Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Τούρκικο ΑΕΙ, όχι – Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, μήπως;

Τούρκικο ΑΕΙ, όχι – Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, μήπως;

0

Κατηγορηματικά διαψεύδει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη το ενδεχόμενο ίδρυσης τουρκικού ΑΕΙ στην Κομοτηνή. Όπως είναι γνωστό η περί αυτού φημολογία προκλήθηκε από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με αφορμή επιστολή της νεοσυσταθείσας (Οκτώβριο 2007) «Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρίας της Μειονότητας Δυτικής Θράκης» (ΠΕΚΕΜ) προς τη Διαχειριστική Επιτροπή μουσουλμανικής περιουσίας με την οποία ζητά την παραχώρηση του βακουφικού οικοτροφείου στην Κομοτηνή. Ως σκοπός της παραχώρησης αναφέρεται η μετατροπή του σε Διαπολιτιστικό Κέντρο.
Μάντατζη: «Τουρκικό ΑΕΙ στην Κομοτηνή; Το διαψεύδω κατηγορηματικά και υπεύθυνα»
«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Το διαψεύδω κατηγορηματικά και υπεύθυνα» τονίζει ο κ. Μάντατζη κληθείς από το «Ε» να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα περί ίδρυσης τουρκικού ΑΕΙ στην Κομοτηνή. Ισχυροποιεί δε τη θέση του υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι στη βούληση της Εταιρείας κάτι τέτοιο καθώς είναι μεγάλο εγχείρημα αλλά επιπρόσθετα εκλείπει ο λόγος για την ίδρυση τουρκικού ΑΕΙ καθώς τα παιδιά της μειονότητας με την ποσόστωση φοιτούν στα ΑΕΙ της χώρας μας.
Ο κ. Μάντατζη επίσης δηλώνει ότι σκοπός της Εταιρείας είναι πράγματι η μετατροπή του οικοτροφείου Κομοτηνής σε Διαπολιτιστικό Κέντρο: «Στην Κομοτηνή από την ΠΕΚΕΜ γίνονται πολλές εκδηλώσεις και χρειάζεται ένας χώρος γι’ αυτές».
Το «Ε» απευθύνθηκε στον πρόεδρο της εταιρείας ΠΕΚΕΜ, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης κ. Γκαλήπ Γκαλήπ ο οποίος και αρνήθηκε μετ’ επιτάσεως να πει οτιδήποτε…πετώντας ξερά τη φράση που επιδέχεται …διπλής ανάγνωσης: «Δεν δίνω συνεντεύξεις …γιατί είστε όλοι κακοπροαίρετοι»!
Τι είναι η ΠΕΚΕΜ
Το «Ε» στο φύλλο της 27 – 8 – 2008 αναφέρεται σε ρεπορτάζ του στην εν λόγω εταιρεία στα μέλη της και στους σκοπούς ίδρυσής της.
Σημειολογικά υπενθυμίζουμε: Πρόκειται για εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2007, με 44 μετόχους μεταξύ των οποίων ο κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ, ο κ. Ντεντέ, ο κ. Ντελή, ενώ πρόεδρός της είναι ο κ. Γκαλήπ Γκαλήπ, αρχιτέκτονας και πρώην βουλευτής Ροδόπης της περιόδου 1996 – 2004.
Η εταιρεία όπως επεξηγεί και η επωνυμία της αλλά και ο πρόεδρός της κ. Γκαλήπ Γκαλήπ στο «Ε» έχει εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, ενώ στους κόλπους της ενσωματώνει ένα νεοσύστατο (Ιούλιο 2008) Κέντρο Ερευνών της μειονότητας στο οποίο υπεύθυνος είναι ο κ. Καπζά Τζεμήλ. Η εταιρεία έχει έδρα την Ξάνθη (γραφεία στην παλιά οδό Κομοτηνής) διατηρεί υποκατάστημα στην Κομοτηνή.
Στο ίδιο ρεπορτάζ δημοσιεύτηκαν απόψεις τόσο του κ. Γκαλήπ όσο και του κ. Καπζά Τζεμήλ.
Τις παραθέτουμε αυτούσιες:
Γκαλήπ: «Μας ενοχλεί πολύ που τα παιδιά της μειονότητας δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από την προσχολική τους ζωή την μητρική τους γλώσσα, την τουρκική. Στην Ξάνθη αυτοί οι παιδικοί που λειτουργούσαν από το Σύλλογο Μειονότητας, ο Νομάρχης Ξάνθης τους έκλεισε. Ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης εξήγγειλε διαπολιτισμικά σχολεία και νηπιαγωγεία, όμως εμάς δεν μας ικανοποιούν. Πολλές φορές επιδιώξαμε ραντεβού μαζί του για να του εκθέσουμε τα εκπαιδευτικά προβλήματα της μειονότητας όμως δεν μας δέχτηκε. Η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη μας υποσχέθηκε δίγλωσσα νηπιαγωγεία όμως αυτά έμειναν υποσχέσεις».
Αναφορικά με το Κέντρο Ερευνών ο κ. Τζεμήλ Καπζά ανέφερε: «Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά. Γίνεται συλλογή βιβλίων στα τουρκικά και στα ελληνικά και σ’ άλλες γλώσσες που αφορούν την μειονότητας. Επίσης θα συλλέξουμε όσες εργασίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού αφορούν την μειονότητα και αφού μεταφραστούν θα συσταθεί μια ομάδα με ντόπιους και ξένους ερευνητές να αξιολογήσουν το υλικό. Τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης έρευνας θα παρουσιαστούν μέσω συνεδρίων και σεμιναρίων. Έτσι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα αποκτήσει μια πλήρη καταγραφή της ιστορίας της, των μνημείων, της κουλτούρας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς».
Τόσο ο κ. Γκαλήπ όσο και ο κ. Τζεμήλ τόνισαν ότι η εταιρεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη αλλά έχουν σκοπό ιδιαίτερα για την έρευνα και τη δημιουργία παιδικών σταθμών να απευθυνθούν στο ελληνικό κράτος, στην Τουρκία αλλά και στη Γερμανία.
Τέλος ο κ. Γκαλήπ έγινε πιο σαφής αναφορικά με του που θα στρέφεται η έρευνα του Κέντρου Ερευνών
Γκαλήπ: «Οι Πομάκοι είναι Τούρκοι! Καθένας όμως έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αν κάποιοι θέλουν να λένε ότι είναι Πομάκοι με γεια τους με χαρά τους…Εμείς θα αποδείξουμε ότι είναι Τούρκοι! Τελευταία μάλιστα η ελληνική πολιτεία στηρίζει οικονομικά το Σύλλογο Πομάκων, ενώ την ίδια στιγμή διαλύει την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Η συνθήκη της Λοζάννης μιλά για μουσουλμανική μειονότητα. Η ελληνική πολιτεία μ’ αυτές της ενέργειες δεν καταπατά τη συνθήκη της Λοζάννης;»!
Τούρκικο ΑΕΙ, όχι – Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών μήπως;
Από τις παραπάνω δηλώσεις συνάγεται το συμπέρασμα ότι η εταιρεία και το Κέντρο Ερευνών της εμφανώς έχει …διαπολιτιστικούς σκοπούς γι’ αυτό χρειάζεται ένα Διαπολιτισμικό Κέντρο και προφανώς θα το ιδρύσει. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να ιδρύσει τουρκικό ΑΕΙ καθώς όπως αναφέρεται στην επωνυμία της και στο καταστατικό της έχει και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το «Ε» μετά από έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι ανέφικτο. Και ιδού γιατί: Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας η ίδρυση ΑΕΙ γίνεται με απόφαση της ελληνικής πολιτείας. Όπως είναι γνωστό επίσης με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η χώρας μας είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίζει ως ισότιμα τα πτυχία και τα επαγγελματικά προσόντα των σπουδαστών στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών καθώς και των Κολεγίων που έχουν σύμπραξη με ξένα Πανεπιστήμια χωρών κρατών – μελών της Ε.Ε. Η ίδρυση συνεπώς ενός τμήματος τουρκικού πανεπιστημίου και η αναγνώριση των τίτλων θα’ ταν εφικτό ΑΝ και μόνο ΌΤΑΝ η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπότε και τα πανεπιστήμιά της θα είναι αναγνωρισμένα από κράτη – μέλη της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος δεν υπόκειται στους κανόνες λειτουργίας που θέτει το νομικό πλαίσιο της χώρας μας. Επειδή όμως επί του παρόντος τουλάχιστον η Τουρκία δεν είναι κράτος – μέλος της Ε.Ε. κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Συνεπώς το μόνο που μπορεί να ιδρύσει στην περίπτωση αυτή η μη κερδοσκοπική εταιρεία είναι ένα Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών που όμως θα υπόκειται στο ισχύον νομικό πλαίσιο που θέτει τους κανόνες λειτουργίας του.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλοκαιρινό πανηγύρι για ‘καλό καλοκαίρι’

Η καθιερωμένη κα_…