Ιδού ο κάδος, ιδού η ανακύκλωση!

0

Ένα σημαντικό βήμα για την συνειδητοποίηση της ανακύκλωσης ως ιδέας αλλά και ως καθημερινής πρακτικής κάνει ο Δήμος Ξάνθης. Ήδη παραλείφθηκε από την Εταιρεία Ανακύκλωσης και έχει τοποθετηθεί στο οικόπεδο των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου (πίσω από την Πυροσβεστική) την περασμένη Παρασκευή το πρώτο κοντέινερ ανακύκλωσης μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών.
Ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την καθαριότητα κ. Τάσος Θεοδωρίδης μέσα από το «Ε» καλεί του πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή ενώ δίνει την πληροφόρηση ότι ήδη άρχισε και η τοποθέτηση 20 κάδων σε διάσπαρτα σημεία της πόλης. Πρόκειται για τους κάδους ανακύκλωσης μπαταριών και μικρών ηλεκτρικών συσκευών.
Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΘ κ. Κοτσάκη το σύστημα των μπλε κάδων για την ανακύκλωση χαρτιού – υλικών συσκευασίας θα αρχίσει να λειτουργεί λίγο αργότερα από την αρχική ανακοίνωση (είχε καθοριστεί για τον Οκτώβριο του 2008) και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2009. Πρόκειται για το σχέδιο ανακύκλωσης της Περιφέρειας σύμφωνα με το οποίο θα τοποθετηθούν σε αντιστοιχία 100 κάτοικοι ένας κάδος σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας αλλά και σ’ όποιον δήμο το επιθυμεί. Σημειώνεται ότι τα απορριμματοφόρα που θα διατεθούν από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης θα λειτουργούν με έξοδα του Δήμου. Με την τοποθέτηση και των μπλε κάδων γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα για την ανακύκλωση η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο της Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Για το Σχέδιο ΑΜ – Θ
Αναφορικά με την εξέλιξη επ’ αυτού σύμφωνα με πληροφόρησή μας από τον κ. Κοτσάκη ο οποίος συναντήθηκε με τον γ. γραμματέα της Περιφέρειας κ. Σταμάτη και με εκπροσώπους του Ταμείου Συνοχής χρηματοδοτείται το Σχέδιο με 22 εκ. εύρο και την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης όμως ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ετοιμαστεί τα τεύχη δημοπράτησης των έργων διαφορετικά το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί και να κάνει φτερά η χρηματοδότηση.
Πρόστιμα για τις χωματερές – Άμεση αποκατάσταση στις 2 χωματερές του Δήμου Ξάνθης
Μεγάλο όμως είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμαρχοι και από τις ανεξέλεγκτες χωματερές, καθώς επισείονται πρόστιμα από την ισχύουσα νομοθεσία και θα αρχίσουν να επιβάλλονται από την αρχή της νέας χρονιάς. Στο δήμο Ξάνθης λειτουργούν 2 χωματερές – στο Εύμοιρο και κάτω από το παλιό γήπεδο της Ασπίδας, ενώ ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση …ανεξέλεγκτων χωματερών ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή.
Ο κ. Θεοδωρίδης μας πληροφόρησε ότι για μεν τη χωματερή του Ευμοίρου θα επιληφθεί το Δασαρχείο Ξάνθης στο οποίο ανήκει η έκταση για δε τον λεγόμενο σκουπιδότοπο που ανήκει στο Δήμο την αποκατάσταση του θα επιληφθεί ο Σύνδεσμος Διαχείρισης υλοποιώντας το εγκεκριμένο πρόγραμμα των 1.5 εκ. ευρώ.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…