ΕΠιχειρείν …ΑΝταγωνιστικά!

0

Με σύνθημα τη σημειολογική φράση «Επιχειρώντας …το μέλλον» η Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΔΔΕ), σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ξάνθης διοργάνωσαν την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου ημερίδα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, η οποία είχε διττό στόχο: Αφ’ ενός την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε πανελλαδική , περιφερειακή και τοπική εμβέλεια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑΝ 2000 – 2006) του Γ’ΚΠΣ και αφ’ ετέρου στην ενημέρωση των εκπροσώπων της τοπικής επιχειρηματικότητας γι τις νέες ευκαιρίες επιχειρηματικής δράσης που διανοίγονται από το σχεδιασμό του νέου ΕΠΑΝ ( 2007 – 2013) που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Για το σκοπό αυτό κλιμάκιο του υπουργείου αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Φίλιππο Τσαλίδη καθώς και τους: Ειδικούς Γραμματείς για την Ανταγωνιστικότητα κ. Ε. Σταυρόπουλο και κα Χριστίνα Νάνου και τον εκπρόσωπο του ΕΔΕΕ κ. Σταυρόπουλο.
Με στόχο την ανταγωνιστικότητα
Λέξη «κλειδί» που αποτελεί και το διακύβευμα αλλά και το στοίχημα και των δύο προγραμμάτων η Ανταγωνιστικότητα. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και συνολικά του ελληνικού παραγωγικού συστήματος με έμφαση στη διάσταση της καινοτομικότητας: «Η καινοτομία αποτελεί τον πυρήνα της νέας οικονομίας που κτίζουμε» τόνισε στην εισήγηση του ο κ. Τσαλίδης, ο οποίος επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι το ΕΠΑΝ ΙΙ σχεδιάστηκε έχοντας επίκεντρο την ανάπτυξη στην περιφέρεια με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Ενώ ως κεντρικό πυλώνα των δράσεων ανέφερε την ενίσχυση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων και ποιοτικά καλύτερων θέσεων εργασίας μέσα από τη διεύρυνσης και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Αποτελέσματα του ΕΠΑΝ Ι στην περιφέρεια της Αν. Μακ. – Θράκης
Εγκρίθηκαν 1.741 σχέδια ενίσχυσης επιχειρήσεων , συνολικού προϋπολογισμού 438 εκ. ευρώ στους τομείς εμπορίου, υπηρεσιών, έρευνας και τεχνολογίας τουρισμού και της ενέργειας
Στα προγράμματα κατάρτισης συμμετείχαν 5.000 άτομα ενώ το 56% των κονδυλίων διατέθηκαν στην ενέργεια, το 35% στη βιομηχανία, το 5% στο εμπόριο, το 2% στον τουρισμό, το 2% στην έρευνα και το 0,04 δόθηκε για τεχνική βοήθεια.
Οι επιδόσεις του Νομού Ξάνθης στο ΕΠΑΝ Ι
Κρίθηκαν με την ένδειξη «σημαντικά» καθώς στο Νομό Ξάνθης εκτελούνται έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΠΑΝ Ι προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
5 ενεργειακές επενδύσεις 5,2 εκ. ευρώ
2 τουριστικές επενδύσεις 192.000 ευτώ
80 βιομηχανικές επενδύσεις 46,5 εκ. ευρώ
67 επενδύσεις σε κλάδους Εμπορίου και των υπηρεσιών 5,1 εκ. ευρώ
Δημιουργούνται 39 νέες επιχειρήσεις από νέους, γυναίκες, ΡΟΜ, τρίτεκνους προϋπολογισμού 2,8 εκ. ευρώ.
Υλοποιούνται 35 έργα Έρευνας και Τεχνολογίας προϋπολογισμού 5,2 εκ. ευρώ
Υλοποιούνται 12 έργα κατάρτισης στον τουρισμό και την Βιομηχανία προϋπολογισμού 214. 000 ευρώ
«Η Γ. Γραμματεία Έρευνας και τεχνολογίας έχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πίτας στο ΕΠΑΝ ΙΙ το οποίο έχει τριπλασιάσει τα κονδύλια σε σχέση με το Γ’
ΚΠΣ που ήταν 635 εκ. ευρώ, ενώ τώρα είναι πάνω από 1,5 δις. Κι αν σ’ αυτό συνυπολογίσουμε και τους εθνικούς πόρους μιλάμε για πάνω από 2.5 δις, ενώ με τη συμμετοχή της χώρας μας στο 7ο πλαίσιο της Ε.Ε. που έχει θετικά τα αποτελέσματα, μιλάμε για 5 δις. Απομένει σε μας να επιλέξουμε τους τομείς προτεραιότητας για τη δημιουργία του εθνικού χώρου έρευνας να γίνουν οι προκηρύξεις και να απορροφήσουμε τα κονδύλια», σημείωσε ο κ. Τσαλίδης
Μέτρο στήριξης για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δάνειο με 6,5% επιτόκιο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
Σ’ αυτά αναφέρθηκε ο κ. Ε. Σταυρόπουλος, μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα με αφορμή την οικονομική κρίση. Πρόκειται για πρόγραμμα που θα τρέξει στο επόμενο διάστημα σύμφωνα με το οποίο του Ταμείου Εγγυοδοσίας δίνεται εγγύηση από το Ελληνικό δημόσιο με τις συνεργαζόμενες τράπεζες (ήδη έχουν ενταχθεί ΑΤΕ Πειραιώς και Μarfin) δάνειο έως και 350.000 ευρώ με 6,5% όταν τα επιτόκια δανεισμού τρέχουν με 12%: «Δίνεται έτσι μια ανάσα στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφού το δημόσιο και η Ε.Ε,. καταβάλλει στις επιχειρήσεις το σύνολο του επιτοκίου. Μέσα σε μια 3ετή περίοδο οι επιχειρήσεις καταβάλλουν το κεφάλαιο και όχι το επιτόκιο», σημείωσε ο κ. Σταυρόπουλος, προσθέτοντας ότι τα κριτήρια για τη δανειοδότηση είναι: Τζίρος μέχρι 10 εκ. ευρώ, 3 ετήσιες χρήσεις κερδοφόρες προ αποσβέσεων αριθμός απασχολούμενων από 0 – 49 άτομα Σημειώνεται ότι ο δανεισμός ισχύει και για υφιστάμενα δάνεια, ενώ η αξιολόγηση των επιχειρήσεων γίνεται από τις τράπεζες.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μόνο λόγια για το Λάγος!

Χαρακτηρίστηκε μ…