Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Τη χτύπησαν γιατί είπε ότι είναι Ελληνίδα Ρομά

Τη χτύπησαν γιατί είπε ότι είναι Ελληνίδα Ρομά

0

Για μια ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι κάποιοι θεωρούν τη βία ως το αποτελεσματικότερο μέτρο να επιβάλλουν τις απόψεις τους, να εκφοβίσουν και να φιμώσουν φωνές που πρεσβεύουν κάτι διαφορετικό απ’ αυτούς και έχουν το σθένος να το υπερασπίζονται. Αυτή τη φορά θύμα βίας η κα Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, πρόεδρος του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου γυναικών «Η ΕΛΠΙΔΑ» του Δροσερού Ξάνθης.
Τη χτύπησαν γιατί είπε ότι είναι Ελληνίδα Ρομά
Το θλιβερό περιστατικό συνέβη στην Αλεξανδρούπολη το πρωί της Κυριακής 1η Ιουνίου όπου η κα Σαμπιχά συμμετείχε ως καλεσμένη στην εκδήλωση του αντίστοιχου συλλόγου «Ελπίδα και Χαρά», πρόεδρος του οποίου είναι η κα Αϊνούρ.
Κομβικό σημείο που αιτιολογεί την επίθεση κατά της κας Σαμπιχά και πιστοποιείται ακολούθως (με τις δηλώσεις του κ. Γιουσούφογλου) είναι η συμμετοχή της μαζί με την κα Αϊνούρ στην εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο όπου μίλησαν για την καταγωγή τους, την κουλτούρα τους και αυτοπροσδιορίστηκαν ως Ελληνίδες Ρομά. Αυτό αποτέλεσε και το «κόκκινο πανί» που «άναψε τα αίματα», καθώς στην ίδια περιοχή – Άβαντος – γινόταν μια άλλη εκδήλωση του συλλόγου Μουσουλμάνων Έβρου, ο οποίος μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι πιο γνωστός ως σύλλογος Τούρκων Έβρου.
Η αφορμή δόθηκε όταν η κα Σαμπιχά μετά την εκδήλωση του συλλόγου «Ελπίδα και Χαρά», πέρασε έξω από το καφενείο που γινόταν η εκδήλωση και θέλησε να μιλήσει στην εκδήλωση του συλλόγου Τούρκων. Αυτό θεωρήθηκε πρόκληση, δέχτηκε βρισιές και κινήθηκαν 10 άτομα απειλητικά εναντίον της και όπως καταθέτει η ίδια την χτύπησαν στο κεφάλι και στη μέση. Η ίδια δήλωσε: «Πρέπει να σταυρωθώ για να καταλάβουν και να γίνουν όλα όσα ζητάμε ειδικά για την παιδεία μας; Είμαστε έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά και δεν ξεχνάμε τους προγόνους μας και σεβόμαστε τους άλλους. Κάνω έκκληση στον Πρωθυπουργό: Κάντε κάτι τώρα!».
Παράλληλα η κα Σαμπιχά που έκανε μήνυση στις αστυνομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης για την επίθεση που δέχτηκε και μετέβη και στο νοσοκομείο Ξάνθης το απόγευμα της ίδια μέρας έθεσε μερικά πολύ καυτά θέματα που αφορούν του κατοίκους του Δροσερού και κάνουν φανερά τα κίνητρα κάποιων αλλά και το έλλειμμα της πολιτείας: «Τι γίνεται με τα 520 δάνεια των ρομά; Γιατί «κλέβουν» τα δάνειά μας κάποιοι που θεωρούν τον εαυτό τους Τούρκους; Να προσπαθήσουν οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι ν’ αλλάξει ο οικισμός, να μπει εντός σχεδίου πόλης επιτέλους! Ζητάμε σχολεία για τα παιδιά μας, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και γιατί όχι να πάνε και στο πανεπιστήμιο
Να μας φτιάξουν απορροή ομβρίων υδάτων, να μας φτιάξουν αποχέτευση, να ασφαλτοστρώσουν τους δρόμους, να μας φτιάξουν την πλατεία μας .Δεν μπορούν πια οι γυναίκες να πουλούν λουλούδια και μπαλόνια και χαρτομάντιλα γιατί ήδη η δημοτική αστυνομία συνέλαβε κάποιες».
Το «Ε» διερεύνησε το θέμα και απ’ την άλλη πλευρά προκειμένου να συμβάλει στην αποκόμιση μιας σφαιρικής άποψης και απευθύνθηκε στον κ. Γιουσούφολου Αλή, πρόεδρο του συλλόγου μουσουλμάνων Έβρου ο οποίος κατέθεσε τη δική του άποψη για το επεισόδιο: «Εμείς είμαστε μουσουλμάνοι, έχουμε τζαμιά, τα παιδιά μας πηγαίνουν στα μειονοτικά σχολεία, μαθαίνουν τουρκικά. Δεν είμαστε Ρομά! Ήρθαν οι Ρομά από την Ξάνθη και ήθελαν να μιλήσουν! Αυτοί δημιούργησαν το επεισόδιο. Όλα ξεκίνησαν από τότε που η Αϊνούρ γέλασε και πούλησε τον κόσμο και δημιούργησε σύλλογο Ρομά. Πήγανε και στην Ευρώπη να πουν ότι είναι Ρομά! Όλα αυτά δημιούργησαν την ταραχή. Στο Δροσερό ας κάνουν ότι θέλουν. Δεν δεχόμαστε εμείς να μας εκμεταλλεύεται κανένας. Μετά το επεισόδιο μας απειλούσαν ότι θα κατεβεί όλο το Δροσερό και θα μας δείρουν. Όλη την νύχτα μας φυλούσε η αστυνομία»!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …