Ολοκληρώθηκε η 57η Σύνοδος των Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Προέδρων των Επιτροπών Ερευνών όλων των Πανεπιστημίων, ενώ στην Κομοτηνή στις 29 Φεβρουαρίου έως τις 1 Μαρτίου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων.
Ο αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραμπίνης και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Δ.Π.Θ. αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου των Προέδρων των Επιτροπών Ερευνών τα οποία εισηγήθηκε και στη Σύνοδο των πρυτάνεων. Συγκεκριμένα τη σύνοδο απασχόλησε ευρέως ο νέος νόμος για την έρευνα και την τεχνολογία που ψηφίστηκε την Τρίτη που – σύμφωνα με το γενικό συμπέρασμα της Συνόδου – ουσιαστικά συρρικνώνει τον ερευνητικό ρόλο των πανεπιστημίων μεταφέροντας την έρευνα σε καινούργια ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. Αυτό αποτελεί και το σημείο τριβής των πανεπιστημιακών με το υπουργείο και προκαλεί προβληματισμό και αντιδράσεις.
Νέα δεδομένα στον ερευνητικό ρόλο των πανεπιστημίων με το νέο νομοσχέδιο
Καραμπίνης: «Συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του νέου νόμου για την έρευνα. Ένας νόμος ο οποίος μας έχει προβληματίσει αρκετά καθώς διαμορφώνει νέα δεδομένα για τα πανεπιστήμια όπου ο ερευνητικός τους ρόλος φαίνεται να συρρικνώνεται σημαντικά. Έτσι εκφράσαμε απόψεις και στον εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας του ΕΠΕΑΚ τον κ. Παντρεμένο και στον εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας ότι αυτή τη στιγμή όπως διαρθρώνεται ο νόμος παρότι δεν φαίνεται να αφορά άμεσα τα πανεπιστήμια εμμέσως όμως πλην σαφώς ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης φεύγει από τα πανεπιστήμια και μεταφέρεται σε καινούργια ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. Αυτό ουσιαστικά είναι και αντισυνταγματικό αλλά και στους πρόσφατους νόμους που λένε ότι η έρευνα διεξάγεται και μέσα στα πανεπιστήμια και ότι καθήκον των πανεπιστημίων είναι να προαγάγουν την επιστήμη μέσα από την έρευνα. Έτσι πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή των πόρων αφού αυτή τη στιγμή περίπου του 70% – 80% του ερευνητικού προϊόντος παράγεται στα πανεπιστήμια. Δεν μπορεί λοιπόν η χρηματοδότηση να είναι κάτω από 10%.»
Στη Σύνοδο υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογο σχετικά με τη χάραξη της στρατηγικής για την έρευνα που θα ακολουθήσει το υπουργείο Παιδείας: «Είμαστε από τους κύριους συνομιλητές του υπουργείου Παιδείας σ’ ότι αφορά τη χάραξη αυτής της στρατηγικής υπηρετώντας το ρόλο μας ως ερευνητών άλλωστε και ο τίτλος μας είναι Διδακτικό ερευνητικό προσωπικό».
Συζητήθηκαν επίσης διάφορες αρρυθμίες που παρουσιάζονται από την πολιτεία που αφορούν την ίδια τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των κονδυλίων των ειδικών λογαριασμών, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από το Δ’ χρηματοδοτικό πρωτόκολλο του Δ΄ΚΠΣ.
Μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ
Ένα μείζον θέμα που απασχόλησε επίσης τη Σύνοδο των Πρυτάνεων ήταν το προς ψήφιση νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στα ΤΕΙ για αυτόνομα μεταπτυχιακά, και το πλαίσιο αυτό «ενθαρρύνονται» οι συμπράξεις ΑΕΙ και ΤΕΙ για το ίδιο θέμα.
Καραμπίνης: «Δεν είμαστε ανταγωνιστές με τα ΤΕΙ. Πιστεύουμε όμως έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η ενότητα για την παιδεία στη χώρα μας αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα στα ΤΕΙ δεν μπορούν υπάρξουν αξιόλογα, σε συνδυασμό δε του νομοσχεδίου για την έρευνα και του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να ιδρύουν μεν επιστημονικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα χωρίς όμως επιπρόσθετη χρηματοδότηση πρακτικά μας βρίσκει αντίθετους καθώς πρέπει να μπορούμε από τους τακτικούς προϋπολογισμούς μας να χρηματοδοτούμε την έρευνα πράγμα που θα φέρει υστέρηση τις προπτυχιακές μας σπουδές. Εμείς ζητάμε ως πανεπιστημιακοί μια αναλογικότερη κατανομή των πόρων για την έρευνα. Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης και η γ. γραμματεία έρευνας και τεχνολογίας να διαμορφώνουν και να χαράζουν την εθνική στρατηγική έρευνας σ’ ότι αφορά τις επιχειρήσεις όμως δεν θα πρέπει να αγνοούνται τα πανεπιστήμια και δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται ο ρόλος τους σ’ ότι αφορά το ερευνητικό προϊόν το οποίο τουλάχιστον μέχρι σήμερα όπως συμβαίνει σ’ όλα τα κράτη της Ευρώπης και ανταγωνιστικό είναι και υψηλής ποιότητας».
Διευρύνεται το Δ.Π.Θ. όμως εντός των …τειχών της Θράκης – Στην Ξάνθη νέο τμήμα Ενεργειακών Μηχανικών
Όσον αφορά τα καθ’ ημάς και το ΔΠΘ μετά την εκφρασμένη με απόφαση συγκλήτου για διεύρυνση του σε Καβάλα και Δράμα και την ξεκάθαρη άρνηση δια στόματος υπουργού Παιδείας το ΔΠΘ προσανατολίζεται για διεύρυνση μεν εντός των «τειχών» της Θράκης δε!
Συγκεκριμένα υπάρχει μια απόφαση της συγκλήτου να ιδρυθούν νέα τμήματα στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη.
Καραμπίνης: «Στην Ξάνθη υπάρχει μια απόφαση συγκλήτου και έχει οριστεί μια επιτροπή την οποία προεδρεύω η οποία επεξεργάζεται ποια θα είναι εκείνα τα τμήματα που συμπληρώνουν τη φυσιογνωμία του Πολυτεχνείου. Επιδιώκουμε τμήματα που θα μας παρέχουν μηχανικούς ανταγωνιστικούς και όχι τμήματα που θα ιδρυόντουσαν για να πάρουν δίπλωμα ανεργίας. Μια από τις σκέψεις που επεξεργαζόμαστε είναι να υπάρξει ένα τμήμα Ενεργειακών Μηχανικών. Επειδή η Θράκη εξελίσσεται σ’ ενεργειακό κόμβο ( ενέργεια από αγωγούς πετρελαίου και από φυσικό αέριο και ενέργεια από ΔΕΗ) θεωρούμε ότι ένα τέτοιο τμήμα θα εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες και θα δώσει υψηλού επιπέδου επιστήμονες».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Δ.Π.Θ: Διεύρυνση εντός των …τειχών της Θράκης
-
«Κίνημα Δημοκρατίας» – Αυτό είναι το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Με σφοδρή επίθεση προς τους πρώην συντρόφους στο ΣΥΡΙΖΑ τα αποκαλυπτήρια του νέου πολιτικο… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ… -
Κορίνα Αθανασιάδου: Από την Ξάνθη στον κόσμο του Sustainable Design στη Ν. Υόρκη
Η interior architect τιμάται από το New York School of Interior Design ως μία από τις πιο …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
«Κίνημα Δημοκρατίας» – Αυτό είναι το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Με σφοδρή επίθεση προς τους πρώην συντρόφους στο ΣΥΡΙΖΑ τα αποκαλυπτήρια του νέου πολιτικο… -
Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ… -
Οσομπούκο με κρεμμυδάκια στο φούρνο
-4 φέτες κότσι μοσχαρίσιο (οσομπούκο) 1½ κιλό περίπου -500γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο -3 σ…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα
Εμβόλιμο: Μόνο κα …