Στα χέρια της ΤΥΡΑΣ η ΡΟΔΟΠΗ

0

Ο κύβος ερρίφθη αφού σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ATEbank από τις 27 Μαρτίου οπότε συνεδρίασαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ATEbank και των θυγατρικών της Εταιριών ΕΛΒΙΖ Α.Ε. και ΣΕΒΑΘ Α.Β.Ε., η ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ περιέρχεται στης ΤΥΡΑΣ ΑΕ τα χέρια! Συγκεκριμένα αποφασίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΤΕ, η πώληση 309.810 μετοχών (ποσοστό 97,12%) της Εταιρίας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΞΑΝΘΗΣ «ΡΟΔΟΠΗ» Α.Ε, στην Εταιρία Α.Ε. ΤΥΡΑΣ, έναντι συνολικού τιμήματος 5.111.865 ευρώ (16,5/μετοχή). Ειδικότερα η ATEbank πωλεί 223.600 μετοχές (ποσοστό 70,09 %), η ΣΕΒΑΘ Α.Β.Ε. πωλεί 69.210 μετοχές (ποσοστό 21,7%) και η ΕΛΒΙΖ Α.Ε. πωλεί 17.000 μετοχές (ποσοστό 5,33%).
Γιατί προτιμήθηκε η ΤΥΡΑΣ
Η ATEbank και ο σύμβουλος πώλησης που είναι η Deloitte Business Solutions αξιολόγησαν τις δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν και σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας κάλεσαν τον επενδυτή με την καλύτερη προσφορά για περαιτέρω συζητήσεις και διευκρινίσεις επί της προσφοράς του που δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος του τιμήματος αλλά και με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των περίπου 65 εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» η ΤΥΡΑΣ ήταν αυτή που είχε κάνει απ’ την πρώτη φάση του διαγωνισμού την καλύτερη προσφορά (4.100.000 ευρώ) ενώ οι υπόλοιπες τρεις εταιρείες απείχαν κατά πολύ (2,5 εκ. ευρώ). Στη συνέχεια η προσφορά ανέβηκε στο ποσό των 5.111.865 ευρώ που ικανοποίησε την ΑΤΕ αλλά παράλληλα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΤΕ δεσμεύτηκε ως προς τα εξής:
1. Την εξασφάλιση εγγυήσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας, η διατήρηση των παραγωγικών τμημάτων της επιχείρησης και την επέκταση των δραστηριοτήτων της, που ενισχύουν σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της περιοχής.
2. Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση.
3. Την αναδοχή του συνόλου των υφιστάμενων υποχρεώσεων της εταιρείας από τον αγοραστή.
Πως αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Και ενώ η ATEbank σύμφωνα με την ανακοίνωσή της φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πώληση την οποία θεωρεί ως «Σημαντικό βήμα απεμπλοκής της ΑΤΕbank από επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που αποτελεί σταθερή στρατηγική της επιλογή, το γενικό πλαίσιο της οποίας έχει εγκριθεί από το Διοικητικό της Συμβούλιο (6/3/2002) και συμβάλει στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της στο πλαίσιο του τραπεζικού ανταγωνισμού», οι εργαζόμενοι είναι επιφυλακτικοί. Η επιφυλακτικότητα τους απορρέει από το αν τελικά θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις της εν λόγω εταιρείας καθώς δεν υπάρχει ποινική ρήτρα που να τη δεσμεύει! Για το λόγο αυτό και οι εργαζόμενοι ζητούν ΕΓΓΡΑΦΗ διασφάλιση!
Η σύσκεψη με τον υπουργό
Και ενώ η ΑΤΕbank έχει ανακοινώσει με επίσημο τρόπο της πώληση της ΡΟΔΟΠΗ Α.Ε. ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων που παρευρίσκονταν σε σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Κοντό, τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Μηλιάκο και τον υπεύθυνο αποκρατικοποιήσεων κ. Κέζο (την Πέμπτη στις 1.30) μας πληροφορεί ότι τίποτε ουσιαστικά δεν τέλειωσε και ότι απλώς ο ΤΥΡΑΣ έχει ένα πρόκριμα σε σχέση με την αγορά, βγάζοντας ουσιαστικά …πρόωρη την ανακοίνωση της ΑΤΕ. Μάλιστα ο κ. Πυροστιάνης μας μετέφερε τη δέσμευση του υπουργού ενώπιον όλων ότι αν δεν διασφαλιστούν ΕΓΓΡΑΦΩΣ δεσμεύσεις της εταιρείας για τα εργασιακά αιτήματα (διασφάλιση θέσεων εργασίας, μισθολογικά) δεν θα πέσουν υπογραφές! Ως ημέρα υπογραφής ορίστηκε η επόμενη Πέμπτη. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ΑΤΕ θεωρεί την πώληση τετελεσμένο γεγονός ενώ για το θέμα αυτό θα έχουμε την άποψη του υπουργού στο αυριανό μας φύλλο μιας και δεν στάθηκε δυνατή σήμερα η επικοινωνία μαζί του!
Ποια είναι η ΤΥΡΑΣ ΑΕ.
Η ΤΥΡΑΣ Α.Ε. είναι γαλακτοβιομηχανία ιδιοκτησίας των Αδελφών ΣΑΡΑΝΤΗ που δραστηριοποιείται στην Λάρισα ενώ τα προϊόντα της όπως φέτα, κασέρι κ.λ.π. κυκλοφορούν σ’ όλη την Ελλάδα και συναγωνίζεται μεγάλες γαλακτοκομικές εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει την πρώην συνεταιριστική εταιρεία «Όλυμπος» και έχει μπει δυναμικά στην αγορά του γάλακτος. Προϊόντα (γάλα γιαούρτι) κυκλοφορούν και στην αγορά της Ξάνθης.
Σύμφωνα δε με τον έως τώρα πρόεδρο της εταιρείας κ. Ρωμανίδη, ο νέος εργοδότης ενδιαφέρεται να διατηρήσει και να αυξήσει τις συμβάσεις με τους γαλακτοπαραγωγούς αφού θα εγκαταστήσει και νέες γραμμές επεξεργασίας γάλακτος στο εργοστάσιο, όμως δεν είναι γνωστό – αν τελικά τελεσφορήσει η υπόθεση – εάν θα διατηρηθεί το σήμα της ΡΟΔΟΠΗ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…