Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Στο ίδιο μοτίβο ανάπτυξης το πρόχειρο Εθνικό Χωροταξικό

Στο ίδιο μοτίβο ανάπτυξης το πρόχειρο Εθνικό Χωροταξικό

0

Το Εθνικό Χωροταξικό που προσπαθεί να εφαρμόσει η κεντρική διοίκηση της χώρας αποτέλεσε το αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που αποτέλεσμα είχε την κοινή διαπίστωση ότι χρήζει προσθηκών και αλλαγών τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο αν ο στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του κέντρου και της περιφέρειας κι όχι η συνέχιση της ίδιας τακτικής που επί χρόνια ακολουθείται.
Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2008 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, στις 18.30 στο ξενοδοχείο ‘Νατάσσα’ ημερίδα με θέμα: «Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αναπτυξιακές Προοπτικές Δήμου Ξάνθης και ευρύτερης περιοχής». Την ημερίδα παρακολούθησαν ο βουλευτής Ξάνθης Π. Σγουρίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, η εκπρόσωπος του Υπερνομάρχη και νομαρχιακή σύμβουλος Χ. Δημούδη, οι Δήμαρχοι Βιστονίδας και Μύκης, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ξάνθης Χ. Μούρκας, Ν. Φωτιάδης , Λ. Κωνσταντινίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ξάνθης Χ. Πούλιος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Τοπείρου και πρώην βουλευτής Γ. Παυλακάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων παρεμφερών με το θέμα αντικειμένων.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήμα Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ζ. Δεμαθάς που μίλησε για την ‘Χωρική και Αστική Ανάπτυξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013’, Ο Αρχιτέκτονας – Πολεοδόμος – Χωροτάκτης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Π. Λουκάκης καταθέτοντας ‘Σκέψεις και Προτάσεις για το υπό θεσμοθέτηση Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης’ και ο Επίκουρος Καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κ. Λαλένης που αναφέρθηκε στα ‘Δίκτυα Πόλεων και Ανάπτυξη- Η περίπτωση του τρίπολου Ξάνθης – Καβάλας – Δράμας’.
Καλή η προσπάθεια που όμως χρειάζεται συμπληρώσεις
Στους χαιρετισμούς τους πριν την έναρξη παρουσίασης των εισηγήσεων όλοι τόνισαν ότι η προσπάθεια για την κατάρτιση του Εθνικού Χωροταξικού είναι αποδεκτή τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις ενώ στηλιτεύθηκε το γεγονός ότι η λογική ανάπτυξης συνεχίζει να ορίζεται απ’ το δίπολο Αθήνας – Θεσσαλονίκης αποδυναμώνοντας την ελληνική περιφέρεια.
Εκ μέρους του Δημάρχου που απουσίαζε στο εξωτερικό, ο Αντιδήμαρχος Χ. Μούρκας αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η Ξάνθη απ’ το τρίπολο Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης που προβλέπεται ενώ στάθηκε στην έλλειψη πρόνοιας για τον ρόλο που μπορεί να παίξει στον αναπτυξιακό χάρτη της περιοχής η Παλιά Πόλη της Ξάνθης.
Ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης ανέφερε τα εξής : «σημαντική η διαβούλευση που ξεκίνησε πέρυσι και η κοινωνία είχε ενεργό συμμετοχή. Για μια ακόμη φορά, το κέντρο, οι συντάκτες, δε βλέπουν πόσο πρέπει να σκύψουν στην υπόλοιπη χώρα. Εμείς είδαμε σημαντικά πράγματα να παραλείπονται, κάποια άλλα να μην έχουν ορθές προβλέψεις και γενικότερα να οδηγούμαστε σ’ αυτό το σχέδιο που έπρεπε να είναι βαθιά μελετημένο και να λαμβάνει υπόψη την εξωστρέφεια της χώρας, τις τάσεις, τα σχέδια για αύριο, να υπολείπεται. Το πρώτο που παρατηρήσαμε είναι ότι πάμε σε μια Ελλάδα δυο ταχυτήτων, αυτή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και την άλλη. Είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας που μας ταλάνιζε τόσα χρόνια και συνεχίζει να μας ταλανίζει. Ο προβληματισμός που προκύπτει είναι αν τελικά αποτελεί εθνικό στόχο η ισόρροπη ανάπτυξη μετά την μελέτη του εθνικού χωροταξικού με τη σημερινή πρόταση κι ο προβληματισμός επιτείνεται όταν λάβει κανείς υπόψη τα αποτελέσματα του παρελθόντος που αποδεικνύουν ένα ενδυναμωμένο κέντρο και μιας αποδυναμωμένης περιφέρειας. Στις 8 Φεβρουαρίου έφτασε σε τελική διαβούλευση το τελικό σχέδιο, στηλίτευσε τα ελλείμματα για την περιοχή που απαιτούν συμπλήρωση όπως οι πολιτιστικοί χώροι της βόρειας Ελλάδας. Ενώ το ΕΣΠΑ έχει ένα τρίπολο ανάπτυξης, έχουμε μια απόκλιση στα στοιχεία με την τοποθέτηση σε διαφορετικές κατηγορίες των περιοχών που προβλέπονται ν’ ανήκουν στα ίδια τρίπολα».
Κλείνοντας ο κ. Παυλίδης ανέφερε: «σε πολλά σημεία έχουμε επιφανειακή προσέγγιση. Δεν είναι εναρμονισμένο με τα άλλα χωροταξικά, της αειφόρου ανάπτυξης, του τουρισμού και τα υπόλοιπα κι ούτε με αυτό που υποτίθεται ότι εφαρμόζουμε στην Περιφέρεια. Υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις απ’ τα σχέδια και την πράξη και αστοχίες που δεν αποτυπώνουν την πραγματική αναπτυξιακή πολιτική. Αυτά θεωρώ ότι πρέπει να διορθωθούν. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα αλλά πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τις καταστάσεις και τα υπόλοιπα χωροταξικά».
Προσπάθεια από τοπικές φωνές για να προλάβουμε την ανάπτυξη θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν ο βουλευτής Ξάνθης Π. Σγουρίδης: «είναι επιβεβλημένη η ενημέρωση γιατί το εθνικό χωροταξικό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας και είναι καθοριστικό στοιχείο για τον προγραμματισμό της ζωής μας. Η έλλειψη χωροταξικού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην στρεβλή ανάπτυξη της χώρας που στηριζόταν στο δίπολο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη άποψη όμως δεν είναι η σωστά και ορθολογικά διατυπωμένη γιατί δεν προηγήθηκε συζήτηση από πάνω προς τα κάτω. Δεν έχει γραμμική ανάπτυξη ενώ η ανταγωνιστική ανάπτυξη δεν θα βοηθήσει. Πρέπει να υπάρξουν τοπικές φωνές για να προλάβουμε και τοπικές προτάσεις με όραμα για να επέλθουν βασικές αλλαγές στο σχέδιο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί κοινωνική συνοχή μ΄αυτό το σχέδιο. Πρόκειται για μια πρόχειρη και βεβιασμένη μελέτη».
Το Εθνικό και το Τοπικό Χωροταξικό ως μέσον εθνικής και τοπικής ανάπτυξης
Στις εισηγήσεις τους οι επιστήμονες αναφέρθηκαν τόσο στην ιστορική εξέλιξη κατάρτισής του όσο και στις στρεβλώσεις που προέκυψαν απ’ τις παλαιότερες προτάσεις που λειτούργησαν ως επί το πλείστον με το δίπολο ανάπτυξης Αθήνας – Θεσσαλονίκης με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα. Επίσης τονίσθηκε η διαφοροποίηση απ’ τον σχεδιασμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο που σε πολλά σημεία λειτουργεί σε αντίθετη κατεύθυνση ενώ σε τοπικό επίπεδο κατατέθηκαν προβληματισμοί για τον τρόπο που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι περιοχές του τριπόλου Ξάνθης – Καβάλας- Δράμας αφού φαίνεται να μην έχουν συνυπολογισθεί σημαντικές και καθοριστικές παράμετροι που επηρεάζουν την περιοχή και την ανάπτυξή της.
Η άποψη των αρχιτεκτόνων Ξάνθης
Ένας απ’ τους κλάδους που μπορούν κι επιβάλλεται να έχουν διαμορφωμένη άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, οι αρχιτέκτονες της Ξάνθης, εκφράζονται μέσα απ’ την Πρόεδρο του Συλλόγου τους Μ. Μπαλούση που αναφέρει &#963

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …