Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Διεργασίες και αποφάσεις στην Ευρωβουλή

Διεργασίες και αποφάσεις στην Ευρωβουλή

0

Στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, παρακολουθήσαμε την ψήφιση σημαντικών αποφάσεων για το κλίμα, την οδική ασφάλεια, την απασχόληση κλπ. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ενδιαφέρουσες απόψεις για όλα αυτά τα σχετικά θέματα, που εδώ στην Ελλάδα περνούν στα ψιλά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Εξίσου ενδιαφέρουσες και οι αποφάσεις για τις τραπεζικές καταθέσεις, ο προϋπολογισμός του 2009 αλλά και απόφαση για ταχύτερο σύστημα εκταμίευσης.

Συνέντευξη τύπου
Μετά το πέρας του απολογισμού της γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ δόθηκε λοιπόν σχετική συνέντευξη τύπου (φωτό ) από τον Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί προασπίζουν την κυβέρνησή τους. Για τα Βαλκάνια τόνισε πως το σύνολο των χωρών που τα απαρτίζουν, θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, και αναφερόμενος ειδικά στην Σερβία δήλωσε πως βρίσκεται στην κατεύθυνση του να γίνει μέλος, ενώ για την Κροατία ότι έχει ήδη προχωρήσει αρκετά. Σχετικά με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει βιομηχανική στρατηγική στην Ευρώπη αλλά και ελεύθερες συναλλαγές. Ερωτηθείς για την κρίση στην Ελλάδα μετά την δολοφονία του 15χρονου, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί και ότι η αλλαγή περνάει μέσα από τις κάλπες και όχι τον δρόμο. Για το σύνολο των Ευρωπαίων, είπε, Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός, εκφράζοντας παράλληλα την λύπη του για τα τελευταία γεγονότα. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι σε λίγα χρόνια η Ευρώπη θα αποτελείται από 33 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλκανικής. Για την Κίνα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε απλά πως εκεί θα επανέλθει κάποια στιγμή η ψυχραιμία. Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μετατροπής της Ευρώπης σε βιομηχανική έρημο, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες του κόσμου ψηφίζουν σχέδια για την βιομηχανία,

Απονομή βραβείου Ζαχάρωφ
Κορυφαία στιγμή της εν λόγω Ολομέλειας ήταν η απονομή του φετινού βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης στον κινέζο ακτιβιστή Hu Jia, την Τετάρτη 17/12/08. Παρόντες η σύζυγος του Ζαχάρωφ, Έλενα Μπόνερ (φωτό). Ο Hu Zia δεν ήταν φυσικά παρών, καθώς βρίσκεται στην φυλακή. Η σύζυγός του, σε τηλεοπτικό της μήνυμα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τον Οκτώβριο απαγορεύθηκε η συζήτηση με τον σύζυγό της για την βράβευσή του, και μόλις τον Νοέμβριο αυτή του ανακοινώθηκε επίσημα από τους αστυνομικούς. Ο ίδιος ο Hu Jia ήλπιζε να είναι ο τελευταίος κρατούμενος συνείδησης στην Κίνα, αλλά από την καταδίκη του και μετά φυλακίστηκαν άλλοι 3 που εξέφρασαν δημόσια τις απόψεις τους. Τα μηνύματα που υπάρχουν δεν είναι αισιόδοξα, δήλωσε η γυναίκα του. Η ίδια κατήγγειλε πως ο Ηu Jia απήχθη από την αστυνομία το 2004 και τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Ο κινέζος ακτιβιστής ερωτοτροπούσε με την αλήθεια και συνήθως έλεγε όσα δεν μετέδιδαν τα κανάλια και τα ΜΜΕ στην Κίνα. Παντού, είπε η γυναίκα του, λέγονται ψέματα και η πραγματικότητα είναι πλασματική. Υπάρχει πάντως στην χώρα μια ομάδα σκεπτόμενων, οι οποίοι αναζητούν με κάθε τρόπο την αλήθεια. Ο Hu Zia,πάντως, παραμένει αισιόδοξος. Λέει πως η Κίνα περνάει την πιο ανοιχτή περίοδο της ιστορίας της. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, τονίζει, ώστε μέσω του διαδικτύου να αφυπνιστούν οι πολίτες και να αλλάξει το δικαστικό σύστημα. Πρέπει να υπάρξει μια ενεργειακή θετική συμπεριφορά και αισιόδοξη σκέψη. Το ποσό του βραβείου Ζαχάρωφ που ανέρχεται στα 50.000 ευρώ θα διατεθεί ως κεφάλαιο κίνησης του ιδρύματος για την υποστήριξη των οικογενειών των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η σύζυγος του Ζαχάρωφ, Έλενα Μπόνερ, υπογράμμισε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθηθεί ο Hu Zia, και ειδικότερα το παιδί του. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε, είναι το θεμέλιο της ύπαρξης. Παρατήρησε όμως ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολλές φορές δεν είναι συνεπές απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ηθική στάση και η απόφαση είναι καθοριστικοί παράγοντες. Η Έλενα Μπόνερ δήλωσε ότι πρέπει να κάνει κανείς ότι του επιβάλλει η συνείδησή του, όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις. Αποκάλυψε, τέλος έναν κατάλογο 97 τίτλων και βραβείων που κέρδισε ο σύζυγός της, έτσι ώστε να γίνει αυτός πιο γνωστός στο ευρύ κοινό.

Προυπολογισμός ΕΕ το 2009
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2009, που προβλέπει 116,1 δισ. ευρώ σε πληρωμές και 133,8 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων. Να σημειωθεί ότι προηγουμένως, κατά τις διαπραγματεύσεις τους με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές είχαν πετύχει την αύξηση όλων των κονδυλίων που αποτελούν προτεραιότητες του ΕΚ, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η συνοχή και η απασχόληση. Υιοθετώντας με 539 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 27 αποχές την έκθεση της κ. Jutta HAUG (ΣΕΚ, DE), το ΕΚ ενέκρινε το επίπεδο πληρωμών για το 2009, επί του οποίου είχαν συμφωνήσει ήδη από τις 21 Νοεμβρίου εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι το ποσό αυτό, θα επιτρέψει στην ΕΕ να χρηματοδοτήσει επαρκώς τους στόχους της Κατηγορίας 1 που αποτελούν προτεραιότητες του ΕΚ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η οικονομική ανάπτυξη, η συνοχή και η απασχόληση.

Εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων
Το ΕΚ, συντασσόμενο με μια νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε ότι σε περίπτωση πτώχευσης τράπεζας το ποσό εγγύησης των καταθέσεων των πολιτών θα ανέρχεται στα €100.000. Υπογράμμισε ακόμη ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών σε τμήμα των καταθέσεών τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Υιοθετώντας την έκθεση του κ. Jan Christian EHLER (ΕΛΚ-ΕΔ, DE), το ΕΚ τόνισε την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας που διέπει το σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Ζήτησε, συγκεκριμένα, την αύξηση του ποσού κάλυψης σε περίπτωση διασυνοριακής κρίσης όσον αφορά την διαθεσιμότητα των αποζημιώσεων για τις καταθέσεις. Η έκθεση όρισε νέες προθεσμίες εκταμίευσης, δηλαδή νέες προθεσμίες καταβολής των απαιτήσεων πληρωμών, και συνέστησε τη δημιουργία ταμείου εκταμίευσης έκτακτης ανάγκης.

Συμφωνία αύξησης του ποσού κάλυψης
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την πρόταση της Επιτροπής για αύξηση του ποσού κάλυψης σε πρώτη φάση στα €50.000 (αμέσως μετά τη θέση σε ισχ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …