Με παρουσίαση της αλληλογραφίας απαντά ο Νομάρχης Γ. Παυλίδης στον Φ. Καραλίδη που με φυλλάδιο που μοίρασε κατηγόρησε για ανακολουθία λόγων και έργων όσον αφορά το μεγάλο αρδευτικό της Ξάνθης του οποίου η περιβαλλοντολογική μελέτη εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Φωτοτυπία ενημερωτικού φυλλαδίου της Νομαρχίας Ξάνθης που αναφερόταν στο αρδευτικό της πεδιάδας του Νομού διένειμε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φ. Καραλίδης μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Στο φυλλάδιο αναφέρονται τα οφέλη του έργου καθώς και μια σύντομη περιγραφή επιμέρους κομματιών του έργου για την κατανόηση απ’ τους αναγνώστες. Στα σχέδια επί του συγκεκριμένου έργου αναφέρεται η δέσμευση του τότε Πρωθυπουργού στη Βουλή των Ελλήνων για την υλοποίησή του καθώς και η χρηματοδότηση της μελέτης που ανερχόταν στα 1,3 δις δραχμές.
Η δέσμευση Σημίτη στη Βουλή των Ελλήνων
Ζητήσαμε απ’ το Νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη να μας ενημερώσει για τα γεγονότα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο φυλλάδιο και μας είπε: «κατ’ αρχήν πρέπει να προσδιορίσουμε για ποια φυλλάδια μιλάμε, μιλάμε για τα φυλλάδια του 2002 κι όχι για το 2006. Δεν ξέρω ποιοι τα ανακάλυψαν, εκείνο όμως που πρέπει να πω είναι ότι το αρδευτικό είναι ένα έργο ιδέα, σύλληψη, παιδί που οφείλεται πράγματι στο Νομάρχη και στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το φυλλάδιο αυτό σε κείνο το χρόνο έλεγε ότι το ξεκινήσαμε από μηδενική φάση και το δρομολογήσαμε και σήμερα με τον πιο περίτρανο τρόπο, παρά τις συμπληγάδες, παρά τις τρικλοποδιές, τις αρνήσεις, τον πόλεμο, την μιζέρια, το έργο είναι στην τελική φάση ακριβώς ένα στάδιο πριν τη δημοπράτηση όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός κ. Κοντός και θα είναι το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο που θα έχει γίνει στη Β. Ελλάδα και ίσως και στην Ελλάδα, δε ξέρω, σίγουρα όμως το μεγαλύτερο έργο τοπικής κλίμακας στην Ξάνθη αφού ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ».
Έτσι έχει το χρονικό όπως μας το περιέγραψε ο κ. Παυλίδης: «συνηθίζουμε σ’ αυτό τον τόπο να κάνουμε κριτική στη λογική ‘έξω απ’ τον χορό, πολλά τραγούδια λέμε’. Το ζητούμενο είναι ένα, ότι ξεκινώντας με συνεργασία με τον κ. Ανωμερίτη πάνω στην ιδέα, σε συνεργασία με τον κ. Κουτσοβίνο για την μελέτη, κάνοντας στη συνέχεια περιβαλλοντικούς όρους με δεκάδες επισκέψεις που γνωρίζουν πολλοί παράγοντες. Είχα παραλείψει ν’ αναφέρω στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τον κ. Λαμπαδάρη και στη συνέχεια και τον κ. Σγουρίδη, με μεγάλους αγώνες είχαμε φτάσει ν’ αποσπάσουμε δέσμευση του τότε Πρωθυπουργού στη Βουλή όπως ρητά αναφέρεται στα πρακτικά της βουλής που μ’ έναν έμμεσο τρόπο καταφέραμε και συμπεριλάβαμε στην ομιλία του κ. Σημίτη, τη δέσμευσή του ότι θα ενταχθεί, θα μελετηθεί η οριστική μελέτη και θα υλοποιηθεί το έργο απ’ το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο».
Η υπαναχώρηση του Υπουργείου Γεωργίας
Συνεχίζοντας ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στην υπαναχώρηση της κυβέρνησης: «φτάσαμε το 2003 αφού κάναμε όλον αυτό τον αγώνα και δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις, είχαμε την ατυχέστατη στάση του Υπουργείου Γεωργίας δια μέσω του Ειδικού Γραμματέα επί των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του κ. Λουράντου, ο οποίος προφανώς πήρε εντολή απ’ τον τότε Υπουργό κ. Δρυ, ο οποίος με το έγγραφο 4539 αρνήθηκε την ένταξη του έργου λέγοντας ότι το έργο είναι προβληματικό και δεν είναι επιλέξιμο. Την επομένη μέρα απηύθυνα επιστολή στον Πρωθυπουργό στην οποία ανέφερα ότι υπάρχει άρνηση των παραγόντων της κυβέρνησης να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις του στη Βουλή των Ελλήνων και βεβαίως πήγα κάτω και είπα ότι τον εκθέτουν κι ότι αυτό θ’ αποτελέσει ζήτημα δημόσιας καταγγελίας εκ μέρους μου για ασυνέπεια λόγων και έργων του ίδιου του Πρωθυπουργού».
Τελική έγκριση με παρέμβαση Σημίτη
Κλείνοντας το χρονικό ο Νομάρχης Ξάνθης ανέφερε: «όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα και πρέπει να πω ότι μετά απ’ αυτό και μετά από μια συνεργασία με τον στενό του συνεργάτη τον κ. Αγγελίδη και παρέμβαση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έδωσε ο ίδιος εντολή στο Υπουργείο με βάσει τη δική μου επιστολή, να επανεξεταστεί το θέμα. Στη συνέχεια ακολούθησε νεώτερο έγγραφο απ’ τον ίδιο Γενικό Γραμματέα που αρνούνταν κι απευθύνεται προς το Νομάρχη και κοινοποιείται στον Υπουργό και τους δυο Υφυπουργούς που λέει ότι θα πρέπει να γίνει η μελέτη. Λίγο μετά γίνεται η ένταξη της μελέτης και πάμε στην τελική μελέτη, εντάχθηκε, βγήκε στις 4 Αυγούστου περιφανής ανακοίνωση του γραφείου τύπου Υπουργείου Γεωργίας ότι το συγκεκριμένο έργο μπαίνει σ’ ένα δρόμο, έγιναν οι σχετικές δημοσιεύσεις και στη συνέχεια και οι διορθώσεις». Το 1.3 δις που αναφέρεται στο φυλλάδιο αποτελεί την αρχική δέσμευση για την χρηματοδότηση που ανακλήθηκε, υπήρξε υπαναχώρηση και επαναφορά.
Ο κ. Παυλίδης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο φυλλάδιο είπε: «δεν κατάλαβα απολύτως σε τι έγκειται η αναφορά στο προεκλογικό φυλλάδιο του 2002. Ήταν ένα μέρος του αγώνα, της προσπάθειας, που είναι απολύτως δικαιωμένη. Δυστυχώς όμως, αντί να επαινούμε, για μια ακόμη φορά κινούμαστε στο χώρο της μιζέριας , της άρνησης, στο χώρο της λύπης όταν κάτι επιτυγχάνεται γι΄’ αυτό τον τόπο. Εμείς θέλουμε όλες οι δυνάμεις του τόπου να συνδημιουργούν και να συμπορεύονται, θέλουμε ιδέες, θέλουμε πράξεις».
Δηλώσεις Πάχτα στις 24 Ιουνίου 2003
Από ρεπορτάζ του ‘Ε’ της 24ης Ιουνίου 2003, μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ενημερωνόμαστε για τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Πάχτα, σχετικά με το μεγάλο αρδευτικό: «Απαντώντας σε ερώτηση εάν το μεγάλο αρδευτικό έργο έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ο κ. Πάχτας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται σε μια φάση προχωρημένης μελέτης με όλες τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την τοπική κοινωνία και το πανεπιστήμιο.
Έχουν παρθεί προς το παρόν δύο, αποφάσεις.
Η πρώτη απόφαση είναι η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Γεωργίας στο σύνολο των μελετών έτσι ώστε να υπάρξουν στο επόμενο 12μηνο, ολοκληρωμένες τεχνικές μελέτες εφαρμογής και μελέτες που θα αφορούν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
"Θέλω λοιπόν να ωριμάσουμε πλήρως το έργο μέσα στον επόμενο ένα χρόνο για να έχουμε την ετοιμότητα μέσα στο 2004 να δημοπρατήσουμε το σύνολο του έργου. Θέλω να σας τονίσω ότι το έργο αυτή τη στιγμή, επειδή δεν έχουμε οριστικές μελέτες, εκτιμάται σε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 20-25 δις δραχμών. Το έργο αυτό μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και εκτάσεις αρδευτικών δικτύων, με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Υπάρχει λοιπόν μία δράση περιβαλλοντική και έχει και μία ενέργεια που επεκτείνει την παραγωγική διαδικασία. Η δεύτερη ενέργεια δεν ε	
Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Το χρονικό της προσπάθειας για το μεγάλο αρδευτικό της Ξάνθης
-
Φωτιά στο σαλέ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού [ΦΩΤΟ]
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές στον 1ο και στον 2ο όροφ… -
Γ’ Εθνική: Δύσκολη έξοδος για τον Άρη Αβάτου στην Κρύα Βρύση
Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 11ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο Με τις αναμετρήσεις της 1… -
Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»
Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Φωτιά στο σαλέ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού [ΦΩΤΟ]
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές στον 1ο και στον 2ο όροφ… -
Γ’ Εθνική: Δύσκολη έξοδος για τον Άρη Αβάτου στην Κρύα Βρύση
Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 11ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο Με τις αναμετρήσεις της 1… -
Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»
Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Παρουσίαση επενδυτικών επιλογών με πωλησιακό «άρωμα»
Πραγματοποιήθηκ…