Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Απροστάτευτοι σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα

Απροστάτευτοι σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα

0

Εμβόλιμο: Η απεργία πείνας των τριών ομογενών…άνοιξε το καπάκι σ΄’ ένα φαινόμενο σύγχρονου σκλαβοπάζαρου με θέματα εργαζόμενους από την περιοχή μας

Συγκλονίζει την τοπική κοινωνία η ιστορία των τριών ελλήνων μεταναστών μετά ιδιαίτερα από την τραγική κατάληξη του 35χρονου Νίκο Ασλαματζίδη από την Κομοτηνή. Ιδιαίτερη απήχηση που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είχε η αποκλειστική δήλωση στο «Ε» του Ξανθιώτη Μπόρις Αθανασιάδη ενός εκ των τριών που έκαναν την 19ήμερη απεργία πείνας. Μέσα απ’ την εξιστόρηση των γεγονότων αναφύεται ένας εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουν α π ρ ο σ τ ά τ ε υ τ ο ι έλληνες εργαζόμενοι που πέφτουν θύματα ξένων εταιρειών που αναλαμβάνουν υπεργολαβίες σε Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τάζονται υψηλά μεροκάματα και διαμονή και μετατρέποντάς τους σε σύγχρονους «σκλάβους» χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα! Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν και άλλοι έλληνες εργαζόμενοι στην ίδια πόλη στην ίδια εταιρεία μόνο αυτοί οι τρεις σήκωσαν το μπόι τους διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι άλλοι σιωπούν προφανώς υποκύπτοντας σε εκφοβισμούς και απειλές! Επίσης ερωτήματα για τη δράση κάποιων γεννά το γεγονός ότι ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε στο «Ε» ότι ειδοποιήθηκε μέσω γνωστών οι οποίοι λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ της εταιρεία και των νεοπροσλαμβανομένων. Ένα είδος κράχτες…
Το ΕΚΞ σηκώνει τα χέρια ψηλά…
Να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο ανθεί κυρίως στην περιοχή μας λόγω της υψηλής ανεργίας, γεγονός που το πιστοποιεί ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Παπαχρήστου όμως παράλληλα δηλώνει αναρμόδιος να έχει στοιχεία πολύ δε περισσότερο να το ελέγξει! Κι αν μεν ένα Εργατικό Κέντρο, ένας θεσμικός φορέας δηλώνει αναρμόδιο να προστατεύσει το εργατικό δυναμικό του, να έχει στοιχεία της εργασιακής εικόνας του νομού και να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, τότε ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του;
Και αν μια χώρα στέλνει τα παιδιά της απροστάτευτα για δουλειά στα ξένα χωρίς την ελάχιστη μέριμνα μπορεί να συγκαταλέγεται στις αναπτυγμένες χώρες;
Τι μέτρα έλαβε η κυβέρνηση ώστε η Ελληνική πρεσβεία να βοηθήσει νομικά και ηθικά τους έλληνες εργαζόμενους που απεργούσαν ,ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματά τους και να αποτρέψει τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους;
Τι μέτρα έχουν λάβει οι ελληνικές πρεσβείες για την στήριξη , την πληροφόρηση και την βοήθεια προσαρμογής του συνεχώς αυξανόμενου κύματος των ελλήνων εργαζομένων και των οικογενειών τους που αναζητούν την τύχη τους στις χώρες της Ε.Ε.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να διατάξει , δια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , έρευνα για τα αίτια και τις ποινικές ευθύνες των ηθικών αυτουργών του άτυχου Κομοτηναίου εργάτη.
Αυτά είναι και τα ερωτήματα που θέτουν στους αρμόδιους υπουργούς – Εξωτερικών – Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας – Δικαιοσύνης, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο ξανθιώτης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης και η κα Συλβάνα Ράπτη.
«…Θυμίζουν τις χειρότερες εποχές της ελληνικής λαθρομετανάστευσης»
Η ερώτηση Σγουρίδη – Ράπτη
«Ο θάνατος ενός νέου μόλις 35 ετών, οικογενειάρχη έλληνα εργάτη, οικονομικού μετανάστη στη Γαλλία, μετά από ανήκεστο βλάβη που υπέστη από την πολυήμερη απεργία πείνας που έκαναν αυτός και δύο ακόμη έλληνες συνάδελφοί του για διεκδίκηση δεδουλευμένων τους από γαλλικό ναυπηγείο , έχει συγκλονίσει την γαλλική κοινή γνώμη.
Τοπικοί φορείς, ακόμη και η Γενική Συνομοσπονδία εργατών Γαλλίας έχουν προβεί σε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και στήριξης των ελλήνων εργατών.
Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση παρατηρεί απαθής τους απροστάτευτους Έλληνες που απελπισμένοι για εξεύρεση εργασίας στρέφονται σε αναζήτηση δουλειάς σε χώρες της Ε.Ε. Αντί όμως να τύχουν ίσης μεταχείρισης με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες όπως προβλέπουν οι συνθήκες της Ε.Ε. βρίσκουν συνθήκες που πολλές φορές απάδουν της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αντιμετωπίζουν συμπεριφορές που θυμίζουν τις χειρότερες εποχές της ελληνικής λαθρομετανάστευσης.
Η ελευθερία διακίνησης των εργαζομένων με ευθύνη της κυβέρνησης μετατρέπεται από πλεονέκτημα σε μειονέκτημα».
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…