Αυτό που κάποτε ακούγαμε και θεωρούσαμε ότι είναι μακριά, βιώνουμε τα τελευταία χρόνια όλο και πιο κοντά μας, δίπλα μας, αφού η νόσος Αλτζχάιμερ εξελίσσεται ραγδαία και τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο προοδεύουμε ως κοινωνία τόσο θ΄ αυξάνεται και ο αριθμός των πασχόντων.
Ημερίδα με θέμα τη νόσο Αλτζχάιμερ διοργάνωσε το ΚΑΠΗ Ξάνθης την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008 στο ξενοδοχείο ‘Ελισσώ’. Την ημερίδα με τίτλο: «Η προσέγγιση της άνοιας από τον Γενικό – Οικογενειακό γιατρό» παρακολούθησαν πολλοί ξανθιώτες εκτός απ’ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΠΗ ενώ οι επιστήμονες που συμμετείχαν ήταν γιατροί Γενικής Ιατρικής απ’ το Κέντρο Χρυσούπολης και το νοσοκομείο Ξάνθης, με τον συντονισμό της Μ. Σταματοπούλου, Φυσικοθεραπεύτριας του ΚΑΠΗ και τη συμμετοχή Προέδρου της Ελληνικής εταιρίας νόσου Αλτζχάιμερ Ν. Ξάνθης. Π. Μιχαηλίδου.
Άλλο άνοια, άλλο Αλτζχάιμερ
Η νόσος που όλο και συχνότερα ακούμε τα τελευταία χρόνια αφού όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας ταλαιπωρούνται απ΄ αυτήν, οφείλει την ονομασία της στον ψυχίατρο Αλτζχάιμερ που είναι ο πρώτος που παρατήρησε ότι πρόκειται για συγκεκριμένη νόσο. Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, ο ψυχίατρος είχε μια ασθενή 50 χρονών η οποία εμφάνιζε συγκεκριμένα συμπτώματα που παρακολουθούσε επί σειρά ετών ώσπου στα 56 της πέθανε. Με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας της θανούσας έγινε νεκροτομή και αποδείχθηκε ότι ο εγκέφαλός της είχε συρρικνωθεί και συγκεκριμένα είχε σχεδόν εξαφανισθεί ο φλοιός του εγκεφάλου απ’ τον οποίον ξεκινούν οι εντολές για όλα όσα αδυνατούν να κάνουν όσοι νοσούν. Ήταν και η πρώτη καταγραφή της νόσου οπότε και της δόθηκε το όνομα του ψυχιάτρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, πρόκειται για την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ενώ σε άτομα πάνω απ’ τα 85, ένας στους δυο νοσεί τονίζοντας όμως ότι άλλο είναι η άνοια κι άλλο η νόσος. Η συγκεκριμένη νόσος παρουσιάζεται στα πολιτισμένα κράτη κι όσο προοδεύουμε τόσο θα αυξάνονται και τα ποσοστά των νοσούντων ενώ σήμερα ήδη νοσούν στην Ευρώπη 3,5 εκατομμύρια και παγκοσμίως 15 εκατομμύρια.
Όπως τονίστηκε η νόσος δεν αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη του γήρατος αφού μπορεί να παρουσιαστεί και στην ηλικία των 40 χρονών ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται απ’ τα 65 και πάνω. Η εξέλιξή της μπορεί να κρατήσει από 3 – 20 χρόνια ενώ ο μέσος όρος διάρκειάς της είναι 7-8 χρόνια.
Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, όλοι οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα και με την ίδια βαρύτητα ωστόσο οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν αν πρόκειται για τη νόσο από κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα μεταξύ των οποίων τα πιο συχνά είναι:
– Μείωση μνήμης, ικανότητας εκμάθησης και προσοχής
– Μείωση της ικανότητας κρίσης και λήψης αποφάσεων
– Μείωση της ικανότητας να χρησιμοποιεί την κατάλληλη λέξη ή φράση
– Μείωση της ικανότητας εκτέλεσης μαθηματικών πράξεων
– Αποπροσανατολισμός, χάνεται δε μπορεί να βρει τον δρόμο για το σπίτι
– Μείωση συντονισμού των κινήσεων, αδυναμία να εκτελέσει επιδέξιες κινήσεις
– Αλλαγές στην προσωπικότητα, το εξωστρεφές άτομο μπορεί να γίνει εσωστρεφές, το στοργικό άτομο μπορεί να γίνει αδιάφορο ή καχύποπτο και ευερέθιστο
– Αλλαγές στο συναίσθημα, που περιλαμβάνουν ανησυχία, μελαγχολία και υπερσυγκινησία
Η νόσος παρουσιάζεται σε τρία στάδια, το αρχικό, το μέσο και το προχωρημένο και αναφέρθηκαν τα συμπτώματα που παρουσιάζονται και η εξέλιξή τους σε κάθε στάδιο ενώ τονίστηκε η σημαντικότητα της στήριξης του ασθενούς αλλά και των φροντιστών του λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει ο ασθενής.
Η φαρμακευτική αγωγή που παρέχεται όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, βοηθάει στην ομαλοποίηση της συμπεριφοράς και στην καθυστέρηση εξέλιξης της νόσου ενώ με κάποιους συνδυασμούς έχει παρατηρηθεί πρόσκαιρη βελτίωση σε κάποια ποσοστά των νοσούντων.
Ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας μοιραζόταν έντυπο ενημερωτικό υλικό για τη νόσο Αλτζχάιμερ καθώς και η τριμηνιαία έκδοση της Ελληνικής Εταιρίας της νόσου και συναφών διαταραχών. Μέχρι και σήμερα Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται τεστ μνήμης πρωί και απόγευμα στο κεντρικό ΚΑΠΗ από εξειδικευμένους επιστήμονες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com