-1 κιλό καλαμάρια
-250 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
-100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
-2 ντομάτες, χωρίς φλούδες και σπόρια, σε κυβάκια
-3 πιπεριές κέρατο σε κυβάκια
-1κ. γλ. ρίγανη φρέσκια ή ξερή
-1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
– ελαιόλαδο
– λεμονιού
-1 σκελίδα σκόρδου τσακισμένη
Για τη σάλτσα:
– χυμός λεμονιού
-ελαιόλαδο
Πλένουμε καλά τα καλαμάρια και τα στραγγίζουμε. Βράζουμε τα πλοκάμια σε λίγο νερό για 2 – 3 λεπτά. Σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το σκόρδο για λίγο και το αφαιρούμε. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τις πιπεριές για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Με τρυπητή κουτάλα τις παίρνουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ντομάτες σε δόσεις, αραιά μεταξύ τους σε μία στρώση, ώστε να τηγανιστούν για περίπου 4 – 5 λεπτά και τις βάζουμε στο μπολ με τις πιπεριές.
Όταν κρυώσει το μείγμα, αλατοπιπερώνουμε και το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, κρατώντας τα ζουμιά. Αφού το στραγγίσουμε προσθέτουμε τα τυριά, τη ρίγανη, το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού. Αναμειγνύουμε καλά και γεμίζουμε τα καλαμάρια, κλείνοντας το άνοιγμα με τα πλοκάμια και με μια οδοντοφλυφίδα.
Τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι που τα χωράει άνετα σε μία στρώση, τα λαδώνουμε καλά και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο , γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα και από την άλλη πλευρά.
Οταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και κρατάμε το ζουμί που έχουν βγάλει στο ταψί. Ανακατεύουμε το ζουμί που κρατήσαμε (από τα σοταρισμένα λαχανικά), μαζί με το ζουμί από το ταψάκι όπου ψήσαμε τα καλαμάρια, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, περιχύνουμε τα καλαμάρια και σερβίρουμε.