές ΝΟΔΕ ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας. Σ’ ότι αφορά ποιος θα αντικαταστήσει τον Ανδρέα Παπαμιμίκο φαίνεται να έχει κλειδώσει –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– στο πρόσωπο του Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς πρόκειται για ακραιφνή και πιστό μητσοτακικό με το επιπλέον χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ηγετικές βλέψεις και ως εκ τούτου δεν θα αντιμετωπίσει τη θέση του γραμματέα ως εφαλτήριο για προσωπικές στρατηγικές.
Μ.Ξ.


Μετακινήσεις
Διαβάζουμε πως Κουβέλης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ετοιμάζονται από κοινού να μετακομίσουν προς το ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίωμά τους θα πει κάποιος και θα συμφωνήσουμε. Και ως προς τον κυρ Φώτη, ουδέν σχόλιον. Τα είπαμε εν καιρώ για τον άνδρα. Απλά θυμηθήκαμε την κυρία Μαριλίζα η οποία ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου κι αργότερα υπουργός του ΓΑΠ που την διέγραψε μάλιστα για το δεύτερο Μνημόνιο που δεν ήθελε να υπογράψει. Επειδή λοιπόν δεν υπέγραψε το 2ο Μνημόνιο, έχει διαβατήριο για το ΣΥΡΙΖΑ! Καλορίζικη και να την χαίρονται την κυρία…
Για ντροπές και τέτοια αισθήματα δεν συζητάμε, τα έχουν ξεπεράσει όλοι οι φιλόδοξοι της εξουσίας.
Γ.Δ.


Χωρίς θόρυβο
«Δειλά ηχεί το μέταλλο, ο τενεκές βροντά», λέει ένα απόφθεγμα του λαού μας. Προσωπικά εμείς στο ΕΜΠΡΟΣ το έχουμε ως βασική αρχή στην ασκούμενη δημοσιογραφία μας.
Έτσι, το «Ε» δεν προκαλεί θόρυβο. Προσπαθεί ν’ αποτελεί πυξίδα που να προσανατολίζει το αναγνωστικό κοινό προς το θετικό σημείο, το παραγωγικό, το ωφέλιμο, το αληθινό.
Κι αυτή η προσπάθεια είναι δυσκολότερη. Ο θόρυβος και η φασαρία είναι ο εύκολος δρόμος.
Εδώ και 39 χρόνια ακολουθούμε τον άλλο δρόμο και είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτή μας τη διαδρομή και αποδοχή.
Γ.Δ.


Ήρθε η ώρα της κρίσης
«Τώρα θα φανεί η αξία του Δημ. Αδαμίδη. Από τα πολλά και συχνά λόγια, πέρασε στην ευθύνη και την πράξη με την ανάληψη των καθηκόντων του Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Τώρα θα φανεί κατά πόσο «μετράει» στα έργα κι όχι στα λόγια». Αυτά συζητούσε παρέα προχθές που πληροφορήθηκε την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ως εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδού λοιπόν να δείξει και ν’ αποδείξει ότι δεν ήταν μόνον λόγια ο Αδαμίδης, αλλά και έργα. Θα τον περιμένει η κοινή γνώμη για να τον κρίνει. Αυτόν, τον κριτή των πάντων και τον προστάτη της υγείας του λαού. Οι ευθύνες που ανέλαβε μεγάλες και για να υλοποιηθούν απαιτούνται έργα. Τα λόγια τέλος.
Γ.Δ.


Τι ακούν τ’ αυτιά μας!
Εμβρόντητους μας άφησε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αντιπρόεδρος της βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, με την εμφάνισή του σε πρωινή εκπομπή. Όταν ο δημοσιογράφος τον επέπληξε για τις πολλές υποσχέσεις που έδωσε, τόσο το πρώην κόμμα του όσο και ο ίδιος, δημιουργώντας τεράστιες προσδοκίες και στη συνέχεια τεράστια απογοήτευση στους πολίτες, είπε αφοπλιστικά: «μα τότε μας έλεγε ένα πολύ υψηλό και αγαπητό στέλεχος (βλ. Φλαμπουράρης) ότι όταν θα πάει ο «μικρός» (Τσίπρας) στο Σόιμπλε, θα τον κάνει να σηκωθεί και να τρέχει»!!!
Αυτά πίστευε τότε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή είχαν στα χέρια τους το υπερόπλο Τσίπρας, και θεωρούσαν ότι επειδή ασκούσε γοητεία στο κομματικό ακροατήριο και στους χρόνια εκπαιδευμένους στα παραμύθια Έλληνες, θα ήταν και ακαταμάχητος απέναντι στον κ. Σόιμπλε. Θα τον έκανε, ω του θαύματος, να ανακαλύψει ευθείς την μία και μοναδική αλήθεια που κατέχει η αριστερά και θα μας χάριζε τα χρέη μας και θα συναινούσε να μας δανείσει κι άλλα τόσα για να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Τρομάζει κανείς που οι άνθρωποι αυτοί που κυβερνούν τη χώρα είναι τόσο φαντασιόπληκτοι, τόσο εκτός πραγματικότητας. Το ότι αγνοούν παντελώς τους διεθνείς συσχετισμούς και τα στοιχειώδη για τη λειτουργία της Οικονομίας παγκοσμίως…


Οι συμπολίτες επισημαίνουν
Καλημέρα σας, έχετε παρατηρήσει σε τι χάλι βρίσκεται ο Εθνικός δρόμος Ξάνθης –Κομοτηνής, ιδίως το τμήμα Κουτσό –Νέα Κεσσάνη, λόγω των εκατοντάδων φορτηγών (κυρίως τουρκικών )
που κυκλοφορούν. Σκοπεύει άραγε η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να κάνει κάτι κάποτε να διορθώσει το οδόστρωμα, ή είναι τόσο δύσκολο να εκπονηθεί μια μελέτη ;
Τ.Θ.


Συγκρίσεις φόρων
Επειδή το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων (που βεβαίως δεν γίνονται) στην δύσμοιρη χώρα με το όνομα Ελλάδα, ιδού μια λίστα με τους φόρους που πληρώνουν γειτονικοί λαοί και πόσα πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες.
Φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια

Χώρα

Ιδιώτες

Επιχειρήσεις

Τουρκία

15,0-35,0

20,0

Ρουμανία

16,0

16,0

Βουλγαρία

10,0

10,0

Σερβία

10,0

15,0

FYROM

10,0

10,0

Αλβανία

13,0-23,0

15,0

Ελλάδα

22,0-42,0

29,0

Γ.Δ.


Μεγάλη προσπάθεια
Τα πράγματα δείχνουν λοιπόν ότι χωρίς ανάπτυξη η χώρα οδεύει προς οικονομική κατάρρευση και γι’ αυτό, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, απαιτείται εθνική προσπάθεια επικών διαστάσεων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Συγκρίνεται, μάλιστα, τηρουμένων των αναλογιών, με την προσπάθεια που έγινε στην Αμερική μετά το κραχ του 1929 και ως τα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τότε τριπλασιάστηκε η δημόσια δαπάνη (κατανάλωση και επενδύσεις) ως ποσοστό του ΑΕΠ και η ανεργία έπεσε από 23,6% το 1932 στα χαμηλά, προ κρίσης, επίπεδα του 5%. Στην Ελλάδα, όμως, που βρίσκεται εκτός αγορών, δεν ασκεί νομισματική πολιτική και δεν έχει δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της, απαιτείται η μαζική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Γ.Δ.


Συμμαχία τριών στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης
«Κόμμα» έχουν κάνει στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης οι τρεις παρατάξεις με επικεφαλής τους: Ξυνίδη – Μπένη – Καμαρίδη! Στα τελευταία συμβούλια αυτό που παρατηρούμε είναι μια κοινή γραμμή στα περισσότερα θέματα. Πέραν του γεγονότος ότι φέρνουν στο δημοτικό από κοινού θέματα, εκφράζουν παρεμφερείς απόψεις και τέλος ψηφίζουν ή δεν ψηφίζουν συγχρονισμένα. Αυτό δεν συνέβαινε παλιότερα. Τι έγινε και τα βρήκαν τόσο μεταξύ τους οι επικεφαλής και οι παρατάξεις τους; Μήπως προετοιμάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις επόμενες εκλογές απέναντι στην παράταξη Δημαρχόπουλου;
-Δεν θα εκπλαγούμε πάντως …αν συμβεί γιατί έτσι δείχνουν τα πράγματα
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …