Μπορεί την Κυριακή της Αποκριάς να πέφτουν οι προβολείς στο Δήμο Ξάνθης αλλά η Καθαρή Δευτέρα ανήκει στους περιφερειακούς Δήμους που ετοιμάζουν εκδηλώσεις έξω απ’ τα συνηθισμένα με παραδοσιακό χρώμα και πολύ κέφι.
Το κέφι και το γλέντι δεν τελειώνει την Κυριακή της Αποκριάς με το κάψιμο του Τζάρου στον Κόσυνθο. Φροντίζουν γι’ αυτό οι περιφερειακοί Δήμοι με τα δρώμενα που ετοιμάζουν και περιμένουν τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες για έναν διαφορετικό εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας με παραδοσιακές εκδηλώσεις, λαγάνα και πολύ κέφι.
Το έθιμο της Καμήλας και φασολάδα στο Δήμο Σταυρούπολης
Στη Σταυρούπολη και στα Κομνηνά, την Καθαρή Δευτέρα διοργανώνονται οι «Λαογραφικές Εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας». Στις 11.00΄ το πρωί θα γίνει η έναρξη της παρέλασης με την αναπαράσταση του εθίμου της Καμήλας. Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο που η περιγραφή του έχει ως εξής: «Ένας παλιός καμηλιέρης διηγείται: «Την καμήλα έμαθα να την κατασκευάζω από τον πατέρα μου που ήταν και αυτός καμηλιέρης. Πολλές μέρες πιο μπροστά στη γειτονιά που ετοιμάζονταν η καμήλα είχε κίνηση, ζωή. Ψήναμε μεζέδες, πίναμε κρασί, η γκάιντα έπαιζε και εμείς όλοι σκεπτόμασταν και προσπαθούσαμε να κάνουμε την καμήλα καλύτερη από πέρσι. Ετοιμάζαμε τον ξύλινο σκελετό – το κεφάλι το προσέχαμε ιδιαίτερα-και βάζαμε όλη την τέχνη μας ώστε να μοιάζει με της καμήλας.
Την καθαρή Δευτέρα σκεπάζαμε τον σκελετό της καμήλας με πολύχρωμα κιλίμια – φούντες – χάντρες, έμπαιναν από κάτω δυο άνδρες, βάζαμε πάνω τον καρνάβαλο, δυο καμηλιέρηδες ο ένας με τη γυναίκα του, ο γκαϊτατζής και ο οδηγός με το γαϊδουράκι και παίρναμε τους δρόμους.
Στη διαδρομή η καμήλα ζωηρή με το μεγάλο της στόμα άρπαζε ότι της άρεσε και ότι της κερνούσαν. Πλήθος μεταμφιεσμένων με τολμηρές χειρονομίες, πειράγματα και τραγούδια συμπλήρωναν το σκηνικό.
Ο ένας καμηλιέρης σε κάποια στιγμή σκότωνε τον αντίπαλό του, εκείνος όμως ξαφνικά ξαναζωντάνευε. Η αιώνια αναπαράσταση της ζωής και του θανάτου.
Του σπόρου που πέφτει στη γη και βλασταίνει με τρόπο μαγικό.
Στο τέλος κρεμούσαν την καμήλα τιμωρώντας την για τα αγαθά που έκλεψε, εκδικούμενοι μ’ αυτόν τον τρόπο τον Τούρκο κατακτητή για την άγρια φορολογία. Όλοι μαζί κατέληγαν στην πλατεία και γλεντούσαν ως το πρωί. Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία με αποκορύφωμα το γλέντι ακούονταν τραγούδια, στίχοι με ποιητικό πλούτο. Στα δύσκολα εκείνα χρόνια των διωγμών και της τουρκικής καταπίεσης τα έθιμα έδιναν λίγη χαρά στους καταπιεσμένους ΄Έλληνες.
Όπως σ’ όλα τα έθιμα έτσι και στο έθιμο της καμήλας έχουμε την αναπαράσταση της σποράς, της βλάστησης, της δημιουργίας ΖΩΗΣ».
Το γλέντι συνεχίζεται με φαγοπότι με χαλβά, λαγάνα και νηστίσιμα εδέσματα ενώ ακολουθεί Λαϊκό γλέντι, χορός και κρασί στην κεντρική πλατεία.
Παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κομνηνών με Λαϊκό γλέντι και παραδοσιακή φασολάδα.
Πρόσκληση του Συλλόγου Νεολαίας Καρυοφύτου
Για ανθόμελο και καρυοφυτινά καρύδια καλούν οι νέοι του Καρυόφυτου: «στυλοβάτες της παράδοσης, συνοδοιπόροι στα κελεύσματα των καιρών, εμείς τα μέλη του Συλλόγου Νεολαίας Καρυοφύτου, προσκαλούμε τους επισκέπτες και τους κατοίκους του Νομού την Καθαροδευτέρα στο Καρυόφυτο.
Ανθόμελο και καρύδια καρυοφυτινά, μοναδικά σε γεύση, αυθεντικά και γνήσια αναβιώνουν τη διαχρονική συνταγή ευεξίας.
Προσφέρονται απλόχερα, όπως και στιγμές διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.
Όλοι την Καθαρά Δευτέρα στο Καρυόφυτο. Νάματα φύσης και πολιτισμού, γευσιγνωσίας και επικοινωνίας».
Οι παραπάνω εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Σύλλογο Νεολαίας Καρυοφύτου με την συνδρομή του Δήμου Σταυρούπολης, του Σ. Αρσενίου, του Γ. Τολμίδη, του Σ. Ζευκίδη και του Δ. Σερεφιά, την Καθαρά Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008 στις 13:30’».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Α. Καρυόφυτου που θα υπάρχει και ορχήστρα. Την εκδήλωση διοργανώνουν τα 55 παιδιά μέλη του Συλλόγου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com