Το συγκεκριμένο «φρούτο» έχει κάποιο χρονικό διάστημα που παρουσιάστηκε στην πόλη μας. Στην αρχή αντιμετωπίστηκε από τους πολίτες σαν μια «χαριτωμένη» προσθήκη στην εικόνα της πόλης μας. Κάποιοι μάλιστα πρόσφεραν και τον οβολό τους, ασυνήθιστοι σε τέτοιες «πρακτικές» επαιτείας. Άλλοι, που είχαν επαφή με το φαινόμενο σε μεγαλύτερες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Αθήνα) κόρναραν ενοχλημένοι.
Για όσους δεν κατάλαβαν, μιλάμε για το «φαινόμενο» των ανήλικων επαιτών – υαλοκαθαριστών παρμπρίζ. Αγαπημένο τους «στέκι» οι φωτεινοί σηματοδότες μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό κέντρο της πόλης. Αγαπημένη τους ασχολία το «κατάβρεγμα» των παρμπρίζ (και η εργώδης προσπάθειά τους να το καθαρίσουν μετά…) των διερχομένων αυτοκινήτων που θα έχουν την «τύχη» να τους σταματήσει ο φωτεινός σηματοδότης, χωρίς να παραλείπεται η απλή, παραδοσιακή επαιτεία. Η καταγωγή τους είναι είτε από τον οικισμό του Δροσερού είτε, προσφάτως, από την γειτονική Βουλγαρία.
Το θέαμα μπορεί για κάποιους να είναι αδιάφορο, για κάποιους ενοχλητικό, για κάποιους άλλους ίσως και οικτρό. Άλλωστε το να βλέπεις μικρά παιδιά, ακόμη και σε αναπηρικά καρότσια, να «φλερτάρουν» με το ατύχημα δεν είναι κάτι που μπορεί να σηκώσει ούτε ρατσιστικές κορώνες, που δεν μας ταιριάζουν, ούτε την εκμετάλλευση κανενός είδους, από κανέναν μας.
Όμως αν τα παραπάνω ισχύουν για τους κατοίκους και τους δημότες της Ξάνθης, δεν ισχύουν και για τις αρχές της πόλης, που αφήνουν μια κατάσταση ενοχλητική, δυσάρεστη αλλά και προφανώς επικίνδυνη, να εξελίσσεται χωρίς να παρεμβαίνουν. Δήμος Ξάνθης, Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, η νεοσύστατη Δημοτική Αστυνομία, αλλά ακόμη και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, είναι οι πρώτοι που μας έρχονται στο μυαλό. «Επιχείρηση σκούπα» είναι το τελευταίο που θα θέλαμε να δούμε στην περίπτωση αυτών των ανθρώπων. Γιατί το να σταλεί ένα περιπολικό στην συγκεκριμένη διασταύρωση ή ακόμη και στον χώρο του εγκαταλειμμένου, τις βραδινές ώρες, εργοστασίου «Πασχαλίδης», όπου βρίσκουν καταφύγιο μερικές δεκάδες ακόμη βουλγαρόγυφτοι αλλά και ομόφυλοί τους από το Δροσερό, απλά θα απομακρύνει το πρόβλημα, για μερικές μέρες ή και ώρες ακόμη. Το ζητούμενο είναι η οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της ασχήμιας για την αισθητική της πόλης μας αλλά, πολύ περισσότερο, της τοπικής μας κοινωνίας. Γι’ αυτό, αν αυτές οι γραμμές καταφέρουν να παρακινήσουν κάποιον υπεύθυνο είτε από τις τοπικές αρχές, είτε από τις τοπικές υπηρεσίες να κάνει κάτι για τα παραπάνω που επισημάνθηκαν, ας κάνει τον κόπο να το πράξει σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Έστω και για μια φορά. Έστω και έτσι, για αλλαγή.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr