Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καυσόξυλα: Άρχισε να ‘’ζεσταίνεται’’ η αγορά με ελαφρώς αυξημένες τιμές

Καυσόξυλα: Άρχισε να ‘’ζεσταίνεται’’ η αγορά με ελαφρώς αυξημένες τιμές

0
xyla-zournatzidis

Ξεκίνησε η υψηλή σεζόν ζήτησης μετά το πρώτο ‘’μούδιασμα’’ από τα capital controls

Χρ. Ζουρνατζίδης: «Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά και ένας χώρος με αρκετές ατασθαλίες, αφού απουσιάζει ο οποιοσδήποτε έλεγχος»

Ξεκίνησαν σιγά-σιγά τα νοικοκυριά να προμηθεύονται τα καυσόξυλα που θα χρειαστούν, ώστε να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ζεστασιά του σπιτιού τους φέτος το χειμώνα. Οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές σημειώνουν μια ελαφριά πτώση σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που δικαιολογείται από την έλλειψη ρευστότητας, αλλά ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι αγοραστές, αφού όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια καταφεύγουν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Ιδίως μετά την εξαγγελία για δραστική μείωση του επιδόματος θέρμανσης έως και 50%, πολλοί είναι αυτοί που δεν θα προτιμήσουν το πετρέλαιο και αυτό τον χειμώνα.

Μειωμένες οι πιστώσεις του υπουργείου στα Δασαρχεία για μειωμένο τίμημα στην ορεινή περιοχή

Ως γνωστόν, με την εφαρμογή της ΚΕΔ (Κρατικής Εκμετάλλευσης Δασών) η Δασική Υπηρεσία προγραμμάτισε να ικανοποιεί τις ανάγκες σε καυσόξυλα των δασόβιων και παραδασόβιων πληθυσμών, διαθέτοντας τα παραγόμενα δασικά προϊόντα με τιμές κάτω του κόστους, επιδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις θερμαντικές ανάγκες τους (άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας). Με αυτό πετύχαινε από την μια την προστασία του Δάσους από αλόγιστη καυσοξύλευση και από την άλλη στήριζε οικονομικά τους πληθυσμούς της ορεινής Ελληνικής υπαίθρου, τόσο για τη συγκράτηση στους τόπους καταγωγής τους, όσο και ως αμοιβή και επιβράβευση για την συμβολή τους στη δασοπροστασία. Το «Ε» επικοινώνησε με την κα Ανδρομάχη Χαραλαμπίδου, δασοπόνο στο Δασαρχείο Ξάνθης, η οποία είναι υπεύθυνη για την διάθεση καυσόξυλων στους κατοίκους της ορεινής Ξάνθης. Όπως μας ενημέρωσε, η διάθεση έχει αρχίσει ήδη από τον Ιούνιο, βάσει των πιστώσεων που κατατίθενται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Φέτος, η ποσότητα που θα διατεθεί στους δικαιούχους είναι μειωμένη, λόγω και της μείωσης των πιστώσεων. «Παλιότερα χορηγούσαμε μέχρι και 12 χωρικά ανά οικογένεια, ενώ φέτος θα διατεθούν μόνο 5», δήλωσε η κα Χαραλαμπίδου, η οποία τόνισε ότι αυτό δεν αφορά αδυναμία ή απροθυμία του Δασαρχείου, όπως νομίζουν πολλοί κάτοικοι που διαμαρτύρονται, αλλά είναι θέμα οικονομικής κάλυψης από το αρμόδιο υπουργείο.

Η μείωση των χορηγούμενων οδηγεί στην λαθροϋλοτομία

Ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η μειωμένη χορήγηση καυσόξυλων στους ορεινούς πληθυσμούς, είναι το γεγονός ότι καταφεύγουν σε λαθροϋλοτόμηση των δασών που περιβάλλουν τους οικισμούς όπου διαμένουν. Όπως δήλωσε η κα Χαραλαμπίδου, τα χωρικά που διέθετε το Δασαρχείο Ξάνθης στους κατοίκους των χωριών από το Πίλημα μέχρι το Λυκοδρόμιο ανερχόταν σε 13.000 χωρικά, ενώ φέτος θα χορηγηθούν περίπου 6.500 χωρικά. «Οι πιστώσεις δεν είναι σταθερές και είμαστε συνεχώς εν αναμονή, ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους δικαιούχους με προτεραιότητα τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους τριτέκνους, τους ανθρώπους με αναπηρία άνω του 67% και τέλος του ανέργους», σημείωσε η κα Χαραλαμπίδου, για να συμπληρώσει: «Τα τελευταία χρόνια κατατίθενται πιστώσεις ακόμη και τον Δεκέμβριο, αν το υπουργείο έχει κάποιο πλεόνασμα κατά το κλείσιμο της χρονιάς».

Χρ. Ζουρνατζίδης: «Αγοράζουμε από την Βουλγαρία λόγω καλύτερης τιμής, αν και δεν είναι συνεπείς ως επαγγελματίες»

Μάχη είχε ξεσπάσει πριν τρία χρόνια στην αγοροπωλησία καυσόξυλων μετά την διάταξη του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης, Θ. Σκορδά, όταν υποχρεώθηκαν οι έμποροι να πωλούν τα καυσόξυλα κατ’ όγκο και να χρησιμοποιούν ως μονάδα μέτρησης το χωρικό κυβικό μέτρο. Ως χωρικό κυβικό μέτρο νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου συμπεριλαμβανομένων των κενών λόγω της στοίβαξης, ενώ τα προς πώληση καυσόξυλα πρέπει να στοιβάζονται με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους, ώστε να διευκολύνεται η μέτρηση των διαστάσεων της στοίβας που πρόκειται να πωληθεί. Ένα μέτρο που αν και πάρθηκε προκειμένου να επιλύσει προβλήματα, δημιούργησε περισσότερα, με πολλούς εμπόρους, αλλά και καταναλωτές να επιμένουν στην αγορά με το κιλό. «Παρότι είναι πλέον παράνομο να πουλάμε με το κιλό, κάποιοι το κάνουν. Και παρότι ο κόσμος θεωρεί ότι αγοράζει φθηνότερα, στην ουσία υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης στα κιλά, καθώς δεν υπάρχουν και ελεγκτικοί μηχανισμοί», μας δήλωσε ο κ. Χρύσανθος Ζουρνατζίδης, τον οποίο επισκέφθηκε το «Ε» στο κατάστημα της συζύγου του, Ντίνας Ζουρνατζίδου. Ο ίδιος μας ανέφερε ότι προμηθεύεται καυσόξυλα από την Βουλγαρία, καθώς οι τιμές είναι χαμηλότερες, αν και λείπει συχνά ο επαγγελματισμός από τις συναλλαγές με τους εκεί εμπόρους.

Χρ. Ζουρνατζίδης: «’’Παραμύθι’’ το χειρότερο βουλγαρικό ξύλο λόγω τοπικών συμφερόντων»

«Οι τιμές που πωλούν οι ντόπιοι συνεταιρισμοί είναι απαγορευτικοί για την σημερινή αγορά, γι’ αυτό μας αναγκάζουν να καταφεύγουμε στην βουλγαρική αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουρνατζίδης. Ο ίδιος, πάντως, αποδίδει την ανεξέλεγκτη αγορά καυσόξυλων στο γεγονός ότι δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Υπάρχουν παράνομοι έμποροι στην Ξάνθη, ‘’νόμιμοι’’ που δεν κόβουν αποδείξεις, ούτε πληρώνουν ΦΠΑ, άλλοι δηλώνουν ό,τι θέλουν στο ζύγισμα και στο μεικτό βάρος των φορτηγών τους». Τα ξύλα που διατίθενται για καυσόξυλα είναι η δρυς (βελανιδιά ή μεσές), η οξιά και τα γάβρα. Ένας σάκος που περιέχει ένα χωρικό, ζυγίζει περίπου 500 κιλά και η τιμή του ανέρχεται στα 60 ευρώ. Η ελληνική παραγωγή ξύλου δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και την ζήτηση, γεγονός που φαίνεται να εκμεταλλεύονται κάποιοι υλοτόμοι. Σε τηλεφωνικές μας επικοινωνίες, πάντως, και με άλλους ξυλέμπορους, από τους 70 περίπου στην περιοχή της Ξάνθης, μερικοί δήλωσαν ότι έχουν έλλειψη καυσόξυλων, ενώ κάποιοι άλλοι απροκάλυπτα μας ενημέρωσαν για την τιμή πώλησης ανά κιλό. Συνήθειες που δύσκολα φαίνεται ότι θα αλλάξουν, αν δεν υπάρξει άνωθεν βούληση για συμμόρφωση όλων.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις στρατοπέδων σε Ήπειρο, Έβρο και Αιγαίο

Συγχωνεύονται τέσσερα στρατόπεδα στον Έβρο Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) υλοπ…