Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Ξάνθης, αποφασίστηκε η διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου με αποκλειστικό θέμα την κατάθεση προτάσεων για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και την έναρξη διαβούλευσης με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Την Τετάρτη 16 Απριλίου 2008 συνεδρίασε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης που συμμετείχε, αποφασίσθηκε να διοργανωθεί έκτακτο συνέδριο με αποκλειστικό θέμα την κατάθεση προτάσεων για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.
Η ΚΕΔΚΕ παίρνει την πρωτοβουλία
Η πρόταση που συζητείται είναι αυτή που προέκυψε απ’ την μελέτη που κατέθεσε το Ινστιτούτο της ΚΕΔΚΕ και διενεργήθηκε μετά από εντολή της. Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης: «πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ που θα έπρεπε να είχε πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών. Αποφασίσαμε τη διοργάνωση του έκτακτου συνεδρίου για να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις απ’ τους δημάρχους της χώρας, πάνω στην συγκεκριμένη μελέτη και μετά τον ορισμό του πλαισίου των γενικών αρχών να διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα κατατεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης με το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη την πρόταση των αυτοδιοικητικών αν στόχος είναι να εκδοθεί ένα νομοθέτημα που θα εκπληρώνει των σκοπό της διοικητικής μεταρρύθμισης».
Αποκέντρωση κι όχι μεταφορά χρεών
Ανάμεσα στις απαραίτητες προϋποθέσεις που επιβάλλεται να τεθούν, όπως συζητήθηκε στην συνεδρίαση, είναι οπωσδήποτε η λύση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι της χώρας αφού η συνένωσή τους με άλλους μπορεί απλώς να τα μεταφέρει και να τα μεγεθύνει. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε: «απαραίτητη είναι λύση των οικονομικών ζητημάτων για να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση, η ενδεχόμενη μεταφορά χρεών θα αποδυναμώσει τους νέους μεγάλους δήμους αντί να τους ενδυναμώσει όπως πρέπει να είναι ο στόχος. Ισχυροί και μεγάλοι δήμοι μόνο θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προκλήσεις του μέλλοντος».
Βασικός ο ρόλος της αποκέντρωσης στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας που περνάει μέσα απ’ την αύξηση των αρμοδιοτήτων όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης: «οι καινούργιες κρατικές περιφέρειες που θα προκύψουν όπως και οι αιρετές, επιβάλλεται να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες για να επιτευχθεί η αποκέντρωση. Αρμοδιότητες σε τομείς όπως η υγεία, ο κοινωνικός τομέας και παρεμφερή αντικείμενα, πρέπει να δοθούν στις περιφέρειες για να επιτευχθεί ο στόχος όπως πρέπει να ενισχυθεί και με επιχειρησιακό πρόγραμμα το όλο εγχείρημα ώστε σ’ έναν ορίζονται 2-3 ετών να μπορεί να παίξει τον ρόλο της η διοικητική μεταρρύθμιση και να αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com