Εμβόλιμο:Γ. Γραμματέας ΤΕΕ – Θράκης, Αργύρης Πλέσιας: «Ταξιδεύουμε χωρίς να έχουμε κανένα στόχο…»!
Σε τρία διαφορετικά σημεία «πατάει» ο νομός μας και αυτό έχει σαν φυσικό επακόλουθο… να «παραπατάει»! Την κεντρική ευθύνη γι αυτό την έχει η κυβέρνηση η οποία μέσω των κεντρικών σχεδιασμών τριών υπουργείων της: Του υπουργείου εθνικής Οικονομίας που έχει καταρτίσει τον σχεδιασμό της κατανομής πόρων του ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που προωθεί τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και του ΥΠΕΧΩΔΕ που κατήρτισε και «πέρασε» το Χωροταξικό Σχέδιο, ουσιαστικά δημιουργεί αυτή την αντίφαση η οποία όμως στην ανάλυση της καταδεικνύει το έλλειμμα συντονισμού στους σχεδιασμούς των τριών υπουργείων που έχει όμως άμεσο αντίκτυπο στην αναπτυξιακή πορεία του νομού μας. Μέρος την ευθύνης όμως βαρύνει και την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς παράγοντες οι οποίοι όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα και με δεδομένη τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης που ασκείται από τις εκάστοτε πολιτικές παρεμβάσεις, (πράγμα που σημαίνει, όποιος φωνάξει περισσότερο, όποιος πιέσει περισσότερο, όποιος διεκδικήσει περισσότερα έχει ελπίδες να πάρει), δεν έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής τη βούληση να’ ρθουν σε ρήξη, αρκούμενοι σε κάποιες διαμαρτυρίες και αρθρώνοντας αδύναμες φωνές! Τουτέστιν περνάει ένα αλαλούμ σχεδιασμών που δείχνει ότι σαν χώρα, ταξιδεύουμε χωρίς να έχουμε κανένα στόχο!
Ανήκουμε εδώ κι εκεί και παρά πέρα …
…ως νομός καθώς: Σε σχέση με το ΕΣΠΑ ο νομός μας ανήκει στην διευρυμένη περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης με κέντρο τη Θεσσαλονίκη που θα διαχειριστεί και θα κατανείμει τους πόρους του ΕΣΠΑ, στη Διοικητική Μεταρρύθμιση ενδεχομένως να παραμείνουμε στο διοικητικό σχήμα της υπερνομαρχίας Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα ενσωματωθούν και οι Σέρρες) ενώ στο Χωροταξικό Σχέδιο αποκλειόμαστε από το εθνικό δίπολο Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης και εντασσόμαστε ως «λοιπός δυναμικός πόλος» μαζί με τη Δράμα στο τρίπολο Καβάλα – Δράμα – Ξάνθη, όπου η Καβάλα είναι κατά τι αναβαθμισμένη( «Δευτερεύοντες πόλοι»). Επίσης σε επίπεδο περιφερειακού θεσμού που διαχειρίζεται τα ΠΕΠ ανήκουμε στην Αν. Μακεδονία – Θράκη.
Αυτό η πολυδιάστατη υπόστασή μας ως νομός αποτελεί και το σημείο ένστασης του γ. γραμματέα του ΤΕΕ κ. Αργύρη Πλέσια ο οποίος αναφέρεται στο θέμα και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για τον νομό. Οι επισημάνσεις δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό καθώς θεωρεί ότι το Χωροταξικό Σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αντιπεριφερειακό (συμπλέοντας με την άποψη του νομάρχη Ξάνθης) καθώς αντί να ενδυναμώσει την περιφέρεια δημιουργεί σε βάρος της δύο μητροπολιτικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και θα ότι θα επιτύχει υπανάπτυξη αντί για ανάπτυξη και απόκλιση αντί για σύγκλιση.
Αργύρης Πλέσιας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μια σειρά σχεδιασμοί. Ένας σχεδιασμός υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που λέει πως θα αντιμετωπίσουμε την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ του Δ’ ΚΠΣ. Σύμφωνα με το ΕΣΠΑ η περιφέρεια που θα διαχειριστεί την 4η προγραμματική περίοδο το ΕΣΠΑ είναι η Μακεδονία – Θράκη. Σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης που τη χειρίζεται το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης αυτή τη στιγμή ισχύει η υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης και ενδεχομένως να ισχύσει και στην διοικητική μεταρρύθμιση. Το ΥΠΕΧΩΔΕ στο χωροταξικό σχέδιο λέει ότι αναγνωρίζει 5 εθνικούς πόλους στην Ελλάδα και δύο Μητροπολιτικούς. Κι ένας απ’ αυτούς για την περιοχή μας είναι η Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη Υπάρχουν διαφορετικοί διαχωρισμοί για πράγματα που πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός. Αποτέλεσμα;
Μιλάμε για την υπανάπτυξη και όχι για ανάπτυξη. Το Χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ένα αντιπεριφερειακό σχέδιο καθώς αντί να ενδυναμώσει την ελληνική περιφέρεια έχει επιλέξει να δημιουργήσει δύο μητροπολιτικά κέντρα . Αυτός είναι εξευτελισμός της περιφέρειας! Πού πήγαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για 80% των πόρων στην περιφέρεια; Πώς επιτρέπει να περνάνε τέτοια σχέδια που ουσιαστικά δεν ευνοούν την περιφέρεια αφού ενισχύουν το κέντρο;».
Θέση του ΤΕΕ Θράκης : Η Ξάνθη στο εθνικό δίπολο της Θράκης!
Ο κ. Πλέσιας σημειώνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία και οι τροπικοί παράγοντες και να διεκδικήσουν την προοπτική ανάπτυξης και τη σύγκλιση και υπογραμμίζει ότι το ΤΕΕ είχε επανειλημμένα ζητήσει να γίνει ο σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Ξάνθης – Αλεξανδρούπολης που θα συντομεύσει κατά 50% την απόσταση θα κάνει ανταγωνιστικό τον σιδηρόδρομο αλλά το Χωροταξικό …περί άλλων τυρβάζει! Επίσης το ΤΕΕ εξέφρασε την θέση να ενταχθεί στο δίπολο Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης η Ξάνθη που θα είχε καλύτερη προοπτική έναντι του Μητροπολιτικού πόλου η οποία όμως δεν αποτέλεσε ισχυρό αντικείμενο διεκδίκησης παρά μόνο ως εναλλακτικό σενάριο.
Πλέσιας: «Η περιφέρεια Αν. Μακ – Θράκης αντί να συγκλίνει με την μέτρηση των δεικτών και μετά τη λειτουργία του Γ’ ΚΠΣ αυτή τη στιγμή αποκλίνει από τον μέσο εθνικό όρο.Αντί να γινόμαστε λιγότερο φτωχοί από τους υπόλοιπους Έλληνες γινόμαστε περισσότερο! Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο κόσμος και οι τοπικοί παράγοντες να ασκηθούν πιέσεις. Ταυτίζομαι με τις απόψεις του Νομάρχη Ξάνθης αλλά πρέπει να μετρήσουμε και τις πολιτικές του αντιδράσεις, αν δηλ. έρχεται σε ρήξη».
Απώλεια πόρων της περιφέρειας από το Γ΄ΚΠΣ
Ο κ. Πλέσιας έβαλε στο …τραπέζι και ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την περιφέρεια μας. Συγκεκριμένα προχθές ανακοινώθηκε ότι παίρνουν παράταση για ένα χρόνο ώστε να ολοκληρωθούν μια σειρά τα προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ η απορρόφηση του οποίου είναι της τάξης του 80% και περίπου τόσο και σε επίπεδο περιφέρειας. Όμως για να φτάσει σε πλήρη απορροφητικότητα απομένει ένα 18% που πρέπει να εκταμιευτεί στους 6 μήνες και αφού αυτό είναι αδύνατο μετά από μια σειρά διαπραγματεύσεων παίρνει παράταση για ένα χρόνο η ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ (έληγε 31/12/2008). Όμως αποφασίστηκε το 18% να απορροφηθεί για τα τομεακά προγράμματα (Αλιεία, κοινωνία πληροφορίας) και για τα ΠΕΠ των περιοχών που θεωρήθηκαν πυρόπληκτες και ως γνωστόν η περιφέρειά μας δεν χαρακτηρίστηκε πυρόπληκτη… Τούτο δοθέντος σημαίνει από το ΠΕΠ Αν. Μακ – Θράκης, όσο δεν μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2008 θα χαρίσει κονδύλια στα ΠΕΠ των πυρόπληκτων περιφερειών. Και εδώ ο κ. Πλέσιας θέτει δυο καίρια ερωτήματα που αποτελούν και το δια ταύτα του θέματος και μια προτροπή: «Αυτή η μεταφορά δεν πρέπει να έχει αντανάκλαση στο ΕΣΠΑ και η περιφέρεια μας να πάρει περισσότερα; Αλλά πως θα τα πάρει όταν όλα θα τα χειρίζεται η Θεσσαλονίκη; Πρέπει να