Γυναίκες της υπαίθρου εν δράσει

0

Τα «Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας των γυναικών της υπαίθρου», παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στις 13.00, σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στην Κομοτηνή, από τον Γενικό Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Δημήτρη Σταμάτη, την υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής κ. Λουΐζα Σαλτσίδου και την εκπρόσωπο της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας κ. Μάγδα Γιαμουστάρη.
Γυναίκες της υπαίθρου εν δράσει…
Τα συγκεκριμένα προγράμματα εντάσσονται στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας σε 12 ορεινούς και απομονωμένους Δήμους και Κοινότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρόκειται να τα υλοποιήσουν τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και Ξάνθης με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Οι δήμοι που αποτελούν το πεδίο εφαρμογής τους είναι: Βύσσας (Νομού Έβρου), Αρριανών, Ιάσμου, Φιλλύρας (και κοινότητα Κέχρου της Ροδόπης), Ορεινού, Ορφανού και Παγγαίου ( της Καβάλας) και Προσοτσάνης και Παρανεστίου ( της Δράμας) και στην Κοινότητα Σατρών της Ξάνθης. Οι γυναίκες των δήμων αυτών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο εκπόνησης του δικού τους επιχειρηματικού σχεδίου, για τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας της δικής τους δουλειάς. Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας, κ. Μάγδα Γιαμουστάρη ο πρώτος κύκλος της ενημερωτικής εκστρατείας θα ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου 2008 και θα ολοκληρωθεί στις 16 Απριλίου 2008. Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος από το Φθινόπωρο και θα αφορά τους νέους. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της 4ης Προγραμματικής Περιόδου το ποσό που προβλέπεται να διατεθεί στη χώρα μας για την Αγροτική Ανάπτυξη ανέρχεται σε 3,707 δις ευρώ. Στην τάχιστη και επιτυχή αξιοποίηση αυτών των πόρων αποβλέπει και η προσπάθεια της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας και των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και Ξάνθης με κεντρική στόχευση την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο.
Ενημερωθείτε και επιχειρήστε
Το πρώτο στάδιο της ενημέρωσης θα έχει ως επίκεντρο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο έχει εγκριθεί και αναμένονται οι προκηρύξεις για τα επιμέρους μέτρα. «Το ενδιαφέρον από την πλευρά των δήμων για ενημέρωση είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε η κα Γιαμουστάρη και σημείωσε ότι στις δέκα πρώτες ημέρες, απάντησαν θετικά επτά από τους έντεκα συνολικά δήμους στους οποίους εστάλη ενημερωτικό έγγραφο. Για την καλύτερη δε υλοποίηση τέτοιων δράσεων θα λειτουργεί μόνιμα και ειδικό γραφείο της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας στελεχωμένο με υπάλληλο στην οδό Στίλπωνος Κυριακίδη 15 στην Κομοτηνή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα «Νέοι Αγρότες» και «Σχέδια Βελτίωσης» θα προκηρυχθούν μετά το Πάσχα. «Σκοπός μας και πρόθεσή μας είναι να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να υποστηρίξουμε τις γυναίκες που θέλουν να αναλάβουν κάποια δράση» δήλωσε η κα Σαλτσίδου και εξήγησε ότι πρόκειται για δράσεις όπως: μικρή βιοτεχνία, μικρές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, γεωργικές επενδύσεις. Στην ελλιπή ενημέρωση για τις ευρωπαϊκές δράσεις αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, γι αυτό το λόγο τόνισε πόσο σημαντική είναι η ενημερωτική καμπάνια σημειώνοντας εκ των προτέρων την βεβαιότητά του ότι τα αποτελέσματα θα είναι ξεχωριστά. Επισήμανε δε ότι και από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση και στην στήριξη των γυναικών και των νέων.
Σε περιοχές, όπως ο Κέχρος της Ροδόπης ή οι Σάτρες της Ξάνθης, οι γυναίκες, για πρώτη, ίσως, φορά, θα ενημερωθούν για τους τρόπους παραγωγής τοπικών παραδοσιακών και χαρακτηριστικών προϊόντων, για την ανάπτυξη της μεταποίησης και εμπορευματοποίησης των αγροτικών προϊόντων, για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Και για πρώτη επίσης φορά, θα ξέρουν ποιοι και με ποιο τρόπο μπορούν να σταθούν στο πλευρό τους για να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους.

Ρεπορτάζ: Μαρία Νικολάου
Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…