Φωτιές άναψε στους εργαζόμενους του εργοστασίου Ζάχαρης Ξάνθης η τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη, 20 Μαρτίου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους αποχωρούντες από την υπηρεσία δικαστικούς λειτουργούς».
Τι προβλέπει η τροπολογία
Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει την απόσχιση των μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε Ξάνθη και Λάρισα από τη μητρική εταιρεία, καθώς και τη μείωση του προσωπικού από 600 σε 400 άτομα μέσω πρόωρης συνταξιοδότησης και μετατάξεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία η εκμετάλλευση των υποκαταστημάτων Ξάνθης και Λάρισας μεταβιβάζεται με απόσχιση από την ΕΒΖ σε νεοϊδρυόμενες θυγατρικές εταιρείες με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή βιοαιθανόλης. Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει την υπαγωγή 150 εργαζομένων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν την επόμενη πενταετία σε πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας. Η μηνιαία επιδότηση θα ισούται με το 80% του καταβαλλόμενου κατά τη λύση της σύμβασης μηνιαίου μισθού και δεν θα υπερβαίνει 1.500 ευρώ.
Η διάρκεια της ειδικής επιδότησης ανεργίας θα είναι μέχρι τη συμπλήρωση των ισχυουσών σήμερα προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης γήρατος και δεν θα υπερβαίνει τους 60 μήνες.
Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει ότι προσωπικό που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 80 άτομα μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς τους, να μεταταχθεί στις περιφέρειες.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Την αντίθεσή τους με την τροπολογία καταθέτουν οι εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης αφού δεν υιοθετήθηκε καμιά από τις προτάσεις που κατέθεσαν στην Ειδική Επιτροπή υπό τον γ. γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης κ. Δημήτρη Κοντό. Μάλιστα την Παρασκευή στις 2 η ώρα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των εργαζομένων από το Δ.Σ. του σωματείου για την τροπολογία και σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στην Ομοσπονδία όπου αναμένεται να αποφασιστούν κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Χατζηκακατσούπης επισημαίνει: «Δεν υιοθετήθηκε καμιά πρότασή μας. Αυτά που θέλουν να μας δώσουν για να αποχωρήσουμε δεν ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες όπως και οι μετατάξεις που ζητάμε για τα δύο εργοστάσια. Θέλουμε να μας δοθεί η ευκαιρία σε όποια από τα δύο εργοστάσια κλείσει να έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε αίτηση για μετάταξη. Αν δουλέψει θέλουμε να δουλέψουμε και αν όχι θέλουμε μετατάξεις. Ζητάμε διασφάλιση των θέσεων εργασίας».
Ένα ερημωμένο εργοστάσιο…
Σημειώνεται ότι σήμερα δουλεύουν στο Εργοστάσιο ζάχαρης Ξάνθης 41 εργαζόμενοι. Αν το εργοστάσιο δουλέψει με την νέα μορφή του θα χρειαστούν περίπου 80 άτομα. Ο κ. Χατζηκατσούπης εκτιμά ότι σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η τροπολογία αυτοί που θα φύγουν με εθελουσία έξοδο δεν θα είναι πάνω από 1 – 2 άτομα, ενώ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το πρόγραμμα επιδοτούμενης ανεργίας αφού υπάρχει το προηγούμενο …αποθαρρυντικό παράδειγμα των απολυμένων της «Φωνής της Αμερικής»!
Το εργοστάσιο που σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές δεσμεύσεις θα ξεκινούσε να λειτουργεί ως παραγωγής βιοαιθανόλης από τον Οκτώβριο του 2008 είναι ουσιαστικά ένα ερημωμένο εργοστάσιο αφού το μισό έχει ξηλωθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της διοίκησης.
Παράλληλα οι δεσμεύσεις διαψεύστηκαν αφού παρότι έχει ψηφιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την βιοαιθανόλη και τέλος Μαρτίου θα ξεκινούσε η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει τα δύο εργοστάσια (Λάρισας – Ξάνθης) αυτή δεν φαίνεται να προχωρά και επιπλέον οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους για το αν τελικά θα λειτουργήσουν τα εργοστάσια ή όλα θα μείνουν σχέδια …επί χάρτου και δεσμεύσεις άνευ περιεχομένου!
Μαριάννα
Ξανθοπούλου