Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ’Όσο μιλάει η ελληνική ψυχή, δεν πεθαίνει η Ελλάδα’

’Όσο μιλάει η ελληνική ψυχή, δεν πεθαίνει η Ελλάδα’

0

Μια ζωντανή απόδειξη του ρόλου του Λυκείου Ελληνίδων και του έργου που επιτελεί με την εθελοντική προσφορά των μελών του σε όλη τη χώρα, αποτέλεσαν τα ‘Μουσικοχορευτικά Θέσμια’ που με τεράστια επιτυχία διοργάνωσε το παράρτημα Ξάνθης αποδεικνύοντας τις δυνατότητες των μελών τόσο της διοίκησης όσο και των χορευτικών τμημάτων του.
Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2008 στις 19.30’, το αμφιθέατρο ‘Καραθεοδωρή’ ήταν ασφυκτικά γεμάτο από ξανθιώτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης για να παρακολουθήσουν τα ‘Μουσικοχορευτικά Θέσμια’.
Πρόκειται για μια παράσταση στην οποία συμμετέχουν παραρτήματα του Λυκείου Ελληνίδων απ’ όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς των περιοχών τους σε μια συνέχεια διαφορετικών θεμάτων που αφορούν στη φύση, στην παράδοση, στις γιορτές και στα έθιμα του κάθε τόπου.
Με τις βραβεύσεις και τις θερμές ευχαριστίες της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης Ε. Στάντσιου ξεκίνησε η εκδήλωση. Συγκεκριμένα η Πρόεδρος βράβευσε τις Προέδρους των Παραρτημάτων του Λυκείου Ελληνίδων που συμμετείχαν απ’ το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λάρισα καθώς και του ποντιακού συλλόγου ενώ οι ευχαριστίες της αφορούσαν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ένταξη της εκδήλωσης σε πρόγραμμα, καλύπτοντας τα έξοδα για την διοργάνωσή της αλλά και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, συντελεστές και χορευτές.
Μοναδικό το παραδοσιακό υπερθέαμα
Εντυπωσιακό το θέαμα που παρουσιάστηκε με άριστη σκηνοθετική παρουσία που επιμελήθηκε ο Κ. Αθανασιάδης, απ’ τους χορευτές όλων των παραρτημάτων. Το θέμα αφορούσε στα έθιμα διάφορων περιοχών της Ελλάδας τις τέσσερις εποχές του χρόνου κι εκτός απ’ τα χορευτικά συγκροτήματα που χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό απ’ τους παρευρισκόμενους τόσο για την εν γένει παρουσία τους όσο και για τις χορευτικές τους δεξιότητες, παρουσιάστηκαν άσματα και παραδοσιακά τραγούδια από χορωδίες. Η μουσική επένδυση της εκδήλωσης ήταν ‘ζωντανή’ με πλήρη ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων ενώ τα φωτιστικά εφέ και η σύνδεση των δρώμενων απ’ τους δυο αφηγητές, παρέπεμπαν σε επαγγελματική παράσταση κι όχι σε εθελοντική προσφορά όπως αυτή των μελών του Λυκείου Ελληνίδων.
Μια εκδήλωση, ζωντανή απόδειξη ότι τα ήθη και τα έθιμα θεσπίζονται από ανθρώπους, για ανθρώπους κι εκείνοι είναι που τα τηρούν και τα διατηρούν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι να έρθει εδώ να μας διεκδικήσει»!

Ξεκάθαρα τα’ πε τα &…