Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συνεχίζει πιστά στις προτεραιότητες που χάραξε ο Παυλίδης

Συνεχίζει πιστά στις προτεραιότητες που χάραξε ο Παυλίδης

0
pavlidis apologismos

Παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων του περιφερειάρχη και της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΜΘ σε ειδική συνεδρίαση

Επέμεινε σε ενεργοποίηση και συνεχή κινητικότητα. Ότι σφετερίζεται τα έργα που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση, τον κατηγόρησε ο Φ. Καραλίδης

Τον απολογισμό των Πεπραγμένων του ιδίου και της εκτελεστικής επιτροπής για την 16μηνη θητεία τους στη διοίκηση της ΑΜΘ, παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο περιφερειάρχης μετέφερε στο Σώμα τις βασικές στοχεύσεις και δράσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο του Απολογισμού 300 σχεδόν σελίδων και έδωσε το βασικό στίγμα της διοίκησης της Περιφέρειας, εμμένοντας στη συνεχή αφύπνιση, κινητικότητα και ενεργοποίηση πάντα με προσανατολισμό στους βασικούς άξονες προτεραιότητας που έχει θέσει η Περιφέρεια.

«Η ΑΜΘ άλλαξε πορεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η δευτεροβάθμια αυτοδιοικητική διοίκηση με τα capital controls, την οικονομική ύφεση, το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τις υπαναχωρήσεις εργολάβων. Τόνισε για άλλη μία φορά την απορροφητικότητα 116% από το κοινοτικό πλαίσιο που έκλεισε, καθώς και την ενεργοποίηση 85 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. «Καταφέραμε ένα γενικό νοικοκύρεμα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, που είναι δύσκολος και δυσχεραίνει περισσότερο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού με το μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων που είχαμε», σημείωσε ο κ. Παυλίδης.

Υπογράμμισε επίσης την έμφαση που δίνει η Περιφέρεια στους βασικούς τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει συνεχής ενεργοποίηση.

Ακόμη, στο πλαίσιο της συγκράτησης των επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, μετέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία φορολογικών ζωνών, όχι στα πρότυπα των ΕΟΖ, αλλά με μέριμνα για συγκεκριμένες περιοχές που βρίσκονται δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έτσι ώστε να προσφέρονται οικονομικά προϊόντα και ανταγωνιστικότητα στις ντόπιες επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε δε ότι, τη νέα περίοδο βαρύτητα θα δοθεί επίσης στην ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση, προκειμένου να αξιοποιούνται και να προωθούνται όλα τα τοπικά αγαθά εντός της Περιφέρειας.

Στο αναλυτικό τεύχος των Πεπραγμένων περιγράφονται αναλυτικά όλα τα εργα που υλοποιήθηκαν μέσω του ΠΕΠ, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο, η καταπολέμηση των ζωονόσων, η διεκδίκηση της βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους επισκέπτες, η πιλοτική πανευρωπαϊκή εφαρμογή από την ΠΑΜΘ της Έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3), τα αντιπλημμυρικά έργα, η συνολική παρέμβαση στον τουρισμό και οι δράσεις του πολιτισμού, καθώς και αναλυτικά οι παρεμβάσεις των ΠΕ.

Σε ποια σημεία επικεντρώθηκε η κριτική της αντιπολίτευσης

Σκληρή κριτική άσκησε ο Φώτης Καραλίδης, που επικεντρώθηκε στη δήλωσή του ότι «ο περιφερειάρχης απολογείται επί των έργων που ουσιαστικά ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση». Σχολίασε δε ότι καθυστέρησαν μια σειρά από έργα και «η καθυστέρηση δεν οφειλόταν στα capital controls, αλλά ανέδειξαν την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει τους εργολάβους». Έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για έργα που δεν έγιναν «γέφυρες» και άρα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με άλλους πόρους ή θα χαθούν. Ακόμη, ανέφερε ότι για μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως το μεταναστευτικό, «η διοίκηση της ΑΜΘ ακολούθησε τα γεγονότα, αν και η «Κοινωνική Συμμαχία», είχε θέσει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο εγκαίρως». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η παράταξή του είναι διατεθειμένη να στηρίξει σε σημαντικά έργα την Περιφέρεια, όπως η εγκατάσταση του φυσικού αερίου.

Στην έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικών δράσεων επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή της η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» . Ο Σπύρος Τουρτούρης σχολίασε ότι η επιτυχία στην απορροφητικότητα οφείλεται και στην κυβερνητική παρέμβαση, ενώ αναρωτήθηκε ποιες δράσεις ακολούθησαν την περσινή ειδική συνεδρίαση για τη φτώχεια στην Ξάνθη και κατά πόσο υπάρχει μηχανισμός που αντιμετωπίζει στοχευμένα τα διάφορα φαινόμενα που αφορούν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο Χρήστος Τρέλλης κατηγόρησε τη διοίκηση της ΑΜΘ ότι εφαρμόζει τα βάναυσα αντιλαϊκά μέτρα και σημείωσε ότι είμαστε μία από τις τελευταίες περιφέρειες στην ανάπτυξη, πράγμα που δεν είναι, όπως είπε, αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά της καπιταλιστικής προσέγγισης της ανάπτυξης. «Συνεχίζει να ακολουθείται ακριβώς η ίδια πολιτική ιδιωτικοποίησης, ξεπουλήματος δημοσίων εκτάσεων (ανεμογεννήτριες, ζεόλιθο κλπ) που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και θα ευνοήσει συγκεκριμένους επιχειρηματίες». Τέλος, χαρακτήρισε αναποτελεσματική την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιπλημμυρική προστασία και άφησε αιχμές για έλλειψη πολιτικής βούλησης και «πάρτι» που πρέπει να σταματήσουν.

«Δεν έχει όραμα για το πού πάει η Περιφέρεια αυτός ο απολογισμός, ήταν το σχόλιο της Κατερίνας Γεροστεργίου, που έδωσε βαρύτητα στη μέριμνα για τις κλιματικές αλλαγές. Σημείωσε επίσης ότι δεν δίνονται επαρκείς εξηγήσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Έξυπνη Εξειδίκευση πχ στον αγροδιατροφικό τομέα και τάχθηκε κατά της πιθανότητας εγκατάστασης συστήματος τεχνητής χιόνωσης στο Φαλακρό.

Τέλος, αναρωτήθηκε πώς προωθείται η περιφερειακή καταναλωτική συνείδηση, αφού δε συμμετέχουν στο διάλογο και τις εκδηλώσεις οι καταναλωτικές οργανώσεις, που ειδικά σε τρεις ΠΕ είναι ιδιαίτερα δραστήριες.

Τέλος, ο Βασίλης Τραϊφόρος, μεταξύ άλλων, εξήγησε τις αντιρρήσεις του σχετικά με το μοντέλο του Καλλικράτη που διατηρεί τους χωρικούς διαχωρισμούς, ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες τις Περιφέρειας στον τουρισμό και τις υποδομές.

*Φωτο: εφημερίδα Χρόνος.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…